Egyre több a luxushotel Horvátországban

Vágólapra másolva!
Néhány év alatt a többszörösére emelkedett Horvátországban a négy- és ötcsillagos szállodai férőhelyek aránya, ami azt mutatja, hogy az Adriánál a fejlesztések a minőség irányába fordultak.
Vágólapra másolva!

2007-ben a horvátországi szállodák mintegy 114 ezer férőhellyel rendelkeztek, ami a 2003-as 107 ezerhez képest több mint 6 százalékos növekedést jelent. A teljes kínálatban 160 százalékkal emelkedett a négy- és ötcsillagos hotelek ágyainak száma: 2003-ban még nem egészen 10 ezer férőhely volt ezekben a kategóriákban, 2007-ben viszont már több mint 25 ezer - mondta Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője csütörtökön a távirati irodának.

Horvátországban négy év alatt 27 százalékkal nőtt a szállodák száma is, amelyekből tavaly már 551 volt, a két legmagasabb kategóriában ugyanakkor 33-ról 109-re nőtt a hotelek száma. Az idegenforgalmi szakember úgy fogalmazott: a változás jól mutatja, hogy Horvátország egyre inkább a színvonalas szálláshelyek országává válik, és a tendencia folytatódik újabb hotelek építésével és a meglévők rekonstrukciójával.

Példaként említette az Umaghoz közeli Savudrijában 2008 végén megnyíló ötcsillagos Kempinski Hotel Adriatic üdülőhelyet. A nemzetközi hotellánc első horvátországi egységében 186 szoba és apartman található, de kongresszusi központ, 18 lyukú golfpálya, saját jachtkikötő és fedett fürdőkomplexum is kiegészíti a kínálatát.

Rovinj zászlóshajójának ígérkezik a kizárólag négy- és ötcsillagos színvonalat kínáló Zona Monte Mulini szállodakomplexum, amelyhez négy hotel tartozik. A Hotel Edent 2006-ban újították fel, az idén augusztusra tervezik a legmagasabb színvonalú Hotel Monte Mulini megnyitását, jövőre pedig további két szálloda átadását.

Még 2008 második felében megnyitja kapuit a Krk-szigeti Malinskában a német Byder GmbH 20 millió eurós beruházásával épülő Blue Waves Resort. Zadar történelmi belvárosában 20 év után most nyílik újabb szálloda, a Hotel Bastion, Splitben pedig a tavaly 18 millió eurós beruházás után megnyílt ötcsillagos Hotel Atrium sorolható a magas színvonalú szállodák közé.

Az eddig is a legmagasabb színvonalú turisztikai igények kiszolgálásáról ismert Dubrovnikban a napokban nyílik meg a 14 millió eurós felújításon átesett Hotel Excelsior, amelyben 108 szoba helyett 95 lesz ugyan, de egy 150 négyzetméteres elnöki lakosztályt is kialakítottak a hotelben. A világörökségi címmel rendelkező dél-dalmáciai városban új kongresszusi központ is nyílik, a korábbi Hotel Plakir felújításával Valamar Lacroma Resort néven adják át a 400 szobás hotelt, amelyben ezer férőhelyes kongresszusi központ és kiállítási csarnok is helyet kapott.

Marin Skenderovic elmondta azt is: az idén megkezdődik a dél-isztriai Medulin és Liznjan között a 27 lyukú pályával és ötcsillagos hotellel rendelkező Marlera Golf LD építése is, amelyet Európa egyik legszebb és legexkluzívabb üdülőhelyének szánnak.