Xiamen: Kína rejtett kincse

Vágólapra másolva!
Kína nagyvárosairól általánosságban a bámulatos történelmi emlékhelyek mellett szennyezett levegőről, koszos és zsúfolt utakról számolnak be a turisták. A kínai nagyvárosok szegényes hírnévnek javítása érdekében a dél-keleti parton fekvő Xiamen városa elsőként akar tenni.
Vágólapra másolva!

Két és félórányi repülőútra Pekingtől a tajvani szoros közelében a megszokott kínai hangulattól eltérően, egy merőben más miliőben találja magát az utazó. A helyiek büszke kínaiak, de mégsem veszik sértésnek, ha turisták azt gondolják, már nem is Kínában vannak. Erre ugyanis minden okuk megvan.

A világ legbiztonságosabb városa címéért is versenybe szálló Xiamen (ejtsd: Hsziamen) hosszan elnyúló partszakaszán a strandok tiszták, a homok selymes, a vegetáció buja, a tengeri ételek frissek, ízletesek, az épületek tetszetősek, patinásak, az üzleti negyed modern. Xiamen éghajlata szubtrópusi monszun, vagyis nyáron forró, télen enyhe. Az évi középhőmérséklet 21 °C.

A város fekvése igen érdekes. Xiamen városa Xiamen-szigetből, Gulangyu-szigetből és a szárazföldön a Jiulong folyó deltájánál egy nagyobb területből áll. A hat kerülete közül Huli és Siming kerület nagyobb része Xiamen-szigeten helyezkedik el, míg a többi négy kerület a szárazföldön található. Xiamen-sziget nagyon közel található Quemoy szigetéhez, amely már Tajvan fennhatósága alatt áll. Itt nem könnyű a látogatás: érzékeny katonai zónához érkezik az utazó.

Xiamen-ben hárommillió ember talált otthont és megélhetést és egyre többen vállalnak munkát a turizmusban. Sok a nászutas, a tengerentúli turista, és a város kedvelt találkahely az emigrációban élők, - főleg tajvani kíniak - körében, mivel a Hokkien dialektus nagyon hasonló a tajvaniak által beszélt nyelvvel.

Az ázsiai fapados társaságok által kínált olcsó repjegyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy turizmus fellendülhessen Xiamenben. A jó összeköttetés, és az első fecskeként ideutazó turisták pozitív élménybeszámolóinak köszönhetően, tavaly több mint egymillió tengerentúli látogató volt kíváncsi a kínai kisvárosra. Xiamen és a környező szigetvilág egy nagyobb ázsiai körutazásnál is könnyedén betervezhető, mert Hong Kongból, Makaóból, Bangkokból, Szingapúrból, Tokióból, Kuala Lumpurból, Manilából, Jakartából és Szöulból is indulnak ide járatok.

Xiamen-t az üzleti befektetők az idilli fekvésén túl, Hong-Kong közelsége miatt, több milliárd dolláros befektetések telephelyeinek nézték ki. A közelmúltban adták át például a 22 emeletes, 325 szobával üzemelő ultramodern Millennium Harbourview Hotel-t, ahol 500-1200 yüanért, vagyis 12-24 ezer forintért már foglalhatunk szobát.

A strand

A nemzetközi konferencia központ és az Asian Golf Hotel közötti partszakasz (Haiyuntai Beach) a legalkalmasabb a vízisportok szerelmeseinek. Az enyhe légáramlatoknak köszönhetően a kite-surf különösen élvezetes itt. A part 8 km hosszú, a föveny széles, a vízminőség jó. A gyakran 5 méteres hullámok a szörfösöket és az egyszerű bámészkodókat is idecsábítják.

Forrás: [origo]

Az esős évszak májustól júliusig tart. Júniustól egészen októberig a levegő és víz is igen meleg ilyenkor még a neoprén ruha sem kell a szörfösöknek. Nyaranta gyakran katonai tréningeket, edzéseket tartanak a parton, de szerencsére a 8 km hosszú fövenyen mindenkinek jut hely. Xiamen-ből a 29, 47, 503, és a 805-ös busszal lehet a legkönnyebben a parthoz jutni. A Tapu megállónál az Asia Gulf Hotel közelében kell leszállni, ahonnan már gyalog is néhány perc alatt kiérünk a vízhez.

Látnivalók

Tong'an a híres turistaterület, a Xiamen sziget szaki részén szemben a tengerrel és három hegy ölelésében fekszik. Több mint negyven látványosság várja a turistákat, mint amilyen az északi hegyről a völgybe aláhulló hatalmas vízesés, amely több kisebb tavat táplál. Remek kirándulóhely. Érdemes még felkeresni a Fantian templomot, és a Wild Valley ökoparkot.

A Xiamen-hez közeli, öt perces komp útra található szigetvilág ezernyi élménnyel ajándékozza meg a turistákat. Gulangyu (jelentése: víz tépázta kövek) például egy apró, kevesebb, mint két négyzetkilométeres sziget. Évekig csak külföldi diplomaták otthona volt, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az épületek eredeti formájukban maradhassanak fenn. Az üresen maradt villákat rendben és tisztán tartják, épp csak a kúszónövények szaporodtak el a házak bejáratának oszlopai között. A látvány semmihez nem fogható. A sziget dél-nyugati részén van egy óriási szikla, amelyet hosszú időn át a tengervíz lassan kimosott. Ennek következtében a szikla közepén egy hosszú barlang formájú rés képződött, amelyen át is kelhetnek a turisták. A szigeten dombok emelkednek, és amikor a látogatók feljutnak a sziget közepén álló hegycsúcsra, a távolba tekintve páratlan szépségű vidék tárul eléjük.

Hajdanán a császárok korában rengeteg zenészt ihletett meg a sziget szépsége, akik a hullámok zaja miatt a hullámdobos szigetnek is hívták Gulangyu-t. A 20-as években sem apadt a helyiek zeneszeretete: a kisiskolásokat tanítás után a gazdag telepes családoknál tanítatták a szülők zongorázni. A turisták a zenei hagyományokból egy kis ízelítőt kaphatnak a Piano Múzeumban.

Ebben az óvilági hangulatban gyorsan épülnek a boutique hotelek és a különböző éttermek. Gulangyu-n jó néhány nagyszerű vendégházat találhatunk, és van egy- két magasabb árfekvésű üdülőhely is. De a Xiamen Gulangyu International Youth Hostel- ben például, a Lujiao utcában, különszobákat akár 16-18 euróért foglalhat a turista.

Forrás: [origo]

A szigeten egyetlen jármű használata, méghozzá az elektromos homokfutó engedélyezett. Az emberek nagy része kézzel vontatott kerekes járgányokon szállítja az éttermek számára az alapanyagokat. A híres hallabda leves kihagyhatatlan csakúgy, mint az "er-ah-jian" ami tojásos (rántottás) osztrigapalacsinta egy kevéske édes-savanyú chili szósszal.

Xiamen eszményi környezete akár egy hosszú hétvégére is remek program, hogy elmeneküljünk a pekingi a káoszból, de ugyanilyen kellemes lehet az Olimpiai Játékok idején egy kiruccanás erejéig. Addig is érdemes figyelni a szállodák ajánlatait, mert kedvezményes "olimpiai csomagokkal" készülnek a tömegesen érkező turistákra.

Szabó Kata