Egészségturizmus: Izrael is belevág

Vágólapra másolva!
Izraelben a vallási témájú látnivalók, szent helyek, a Holt-tengeri gyógyturizmus, vagy Eilat eddig is több millió turistát vonzott. Az utóbbi időben egyre többen érdeklőnek a különböző kozmetikai és hagyományos műtétek, gyógykezelések iránt, ezért mostantól különös figyelmet szentelnek az orvosi turizmus igen jövedelmező iparágának. India is felkerült világ egészségturisztikai térképére, de a már jól ismert és színvonalas szolgáltatásokat nyújtó Thaiföld népszerűsége is töretlen.
Vágólapra másolva!

A kiváló diagnosztikai eszközöknek, a világszínvonalú műszereknek, a több nyelven beszélő személyzetnek és a kellemes környezetnek mind szerepe van abban, hogy számos izraeli kórházban drámaian megnőtt a külföldi paciensek száma. A legfőbb ok persze a kórházak és a gyógyászati központok kedvező díjszabásában keresendő.

Az is fontos tényező- mondja Carol Emold a tel-avivi Sourak Medical Centre koordinátora -, hogy közel 50 millió azoknak az amerikai állampolgárok száma, akik nem rendelkeznek semmilyen biztosítással. Nekik jobban megéri családostul Izraelbe utazni és összekötni a kezelést vagy műtétet egy nyaralással, mint mondjuk ugyanezt a műtétet biztosítás nélkül elvégezni az Egyesül Államokban.

Míg egy mesterséges megtermékenyítés (IVF eljárás) költségei például Amerikában közel 16-20 ezer dollárra rúgnak, addig Izraelben mindez csupán 2-3 ezer dollárba kerül egy ilyen beavatkozás. Hasonló árakkal találkozhatnak az utazók, ha kozmetikai műtétre vágynának.

Ráadásul a páciensek nemcsak a kórházi ellátáshoz és a papírmunkákhoz kapnak asszisztenciát, hanem a személyzet teljes körű szolgáltatást nyújt a család többi tagjának megfelelő szállást, és autóbérlőt találni, sőt a szabadidő hasznos eltöltésére is számos opciót kínálnak.

Forrás: Wikipedia

A szokatlanul nagy érdeklődést feltehetően a Newsweek tavaly októberi cikkének is szerepe van, amelyben a tekintélyes hetilap a világ top 10 egészségturisztikai célállomásaként említette az országot. A kozmetikai műtétek mellet igen nagy az érdeklődés az ortopédiai, onkológiai, és férfi sterilizációs műtétek iránt.

India is felzárkózik

Míg Izraelbe inkább az amerikai állampolgárok járnak kezelésekre, műtétekre, addig Indiába többnyire a brit házaspárok érkeznek, hogy béranyákat vegyenek igénybe. Egy felmérés szerint havonta 2-4 angol pár jelentkezik az indiai klinikákon.

Forrás: EPA

Egy indiai béranya költségei lényegesen alacsonyabbak, mint Angliában, és egy helyi fiatalasszony béranyasággal éves átlagjövedelmének közel 16 szorosát megkeresheti. Néhány esetben a lakást is bérelnek a párok, ahol a béranyával együtt vészelik át a várandósság kilenc hónapját.

Angliában minden hatodik házaspár szembesül a meddőség problémájával, és mivel indiai béranyaság költsége töredéke az angliainak egyre többen keresik az ázsiai országot. Angliában körülbelül 10 ezer fontot kell fizetni egy ilyen jellegű szolgáltatásért, mindez Indiában alig 3000 font.

Thaiföldön a legnépszerűbb

Thaiföldet nem kell bemutatni az utazóknak, hiszen a délkelt-ázsiai országban már hosszú évek óta igen fejlettek az egészségturisztikai és orvosi szolgáltatások. A bangkoki Bumrungrad Hospital páciensek körülbelül 60 százaléka külföldi. A Kasikorn Research Centre-ben, pedig átlagosan 1,2 millió turista fordul meg, ez közel 33 milliárd baht bevételt (28 millió dollár) jelent az intézmény számára. Csak ebben a kórházban tehát átlagosan 25-26 ezer bahtot költenek a szépülni és gyógyulni vágyó külföldiek. Thaiföldön szinte minden turisztikai szempontból fontos városban szép számmal megtalálhatók a külföldi vendégeknek kialakított ultramodern kórházak.

Szabó Kata