Történelmi látnivalók, amelyekért érdemes útra kelni

2008.05.04. 11:04

Forrás: [origo]

Mexikó leghíresebb látnivalója a maják politikai és gazdasági központja volt egykor, az itt található Kukulcan piramis pedig a legutolsó, és talán a legnagyobb maja piramis. Mivel a Yucatán-félszigeten nincsenek folyók, a három itteni vízgyűjtő terület egyikén fekvő Chichen Itza ideális és vízben gazdag helynek bizonyult a városalapításhoz.

I.sz. 987 körül Quetzalcoatl király seregeivel szövetkezett néhány maja törzzsel és ide vonult, hogy fővárosává tegye a települést. Az ő korából származó műalkotások és épületek sajátos elegyét adják a maja és a toltec kultúrának. Ebben az időben épült a már említett Kukulcan négy oldalról lépcsős piramisa is, amelynek oldalait hatalmas kígyószobrok díszítik. A szobrok különlegessége, hogy napéjegyenlőség idején a rávetülő árnyékok hatására mozogni látszanak a hatalmas teremtmények. A piramis belsejében a látogatók megtekinthetik a nagy király kőből épített és jádéval díszített trónját is.

Chichen Itza másik izgalmas látnivalója, az a körülzárt udvar, ahol város lakói a pok ta pok nevű labdajátékot játszották. A játék lényege, hogy egy labdát kellett egy falon lévő, hét méteres magasságban függő gyűrűn átdobni. Az első "gólt" elérő csapat kapitányát lefejezték, hogy így tisztelegjenek isteneik előtt.

A 13. század első felében lázadás és háború tört ki a városban, amelynek nyomán több épület leégett, köztük a Harcosok Temploma. Chichen Itza elvesztette jelentősségét és a Yucatán-félsziget feletti uralom Mayapan városához került.