[origo] utazás

Macska a bőröndben - hogyan utazzunk háziállatokkal?

--|2008. 05. 28., 13:33|Utolsó módosítás:2009. 06. 23., 8:56|

Indul a szezon, mindenki utazik, na de mi lesz eközben a kutyákkal, cicákkal és egyéb kedvencekkel? Bizonyára mindenkinek okoz egy kis fejfájást, hogy mit kezdjen házi kedvencével a vakáció alatt, otthon hagyjuk, vagy magunkkal vigyük? Ha az utóbbi mellett döntenének, itt egy kis segítség, hogy mire is kell felkészülni.

Forrás: Getty Images

JÁTSSZ ONLINE!

Szabályok, amiket nem árt tudni

Háziállatainkat - maradjunk most a kutyáknál és a cicáknál - csak engedéllyel vihetjük külföldre. Hogy pontosan milyen papírokra van szükség az, az adott célországtól függ. Ha az Európai Unió országain belül utaznánk, szükségünk lesz egy érvényes állatútlevélre. A mikrocsippel ellátott, védőoltásokkal, parazita ellenes kezelésekkel és persze érvényes állatútlevéllel rendelkező kedvencek, mindenféle megkötés nélkül utazhatnak egyik uniós országból a másikba. Kivételt képez a fenti szabályok alól az Egyesült Királyság, Írország és Svédország - tudható meg a petpassport.hu oldalról.

Az Angliába és Írországba történő beutazás előtt fél évvel, állatorvosnak vért kell vennie kedvencünktől. A mintát egy speciális laboratóriumi vizsgálatra küldik, ahol a veszettség ellen beadott védőoltás meglétét ellenőrzik. A vizsgálat során megmérik, hogy az állat vérében a veszettség vírusa ellen termelődött ellenanyagok kellő mennyiségben vannak-e jelen. Speciális mértékegységgel mérik ezt a szintet, amennyiben a mért eredmény a 0,5 nemzetközi egységet eléri, akkor indulhat a nyaralás kutyástul/cicástul. Ha ennél kisebb az eredmény, újabb veszettség elleni védőoltásra, vérvételre, majd mérésre van szükség. További feltétel, hogy az utazás előtt 48 órával bélféreg és kullancs ellenes kezelésnek valamint egy általános, egészségi állapotot felmérő vizsgálatnak kell alávetni háziállatunkat. Ha megszegjük az előírásoknak, akkor akár hat hónapi megfigyelésre is karanténban helyezhetik szeretett állatunkat, úgyhogy nem árt betartani a szabályokat.

Svédországban hasonló elvárásoknak kell megfelelni, mint Nagy-Britanniában, csak a veszettség elleni védőoltás meglétét igazoló vizsgálathoz szükséges vérvétel időpontja 3 hónappal az utazás előtt kell, hogy megtörténjen.

Egy egyszerű horvátországi nyaralás sem egyszerű

A magyarok által igen kedvelt nyári úti cél Horvátország, itt kicsit más szabályok érvényesek, mint az uniós országokban. A beutazáskor magyar és angol nyelvű hatósági állatorvosi igazolásra van szükség. A dokumentum azt igazolja, hogy a célország által megjelölt fertőző betegségek nincsenek jelen azon a területen, ahonnan kedvencünk érkezik (esetünkben Magyarország). A szükséges védőoltásokat és parazita elleni kezeléseket nem állatútlevéllel, hanem az állat oltási könyvével igazolhatjuk.

Igazolások
Hatósági állatorvosi igazolás

A területileg illetékes hatósági állatorvosnál szerezhető be. Érdeklődjünk saját állatorvosunknál, vagy a területileg illetékes Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomáson, ahol pontos címet, telefonszámot adnak nekünk a keresett hatósági állatorvoshoz. A két nyelven kiállított igazolás az állat környezetéről készül és szerepel benne, hogy az adott terület mentes a célország által felsorolt fertőző állatbetegségektől.

Magán állatorvosi igazolás

Az általunk választott doktora állítja ki, (kedvencünk háziorvosa úgymond) bárhol az ország területén. Az igazolás kutyánk/cicánk egészségi állapotáról, megelőző védőoltások és a parazita ellenes kezelések meglétéről szól. Szintén a magán állatorvosok ültetik be a mikrocsipet és adják az állatútlevelet az utazáshoz.

A Horvátországból való hazatérés az EU területére történő újra beléptetésnek számít, ezért ehhez a magyarországi magán állatorvosok által kiállított állatútlevél és csipbeültetés szükséges. Tehát a horvátországi nyaraláshoz szükségünk lesz hatósági igazolásra, oltási könyvre, mikrocsipre és az állatútlevélre is.

Ausztráliába csak karanténnal

Ha hosszabb útra szánnánk el magunkat, például az Egyesült Államokba, vagy Kanadába akkor kell a hatósági állatorvosi igazolás. Kedvencünknek minimum 12 hetesnek kell lennie és rendelkeznie kell a veszettség elleni védőoltással. Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen kell helyet foglalni. (Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található: http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs)

Bárhova utazunk is kedvencünkkel, nem árt előre felkészülnünk, és még időben érdeklődni a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán.

Utazás repülővel

Ha repülővel utazunk, érdeklődjük meg az adott légitársaságnál az állatszállítás feltételeit és körülményeit. A Malévnál szállítható a fedélzeten kutya és macska akkor, ha a szállítódoboz és az állat súlya együttesen nem haladja meg a 10 kilót, illetve ha négylábúnk nem vemhes. A jegyek foglalásakor jelezni kell, hogy milyen fajta, illetve, hogy hány állatot szeretnénk magunkkal vinni. Foglaláskor meg kell adni kedvencünk súlyát szállítódobozával együtt (csak ebben szállítható). Egy járaton összesen két állat vihető fel a fedélzetre. A szállítódobozra szigorú szabályok vonatkoznak: mérete nem haladhatja meg az 56x26x33 cm-t, és "kifolyás biztosnak" kell lennie. Kedvencünknek az út teljes időtartama alatt a dobozban kell maradnia, nem vehetjük ki onnan.

Forrás: Getty Images

A 4 órát meghaladó hosszú távú járatokon egyáltalán nem lehet állat a fedélzeten, különleges szabály továbbá, hogy a harci kutya kategóriába tartozó kutyafajták csak légi áruként szállíthatók, azaz semmiképp sem vihetők a fedélzetre. Az állatszállítás tarifáiról és a fizetés módjáról érdeklődjünk a jegyvásárláskor.

Kutyánknak vagy cicánknak az Európai Unió vonatkozó szabályai szerint állatútlevéllel kell rendelkeznie ahhoz, hogy repülhessen. A szállításhoz minden esetben kétnyelvű állatorvosi igazolás is szükséges. Háziállatunknak egészségesnek és tisztának kell lennie.

Lakhat-e velünk a négylábú?

Forrás: Getty Images

Nyilván úti célunkat figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy állatostul vágunk neki. Fontos utánajárni, hogy a szállodában, éttermekben vagy a strandon mennyire látják szívesen kedvencünket. A legtöbb szállodában nem engedélyezik, hogy kutya vagy macska bemehessen a szobába. Ahol "megtűrik" az állatokat, ott általában külön díjat számolnak fel, és megszabják a mérethatárt is. Az igen ritka, hogy térítésmentesen hálhat velünk a szeretett négylábú. Külföldön, például Németországban, Ausztriában vagy Olaszországban sokkal liberálisabban kezelik a kérdést, rengeteg szállodát, panziót találni, ahol szívesen látják az állatokat.

Szauer Judit

Címlapsztori»

Forrás: Wikipedia Kis Dubaj épül Budapesttől 380 kilométerre Rá sem lehet ismerni majd déli szomszédunk fővárosára, ha elkészül a szerb kormány és az arab befektetők projektje.
  Forrás: Puskás Zoltán Vasfüggöny helyett pazar túrautak Szombathelyen nőttem fel, a szívem egy része az ország nyugati végében maradt. A Kőszegi-hegység jellegzetes vonulata első látásra csak egy tipikus magyar középhegység, ...
  Forrás: Origo Így néz ki egy igazi illiberális állam Egészen olyan, mint Disneyland, csak itt van halálbüntetés - talán ennél jobban még senki nem fogalmazta meg Szingapúr lényegét. A délkelet-ázsiai illiberális mintaállam ...
  Forrás: Kisgyörgy Éva Budapesten a házak is tudnak mesélni Budapesten szinte minden hétvégére jut valami érdekes fesztivál, de számomra a legkedvesebb a Budapest100 programsorozata. Néhány lelkes fiatal kezdeményezéséből ...
  Forrás: Harkányi Árpád Biciklivel vágtunk neki a 17. századnak Belize-ben sok élményben volt részünk, többek között mennonitákkal is találkoztunk. E vallás követői ma is 17. századi körülmények között próbálnak élni, ami nem igazán ...
  Forrás: Bóna Gergely Európa Jeruzsáleme nincs is messze tőlünk Nevezték már Európa puskaporos hordójának, de Európa Jeruzsálemének is. Bosznia-Hercegovina és fővárosa, Szarajevó, amelyet a 20. század eseményei alaposan megtépáztak, ...
  Forrás: Nagy-Szabó Orsolya Új-Zélandon dolgozni életre szóló kaland 2014-ben úgy döntöttem, hogy jelentkezem az egyéves új-zélandi Working and Holiday vízumra. Az utazást már évek óta tervezgettem, és amikor megtudtam, hogy létezik ez a ...
  Forrás: Németh András Megtaláltam Európa legtutibb nyaralóhelyét Amint az beszámolónk első részéből kiderült, Macedónia fővárosa, Szkopje első pillantásra koszos betondzsungelnek tűnt, mégis hamar megszerettük. A macedón Balaton, az ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat