[origo] utazás

Kalandparkok adrenalin-függőknek

2008.06.17., 12:47|Utolsó módosítás:2008. 06. 29., 11:28|

Európában már évtizedes hagyományai vannak, nálunk az első képviselője a visegrádi kötélpálya volt. Ma már egyre több hazai kalandparkban élhetik ki adrenalin rohamaikat az izgalmakat kedvelők.

JÁTSSZ ONLINE!

Az idősebb generációnak meg kellett elégednie a "földgömbös", fém mászókás, mérleghintás játszóterekkel, gyerekként álmodni sem mertünk erdei gokart-pályáról, kötélcsúszdáról, mászófalakról, hogy a totális őrültségnek tűnő zorbot, a hatalmas műanyag labdára hasonlító száguldó önkínzóeszközt már ne is említsük. A mai fiataloknak, de az idősebbeknek is mindezek már a normális szórakozási lehetőségek sorába tartoznak, az utóbbi években ugyanis Magyarországon is egyre több, a nyugatiakhoz hasonló színvonalú szolgáltatásokat kínáló kalandpark nyitja meg kapuit. Ezek a komplex szórakoztató központok minden korosztálynak kínálnak kikapcsolódást, de cégek is előszeretettel szervezik ide csapatépítő programjaikat.

Forrás: [origo]

Az első hazai kalandpark a visegrádi kötélpálya, közismert nevén canopy volt, amely a visegrádi Nagyvillám csárda mellől indul. A canopy tulajdonképpen egy ülőszékek nélküli libegőhöz hasonlít, ahol a vállalkozó kedvűek egy biztonsági ülésben a drótkötélhez rögzítve száguldhatnak a több szakaszból álló pályán.

A világ első canopy-ja a Costa Rica-i Monteverde Cloud Forest Nemzeti Parkban épült ki és eredeti célja a közel 40-50 méter magas fák koronaszintjének, az itt megtalálható élővilág tudományos kutatása volt. Azóta már számtalan területen, használják ezt a technikát. A visegrádi Fun Extreme Canopy pálya különlegessége, hogy az első néhány oszlop közötti szakaszról csodálatos panoráma nyílik a szemünk elé: a Fellegvár, a Dunakanyar, a Börzsöny és a Pilis hegyeinek látványa.

Forrás: [origo]

Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn, a bob-pálya és az uszoda tőszomszédságában várja a kalandkeresőket a 2003-ban megnyitott Serpa kalandpark. A park honlapjának tájékoztatója szerint akár már három éves kortól használhatók a park játékai, felső korhatár nincs.

A park négy fő attrakcióból áll: az első egy 9 méter magas mászótórony, amelyen nyolc, különböző nehézségi fokozatú útvonalat próbálhatnak ki az érdeklődők. Az útvonalak némelyikét már 3 éves kortól ajánlják, tehát a legkisebbek számára is kínál sikerélményt. A mászók biztonságát minden esetben külső biztosító szakember vigyázza.

A park drótkötélcsúszdája 80 méter hosszú, s az indítóállomás egy 5 méter magas faemelvényen van. Az próbázó itt legfeljebb a tériszony leküzdésében jeleskedhet, hiszen ez az attrakció különösebb fizikai megterhelést nem jelent, viszont a pálya alatti legnagyobb, 12 méteres mélység bátorságot igényel.

Forrás: [origo]

A Serpa Kalandparkban ezeken kívül erdei kalandösvény is várja a látogatókat. A játékosok itt biztosító hevederrel és szárakkal, valamint buksisakban vághatnak neki a pályának. A pálya átlagos magassága 5 méter, s hat külön részből áll, amelyeket 5-10 perc alatt küzdhet le a próbázó. A parkban lehetőség van íjászkodásra is: két lőállásból 8, illetve 15 méteres távolságon próbálhatjuk ki ügyességünket.

A mászófal felnőtteknek 450, gyerekeknek 400 forintba kerül, a drótkötél csúszdáért egységesen 500, a kalandösvényért pedig egységesen 1000 forintot kell fizetni egy alkalomra. Az íjászat 3 lövés 200, 10 lövés 500 forintba kerül.

A csúcs: Mecsextrém

Az ország talán legjobb, de szolgáltatásait tekintve mindenképpen a leginkább sokszínű kalandparkja a Pécs közelében, a 66 mentén, Árpádtetőn található Mecsextrém Park. Itt a már-már szokásos kötél csúszda és kalandpálya mellett olyan attrakciók is megtalálhatók, mint az erdei nyári bob-pálya, kötélpiramis, vagy különböző technikai játékok.

Az idősebb korosztálynak szánták elsősorban a gokart és quad-pályákat, ezek között akad olyan is, amely komolyabb tudást igénylő akadálypálya vizesárkokkal, hidakkal, ugratókkal. Van erdei quad trúra, ahol egyszerre maximum hat jármű mehet végig vezető segítségével egy 3 kilométer hosszú erdei pályán. A quad túrákra előzetes bejelentkezés szükséges.

A parkban természetesen van a kötelező elemnek számító, 8 méter magas mászófal, hat különböző nehézségű útvonallal, a profi és kezdő hegyi bringások számára pedig 3 és 6 kilométer hosszú, eredeti tereptárgyakból kialakított, 400-600 méter szintkülönbségű erdei pálya áll rendelkezésre.

Forrás: [origo]

A park számos szolgáltatása kifejezetten a legkisebbek számára épült. Az odú-tanodában például a Mecsek élővilágát ismerhetik meg a kicsik, de van részükre lovaglás, 40 méter hosszú, hatalmas csúszdával felszerelt kalandvár és játszóház is.

A Mecsextrém Park különlegessége, hogy más hasonló létesítményekkel szemben itt a mozgássérültekre is gondoltak. A park jelentős része akadálymentesített, a játékok nagy része mozgáskorlátozottak számára is használható, vagy használhatóvá tehető. A mozgássérültek speciális, számukra kialakított ügyességi pályákon próbálhatják ki képességeiket.

A park játékaira külön-külön is válthatunk jegyet, a műszófal, a kalandvár és a játszóház 700 forintba, a quad-pálya 10 kör erejéig szintén 700 forintba, a kötélpálya 1400 forintba, egy csúszás az erdei bob-pályán pedig 350 forintba kerül.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Havasi Boglárka Elvarázsolt világ nem is olyan messze Magyarországtól Az osztrák Alpok - a többi környező hegységhez hasonlóan - rengeteg lehetőséget kínál, ha a szabadban szeretne lenni az ember. Pont ezért nem is feltétlenül szükséges ...
    Forrás: Darányi Zsófia Zágráb utcáin a szemét ismeretlen fogalom A horvátországi utazások elsődleges célpontja általában nem Zágráb, hanem az Adria vagy a Plitvicei-tavak, pedig igazán megér egy kis időt a horvát főváros felfedezése ...
    Forrás: Flickr/michal Lenézni a Magas falról nem mindennapi élmény A május már a tavaszi túrák és a hüttézések hónapja. A hegyek még hófoltosak, de a zöld, a sziklák és a napfény hívogat a természetbe. Például a Bécshez közeli Hohe ...
    Fotó: Vörös Szabolcs - Origo Tényleg nehezen talál ennél szebb metrót Noha tavaly nyáron már felfedeztük legismertebb megállóit, utólag beláttuk, hogy hiba volt mindössze egy napot tölteni vele, hiszen megannyi állomását érdemes még ...
    Forrás: Flickr/Andrij Bulba Ide járnak túrázni a magyarok Ausztriában Ezek az igazán tavaszias-nyárias melegek Ausztriában is meghozták a jó időt, és bár még hófoltosak a hegyek, az alacsonyabban fekvő régiókba már érdemes kimozdulni akár ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat