Hőlégballonnal a Serengeti felett

Vágólapra másolva!
A néhány héttel ezelőtti zavargások miatt sokan kénytelenek voltak lemondani kenyai útjaikat és egyre többen fordultak a szomszédos Tanzánia amúgy igen gazdag turisztikai kínálata felé.
Vágólapra másolva!

Míg korábban csak Zanzibár szigete és a hagyományos szafarik jelentették a kelet -afrikai ország turizmusát, az utazók ma már előszeretettel keresik az alternatív programokat is.

Újabban a Kilimandzsáró maraton, a Bagamoyo egykori rabszolgaútja, a Maffia szigeteki bálnacápa, és a kipusztultnak vélt, 64 millió éve élt tengeri tehén élőhelyeinek felkutatása került a figyelem középpontjába. A védett tengeri területek, mint Mbudya, Pangari, és a Bongoyo szigetek környéki merülések mellett, továbbra is töretlen a népszerűsége a 20,922 négyzetkilométeres, és a világörökség részeként nyilvántartott Serengeti Nemzeti Parknak.

A Serengeti

A hiedelmekkel ellentétben a Serengeti nem Kenyában, hanem Tanzániában található és a nemzeti parknak csak alig egy tizede nyúlik át kenyai területekre. A két ország versengése a turistákért évek, sőt évtizedek óta tart. Míg Kenya fejlettebb infrastruktúrával, Tanzánia jobb természeti adottságokkal rendelkezik. Kenya a mai napig fájlalja, hogy Tanzánia egyik büszkeségét a Kilimandzsárót például, jól láthatóan Kenya területéből metszették ki. Ez évszázadokkal ezelőtt történt, amikor a Tanzánia - korábbi nevén Tanganyika - német, Kenya pedig brit gyarmat volt. Viktória királynő bőkezűen és fejedelmi gesztussal a Kilimandzsárót ajándékozta II. Vilmos német császárnak születésnapjára.

Forrás: Conde Nast Traveler

A felmérések szerint, a Serengeti 30 ezer négyzetkilométernyi területén sok más állat mellett közel kétmillió gnú él. A gnúk az összes többi patással együtt hatalmas területeket járnak be az év 12 hónapja alatt. A migrációt elsősorban az esős évszak határozza meg, illetve az, hogy az esőzések után hol találják az állatok a legbujább legelőt. Az utazók számára azért érdekes és fontos ismerni az állatok vonulását, mert a patásokat követik a kis és nagytestű ragadozók is, vagyis tulajdonképpen minden állat. Az afrikai szavanna lakói tehát mind vándorolnak, így aki nem ismeri az évszakokat és a vándorlások pontos útvonalát hónapról hónapra, annak esélye sincs megfigyelni az állatokat.

Ballonozás Serengeti felett

A Serengeti Nemzeti Parkban most egy huszárvágással megoldhatjuk a vadlest, évszaktól és az állatok vándorlásától függetlenül. A hőlégballonozás olyan szelíd módja a szafarizásnak, amit az öko-turisták is előszeretettel ajánlanak. Nincs zajhatás, kevésbé szennyező, mint a dzsiptúra és bizonyos szempontból veszélytelenebb, mint a hagyományos gyalogtúra.

A turisták hajnalban, napfelkelte előtt szállnak kosárba, így az állatok számára legaktívabb reggeli órákban lehetnek szemtanúi a szavannák mindennapjainak. A hatalmas zebracsordák vándorlása, a tavakhoz vonuló madarak és az ébredező szavanna semmihez nem fogható látvánnyal és élménnyel ajándékozza meg az utazókat. A hajnali hűvös áramlatok fenn a magasban üdítően hatnak az afrikai forróságban, egyesek szerint Afrikában ez az egyik legjobb módja, hogy felhevült testünk hőháztartását természetes módon szabályozzuk.

Forrás: EPA

A 6-8 személyes hőlégballonok általában 300 méteres magasságig emelkednek, de gyakran a fák tetejét is érintik. A ballontúra során a turisták elhaladnak a Gol Kopje sziklás vidékei felett, keresztül a Serengeti középső részén, egészen a Nemzeti Park kenyai oldalán található Masai Mara tájvédelmi körzetig. A ballontúra ára fejenként 380 és 450 dollár között mozog.

Bozótreggeli és felelős turizmus

A másfél órás lassú ballonozás, lebegés és úszás után a turisták "bozótreggelin" vesznek részt. A bozótreggeli lényege, hogy a ballonozóknak a nyílt szavannán, ha úgy tetszik a puszta közepén terítenek meg. Az eredeti afrikai feketekávé mellett hagyományos angol reggelit szolgálnak fel a szuahéli népviseletbe öltözött "pincérek".

Az afrikai utazásokat érdemes a száraz évszakra időzíteni. Tanzánia átlaghőmérséklete 21-27 Celsius fok között mozog. A három nyári hónapban a hajnalok igen hűvösek lehetnek. Az a száraz évszak júniustól októberig tart, az esős évszak novemberben indul rövid záporokkal, majd a csúcsát április, májusban éri el.

Forrás: Conde Nast Traveler

Tanzániát érintetlensége a tömegturizmus mellőzöttsége, a hihetetlenül gazdag állatvilág és a világon egyedülálló ökoszisztéma teszi értékessé. A számtalan alkotón és hírességen túl - akiket megihletett ez a hely - évente közel százezer turista keresi fel csak a Serengetit.

Tanzánia évek óta a világ top öko-desztinációja, ahová újabban nemcsak a környezettudatos utazók de a felelős turizmus hívei is szépszámmal érkeznek. Utóbbi lényege, hogy az utazók hogy saját élményeiken túl, érvényesülési és megélhetési lehetőséget biztosítanak a helyi kisközösségek számára. A helyi emberek bevonása a turizmus szolgáltatóiparába ugyanis a tapasztalatok szerint többszörösen is kifizetődő. A turisták tehát helyi nyomolvasóval indulhatnak túrázni, helyi tánccsoport előadásait nézhetik, helyi kézművesek termékeiből válogathatnak.

Szabó Kata