Bravúros pilótateljesítmény a hétvégi orkánban

Vágólapra másolva!
Az utasok és a személyzet számára Oliver A. kapitány a viharos hétvége hőse: a Lufthansa pilótája bravúros teljesítménnyel mentette meg gépét a katasztrófától az orkán idején.
Vágólapra másolva!

Leszálláskor heves szélroham támadta meg a 131 utast szállító Airbus 320-ast, a földet súroló bal szárny károsodásokat szenvedett. Nem mindennapi lélekjelenlétéről tanúbizonyságot téve Oliver A. kapitány teljes gázt adott a hajtóműveknek és újra felszállt, szaknyelven: átstartolt. Negyedórányi körözés után a gép probléma nélkül landolt. A történtekről nyilatkozva a Lufthansa egyik szóvivője elmondta: "egy szituáció, ahogy azt a valóságban soha nem lehet gyakorolni".

A légitársaság 044-es, Münchenből induló járata a rossz időjárási körülmények miatt megannyi más járathoz hasonlóan késésben volt, végül 13.40-kor a pilóta megkezdte a leszállást Hamburg-Fuhlsbüttel reptéren. Az Airbus azonban jobbról erős oldalszelet kapott, és rézsútosan megdőlve vészesen közelített a kifutópályához.

A 39 éves kapitánynak és 24 éves másodpilótájának ellenkormányozva ismét egyenesbe kellett hozniuk a gépet, de a leszállás előtti utolsó pillanatban újabb heves széllökés érte a jobb szárnyat - mondta Wolfgang Weber, a Lufthansa szóvivője. Tizedmásodpercekkel később a balszárny a földnek csapódott, mint az amatőr videofelvételeken is látható. A nedves kifutón a szél felkavarta a vizet, a szárnyon lévő egyik merőleges terelő megsérült.

A pilóták számára nem maradt más választás, mint hogy újra felemeljék a gépet (ha landoltak volna, a gép kicsúszott volt a leszállópályáról). Ez egy olyan dolog, amelyet mindig szimulálunk az oktatás során - hangsúlyozta Weber. A manővert problémamentesen végrehajtották.

Mint ahogy arról az utasok egyike az n24 televíziónak később beszámolt, a fedélzeten nem volt nyugtalanság. A második leszállási kísérlet sikeres volt, a 131 utas és a hattagú személyzet számára véget ért a drukk, senki sem sérült meg. A sérült repülőt még a hétvégén megjavították, várhatóan hétfőn már újra felszáll.

Nem csak a Lufthansa 044-es járata számára volt kritikus szombaton a landolás. Más légitársaságok gépei is úgynevezett átstartolásra kényszerültek, hogy aztán második nekifutásra leszálljanak. Az orkán jegyében telt hétvégén a híres papírzacskókból is szokatlanul sok fogyott a repülőgépeken - mondta a Lufthansa szóvivője.