Újfajta kempingek Horvátországban

Vágólapra másolva!
Horvátország teljes szálláskapacitásának negyede kempingekben található, ahol több mint negyedmillió férőhelyet kínálnak a lakókocsis, sátras vagy bungalós nyaralást kedvelőknek, sőt az átutazóknak új típusú kempingező helyeket is kialakítanak.
Vágólapra másolva!

Tilos és a szabályszegőknek meglehetősen borsos árat kell fizetniük a vadkempingezésért Horvátországban, ezért egyfajta ellensúlyként újraszabályozzák a kempingekre vonatkozó elvárásokat, követelményeket. A kempingek működtetésének minimális feltételeit és besorolását definiáló szabályzat módosításába új fogalomként kerül be a kemping-pihenőhely, amely a közutak mellett elhelyezkedő szálláshelyet takar, ahol egy-egy éjszakára vagy néhány napra megpihenhetnek az utazók - tájékoztatta a távirati irodát a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete.

A tengermelléki országban jelenleg 235 hagyományos és 278 mini kemping van. Az elmúlt esztendőben több mint 13 millió éjszakát töltöttek ezekben a vendégek, és ez az adat mintegy 3 százalékos növekedést mutat 2006-hoz képest. A külföldi kempingezők döntő többsége, mintegy 50 százaléka német nyelvterületről érkezik, őket a hollandok, az olaszok és a szlovének követik.

Tavaly csaknem 51 ezer magyar vendég fordult meg az Adria-parti kempingekben, ahol mintegy 277 ezer vendégéjszakát töltöttek. A magánszállások és a szállodák után ez a harmadik legkedveltebb szállástípusa a magyar vendégeknek mondta el az MTI érdeklődésére Marin Skenderovic, a horvát idegenforgalmi szervezet budapesti képviseletének vezetője.

Beszámolt arról is, hogy érdekes változásként a kempingek egyre több helyen kínálnak szálláshelyet a nem lakókocsival vagy sátorral érkező vendégek számára. A bungallók, apartmanok vagy villák mellett folyamatosan gyarapodik a kerekeken gördíthető mobilházak bérbeadása.