Kalandparkok adrenalin-függőknek

Vágólapra másolva!
Európában már évtizedes hagyományai vannak, nálunk az első képviselője a visegrádi kötélpálya volt. Ma már egyre több hazai kalandparkban élhetik ki adrenalin rohamaikat az izgalmakat kedvelők.
Vágólapra másolva!

Az idősebb generációnak meg kellett elégednie a "földgömbös", fém mászókás, mérleghintás játszóterekkel, gyerekként álmodni sem mertünk erdei gokart-pályáról, kötélcsúszdáról, mászófalakról, hogy a totális őrültségnek tűnő zorbot, a hatalmas műanyag labdára hasonlító száguldó önkínzóeszközt már ne is említsük. A mai fiataloknak, de az idősebbeknek is mindezek már a normális szórakozási lehetőségek sorába tartoznak, az utóbbi években ugyanis Magyarországon is egyre több, a nyugatiakhoz hasonló színvonalú szolgáltatásokat kínáló kalandpark nyitja meg kapuit. Ezek a komplex szórakoztató központok minden korosztálynak kínálnak kikapcsolódást, de cégek is előszeretettel szervezik ide csapatépítő programjaikat.

Forrás: [origo]

Az első hazai kalandpark a visegrádi kötélpálya, közismert nevén canopy volt, amely a visegrádi Nagyvillám csárda mellől indul. A canopy tulajdonképpen egy ülőszékek nélküli libegőhöz hasonlít, ahol a vállalkozó kedvűek egy biztonsági ülésben a drótkötélhez rögzítve száguldhatnak a több szakaszból álló pályán.

A világ első canopy-ja a Costa Rica-i Monteverde Cloud Forest Nemzeti Parkban épült ki és eredeti célja a közel 40-50 méter magas fák koronaszintjének, az itt megtalálható élővilág tudományos kutatása volt. Azóta már számtalan területen, használják ezt a technikát. A visegrádi Fun Extreme Canopy pálya különlegessége, hogy az első néhány oszlop közötti szakaszról csodálatos panoráma nyílik a szemünk elé: a Fellegvár, a Dunakanyar, a Börzsöny és a Pilis hegyeinek látványa.

Forrás: [origo]

Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn, a bob-pálya és az uszoda tőszomszédságában várja a kalandkeresőket a 2003-ban megnyitott Serpa kalandpark. A park honlapjának tájékoztatója szerint akár már három éves kortól használhatók a park játékai, felső korhatár nincs.

A park négy fő attrakcióból áll: az első egy 9 méter magas mászótórony, amelyen nyolc, különböző nehézségi fokozatú útvonalat próbálhatnak ki az érdeklődők. Az útvonalak némelyikét már 3 éves kortól ajánlják, tehát a legkisebbek számára is kínál sikerélményt. A mászók biztonságát minden esetben külső biztosító szakember vigyázza.

A park drótkötélcsúszdája 80 méter hosszú, s az indítóállomás egy 5 méter magas faemelvényen van. Az próbázó itt legfeljebb a tériszony leküzdésében jeleskedhet, hiszen ez az attrakció különösebb fizikai megterhelést nem jelent, viszont a pálya alatti legnagyobb, 12 méteres mélység bátorságot igényel.

Forrás: [origo]

A Serpa Kalandparkban ezeken kívül erdei kalandösvény is várja a látogatókat. A játékosok itt biztosító hevederrel és szárakkal, valamint buksisakban vághatnak neki a pályának. A pálya átlagos magassága 5 méter, s hat külön részből áll, amelyeket 5-10 perc alatt küzdhet le a próbázó. A parkban lehetőség van íjászkodásra is: két lőállásból 8, illetve 15 méteres távolságon próbálhatjuk ki ügyességünket.

A mászófal felnőtteknek 450, gyerekeknek 400 forintba kerül, a drótkötél csúszdáért egységesen 500, a kalandösvényért pedig egységesen 1000 forintot kell fizetni egy alkalomra. Az íjászat 3 lövés 200, 10 lövés 500 forintba kerül.

A csúcs: Mecsextrém

Az ország talán legjobb, de szolgáltatásait tekintve mindenképpen a leginkább sokszínű kalandparkja a Pécs közelében, a 66 mentén, Árpádtetőn található Mecsextrém Park. Itt a már-már szokásos kötél csúszda és kalandpálya mellett olyan attrakciók is megtalálhatók, mint az erdei nyári bob-pálya, kötélpiramis, vagy különböző technikai játékok.

Az idősebb korosztálynak szánták elsősorban a gokart és quad-pályákat, ezek között akad olyan is, amely komolyabb tudást igénylő akadálypálya vizesárkokkal, hidakkal, ugratókkal. Van erdei quad trúra, ahol egyszerre maximum hat jármű mehet végig vezető segítségével egy 3 kilométer hosszú erdei pályán. A quad túrákra előzetes bejelentkezés szükséges.

A parkban természetesen van a kötelező elemnek számító, 8 méter magas mászófal, hat különböző nehézségű útvonallal, a profi és kezdő hegyi bringások számára pedig 3 és 6 kilométer hosszú, eredeti tereptárgyakból kialakított, 400-600 méter szintkülönbségű erdei pálya áll rendelkezésre.

Forrás: [origo]

A park számos szolgáltatása kifejezetten a legkisebbek számára épült. Az odú-tanodában például a Mecsek élővilágát ismerhetik meg a kicsik, de van részükre lovaglás, 40 méter hosszú, hatalmas csúszdával felszerelt kalandvár és játszóház is.

A Mecsextrém Park különlegessége, hogy más hasonló létesítményekkel szemben itt a mozgássérültekre is gondoltak. A park jelentős része akadálymentesített, a játékok nagy része mozgáskorlátozottak számára is használható, vagy használhatóvá tehető. A mozgássérültek speciális, számukra kialakított ügyességi pályákon próbálhatják ki képességeiket.

A park játékaira külön-külön is válthatunk jegyet, a műszófal, a kalandvár és a játszóház 700 forintba, a quad-pálya 10 kör erejéig szintén 700 forintba, a kötélpálya 1400 forintba, egy csúszás az erdei bob-pályán pedig 350 forintba kerül.