Virágzó szexturizmus a legnagyobb muzulmán országban

Vágólapra másolva!
Meztelen nőkről elfogyasztott japán halételek, nudista kaszinók, hatalmas szwingerklubok. Első hallásra nem gondolnánk, hogy ezek a létesítmények a világ legnagyobb muzulmán országának fővárosában találhatók. Sok turista a vallási előírások miatt álházasságok kötésével veszi igénybe a szexuális szolgáltatásokat.
Vágólapra másolva!

Indonézia egyik legismertebb és több bestsellerrel is büszkélkedő írója, Moammar Emka legújabb könyvében Jakarta félig-meddig titkos éjszakai életéről rántja le a leplet - tudósít az ABC News. Az író nem kevesebb mint hat évet töltött az éjszakai bárok, titkos szexbarlangok felfedezésével. Emka szerint a leginkább meglepő, hogy az erotikára a már, mint a szórakoztatóipar egyik termékére tekintenek a vendéglátóegységek tulajdonosai, ami ráadásul nem kevés extraprofitot is hoz számukra.

Az erősen vallásos ország fővárosában számtalan klub vette fel repertoárjába az erotikus műsorokat, nagy divatnak számítanak azok az exkluzív éttermek, ahol meztelen hölgyek testéről fogyasztják el a vendégek a fogásokat, gyakoriak a meghívásos szwinger partik, sőt a szerző több olyan orgián is járt - a rajongók által vitatott, hogy csupán megfigyelőként, vagy résztvevőként - amiket tehetős magánemberek otthonaiban rendeznek szintén titkos meghívások alapján.

A vallását maga is gyakorló Emka olyan erős iszlám gyökerű iskolákban végezte tanulmányait, mint például a jakartai Iszlám Tudományok Intézete, ennek ellenére meglehetős részletességgel, olykor képszerű leírásokkal ábrázolja a riportkörútjai során látott ebéd utáni sztriptíz-műsorokat, leszbikus show-kat, vagy a luxusautók mélyén megtörtént szex-kalandokat. Ennek ellenére Emka írásaiban törekszik a diszkrécióra, műveit nem valamiféle turistáknak szóló kézikönyvnek szánja, a valóságos szereplők vonásait megváltoztatja, a helyszíneket, időpontokat, neveket homály fedi.

Az egyes részletek ugyanakkor minden olvasó számára egyértelmű helyzetekről szólnak. Akad olyan neves étterem Jakartában, ahol ugyan hivatalosan semmilyen,a szexhez köthető program nincs a kínálatban, viszont a csinos pincérnők igen könnyen rábeszélhetők egy későbbi randevúra - fogalmaz sejtelmesen a szerző.

Emka szerint bár az indonéz társadalom toleránsnak mondható, általánosságban jóval konzervatívabb mint más kultúrákban. Ettől függetlenül mint emberek, ugyanolyanok vagyunk mint bárki más - mondja.

Forrás: EPA

Öt évvel ezelőtt ez a fajta nyitottság még ismeretlen volt Jakartában, de a gazdaság fellendülésének köszönhetően nemcsak az autóipar, vagy a mobiltelefon használat fejlődött, de a szexipar és a hozzá köthető szexturizmus egyre növekszik. Az efféle szolgáltatásokat természetesen csak a leggazdagabbak tudják megfizetni. A Jakartában található illegális kaszinókban a gazdag üzletemberek, nem csak a nyereményeket szerezhetik meg könnyen, hanem, hanem az itt dolgozó női személyzetet is. Az ország 230 millió lakosának közel 17 százaléka él a létminimum alatt és a fővárosi szexmulatók munkásai általában a legszegényebb régiókból érkeznek.

Ez persze mit sem zavarja a helyi és a külföldről érkező vendégeket, akik első alkalommal némileg meglepődnek az indonéz főváros ilyen jellegű kínálatán, de a csodálkozást hamar felváltja a kíváncsiság és a legtöbben inkább gyorsan kipróbálják a helyeket - mondja Emka.

Szex csak házasságban

Jakartában másfajta szexturizmus is működik, a várost ugyanis évente több ezer muzulmán országból érkező turista keresi fel, s a vallási előírások betartásának érdekében 1-2 napos, vagy akár néhány órás, fizetett házasságokat kötnek helyi hölgyekkel szex-szolgáltatásért cserébe.

A hivatalos vélemények szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy különböző országokból érkező arab férfiak pénzt fizetnek a helyi hölgyeknek, hogy néhány órás házasságot kössenek. Ez a jelenség - vélik sokan - lendületet ad a turizmusnak is és elvetik azt a vádat, hogy ezek a házasságok gyakorlatilag a prostitúció legalizálását jelentik.

A szex-házasságokat állítólag némi pénzért cserébe muzulmán imámok hagyják jóvá, segítve ezáltal a szegény családok megélhetését lányaik bérbeadásával.

Az indonéz kormány az utóbbi időszakban komoly erőfeszítéseket tett a közel-keleti turisták megnyerése érdekében. A tervek szerint a következő négy évben mintegy egymillió vendégre számítanak a térségből.

A statisztikák szerint 2005-ben több mint 7 millió turista kelt útra az arab országokból, s ennek 70 százaléka, 4,8 millió turista Szaúd-Arábiából származott. Második helyen az Egyesült Arab Emirátusok áll 1,6 millió emberrel, Kuvait a harmadikon 1,3 millióval és Omán a negyediken 700 ezerrel.