A legyakoribb kérdések az utasbiztosításokról

Vágólapra másolva!
Bátr a síszezonnak nemsokára vége, aki most készül a havas lejtőkre, nem árt megismernie az utasbiztosítás megkötésének előnyeit. Néhány száz forintos ráfordítással komoly összegeket takaríthatunk meg, hiszen például egy helikopteres mentésért hatalmas összegeket kell kifizetni. Mit kell tudni az utasbiztosításokról, mikor és milyet érdemes kötni és milyen szolgáltatásokat tartalmaznak ezek a módozatok? Minden kérdésre válaszolunk.
Vágólapra másolva!

Külföldi utazás nélkülözhetetlen kelléke az utasbiztosítás. Melyek a legfontosabb szolgáltatások és kik köthetnek utasbiztosítást?

Minden biztosító esetében számíthatunk a sürgősségi, betegséggel és balesettel kapcsolatos térítések, a baleseti halál és rokkantság, a hazaszállítás a poggyászkárok és a világ bármely pontjáról elérhető 24 órás assistance szolgáltatásokra. Ezen felül fedezetben állhatnak még a felelősség, a jogvédelem (ügyvédi költségek térítése) és óvadékok költségei

A szerződést kizárólag Magyarország területén, az utazás megkezdése előtt lehet megkötni, viszont nem köthető utasbiztosítás a külföldön életvitelszerűen élőkre, illetve általában a külföldön munkát vállalókra.

Melyek a legfontosabb kizárások, amikor nem számíthatunk a biztosításra?

Általánosságban elmondható, hogy nem biztosítottak a háború, polgári zavargás, sztrájk, vandalizmus, nukleáris sugárzás, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, szándékosság. De nem érvényes a biztosítás súlyosan ittas állapotra, kábítószer hatása alatti eseményekre és öngyilkosságra sem.

A betegségbiztosításoknál nem biztosított az utazás előtt már meglévő betegségek külföldi kezelése és a terhességgel kapcsolatos események. Poggyászbiztosításnál a biztosítók kizárják a kockázatból a nemesfémeket, szőrméket, antik tárgyakat és a készpénzt.

A sporteszközöket teljesen vegyesen kezelik a biztosítók, míg egyes biztosítóknál benne vannak a fedezetben, addig mások kizárják, de van olyan is, ahol csak külön díjért biztosíthatóak. Gyakori kizárás még a műszaki cikk is.

Uniós polgárként kell-e utasbiztosítás, vagy a hazai társadalombiztosítás révén jogosultak leszünk orvosi ellátásra a többi tagállamban is?

Az EU alapelve, hogy egy másik tagállamból érkező személy társadalombiztosítási alapellátás szempontból ne kerülhessen hátrányosabb helyzetbe az adott ország állampolgárainál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarországi társadalombiztosításéval azonos szintű szolgáltatást kapnánk. Ha kiváltjuk is a kártyát azzal csak sürgősségi betegellátásra leszünk jogosultak, ami a legtöbb országban még csak ingyenes ellátást sem jelent, mivel a beavatkozások árának 20 százalékát általában helyben, zsebből kell fizetnünk.

Forrás: [origo]

A kártya kiváltása sem egyszerű, különböző igazolások beszerzését és személyes utánajárást igényel, ráadásul csak 3 hónapig érvényes, ami azt jelenti, hogy újra és újra ki kell váltani.

További hátránya, hogy csak bizonyos egészségügyi intézményekre érvényes. Így könnyen előfordulhat, hogy törött lábbal beállítunk egy kórházba, ahol sajnálattal közlik velünk, hogy ők sajnos nem tudnak minket ellátni, menjünk át egy másik, mondjuk a 30 kilométerre lévő másik kórházba, mert csak ott fogadják el a kártyánkat.

Az utasbiztosítást ezzel szemben mindenhol elfogadják, magánorvosok és közintézmények egyaránt, ráadásul teljesen ingyenes az ellátás a vásárolt biztosítási összegekig. Ennek további előnye, hogy még egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz, amelyeket az egészségkártya szintén nem fedez.

Ilyen a sérültek vagy betegek mentése, hazaszállítása, gyógyszereik árának térítése és az asszisztencia, mely 24 órás magyar nyelvű segítségnyújtást biztosít és megszervezi a bajbajutott személy mentését.

Orvosi ellátását biztosít, kapcsolatot tart az orvossal, kórházzal, szükség esetén konzíliumot, tolmácsot biztosít, értesíti a hozzátartozókat, lehetővé teszi a tartósan kórházban fekvő sérült rokoni látogatását és még a sérült személygépkocsi hazahozatalához is segítséget nyújt.

Mikor érdemes utasbiztosítást kötni?

Minden külföldi alkalmával ajánlott. Nem csak azért mert az utasbiztosítások kifejezetten olcsók, hanem mert a külföldön bekövetkező káresemények sokkal nehezebb helyzetbe hoznak minket, mintha itthon szenvedünk balesetet.

Megfelelő biztosítás és az ország viszonyait ismerő assistance szolgáltatások nélkül rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetünk mi is és a velünk utazók is. Biztosítás nélkül egy káresemény tönkreteszi a nyaralásunk és rendkívüli fizetési kötelezettséget is ró ránk.

Mennyibe kerülnek az utazási biztosítások?

A kevesebb szolgáltatást nyújtó, alacsony limitekkel rendelkező utasbiztosítások kifejezetten olcsóak, itt személyenként 2-300 forintos napi biztosítási díjakról beszélhetünk, de a magasabb és több szolgáltatást nyújtó biztosítások is megköthetőek már napi 5-600 forintért. Ezért az összegért már a kockázatainknak tökéletesen megfelelő biztosítást vásárolhatunk.

Közeli országokba, rövid idejű - jelentősebb értékek magunkkal vitele nélküli - utazásra megfelelőbb lehet egy olcsóbb biztosítás is, de minden más esetben a több, jobb szolgáltatást és magas kártérítési limiteket tartalmazó utasbiztosítás az ajánlott.