A világ első teljesen zöld szállodája

Vágólapra másolva!
Az InterContinental Hotels Group (IHG) megalkotta a világ első 100 százalékban környezetbarát szállodáját, amelyet szakemberek, környezetvédők és turisták észrevételeiből fejlesztenének tovább. Jelenleg a szállodáknak semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen, de a tapasztalatok azt mutatják, a környezetvédelmi tanúsítványok forgalmat is gerjesztenek. Ami pedig a turistákat illeti: nem kell mindenkinek Green Peace aktivistának lennie ahhoz, hogy környezettudatosan tervezze meg nyári vakációját, elég, ha szállodaválasztást illetően körültekintően jár el.
Vágólapra másolva!

A futurisztikus, napenergiával működő "Innovation Hotel" kialakításakor a legújabb energia- és víztakarékossági és újrafelhasználási technológiákat használták fel. A szállodában például a fel nem használt, nem romlandó ételeket karitatív célkora, vagy ételbankokba adják, a tetőn elhelyezett napelemekkel melegítik a vizet, a vécék öblítését és a vízellátást esővízzel oldják meg, a tetőre ültetett dús növényzettel érik el még jobb szigetelést, az elektromosságot pedig szélenergiából nyerik. A szálloda ablakai újrafelhasznált üvegből készülnek, ahogy a bútorokhoz is újrafelhasznált anyagokat használnak. A háztartási szemétből pedig energiát és hőt nyernek.

A tetők, amiket nagy tűrőképességű, kevés gondozást igénylő növényekkel, mint például a varjúhájfélék borítanak, amelyek javítják az épületek hőleadását, miközben segítenek meleg időben megtartani a hűs levegőt, télen pedig szigetelnek. A növények és a vékonyka földréteggel is beérik, sőt nedves talajon kifejezetten jó zajszigetelők

A fürdőszobákban vákumszelepes zuhanyzófejek segítségével intenzívebben folyik a víz a tusolófejből, mégis kevesebbet használunk el belőle. A takarítószemélyzet biológiailag lebomló tisztítószerekkel dolgozik, a konferenciaterembe érkező vendégeket pedig környezetbarát busz szállítja majd.

Igaz, a hotel egyelőre csak virtuálisan létezik a szállodalánc weboldalán, azonban az IHG szerint az "Innovation Hotel" innovatív, intelligens, és környezetbarát megoldásai néhány éven belül a szállodalánc minden tagjánál megtalálhatók lesznek.

Forrás: [origo]

Környezettudatos szállodák idehaza és a nagyvilágban

A világ jelenleg működő szállodáinak legnagyobb problémája, hogy vákuumot képeznek maguk körül, mellőzik a pro-aktivitást, önálló egységként üzemelnek, senkivel és semmivel nem kooperálnak. Rengeteg szálloda még ma is környezetvédelmi előírások és az elemi szinten elvárható szelektív hulladékgyűjtés nélkül működik.

Az Earth Guest program a világ különböző pontjain más és máscélokat tart fontosnak környezetvédelmi szempontból. "Magyarországon az energiagazdálkodásra és a hulladék szelektív gyűjtésére helyezzük a hangsúlyt" - mondta egy korábbi interjúban Király Zoltán, az Accor szállodalánc magyarországi marketingigazgatója.

Világszerte négyezer, Budapesten 15, Szegeden és Székesfehérváron pedig egy-egy hotel követi azt a környezetvédelmi szabályzatot, amely a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az energiafogyasztás gazdaságosabbá tételéig számos tennivalót tesz kötelezővé önmagukra nézve, hiszen a szállodáknak egyelőre semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen.

Forrás: [origo]

Mit tehetnek a turisták?

A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy nem kell mindenkinek Green Peace aktivistának lennie ahhoz, hogy környezettudatosan tervezze meg nyári vakációját, elég, ha szállodaválasztást illetően körültekintően jár el. Ha foglalás előtt feltesszük a következő kérdéseket, máris rengeteget tettünk.

Érdeklődjünk, hogy van-e választott a szállodának környezetvédelmi irányelve, használnak-e energiatakarékos izzókat, felhasználják-e a helyi termelők élelmiszereit, következetesek-e a szelektív hulladékgyűjtést illetően, használnak-e kulcskártyás rendszert, igénybe veszik-e a szálloda helyi tömegközlekedési vállalat szolgáltatásait illetve ajánlják-e a szállóvendégeknek?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő szállodát, ügyeljünk a törölközőhasználatra, ha elhagyjuk a szobánkat, kapcsoljuk le a villanyokat, és feleslegesen ne kérjünk nyomtatott sajtóterméket.

Sz.K.