Olaszországi programok igényes utazóknak

Vágólapra másolva!
Idén szinte minden olasz városban találhatnak programokat az igényes egyéni utazók. Ezen a nyáron Rómában felcsendül Handel Messiása, és az aktív programok között megtaláljuk az egyik legnépszerűbbet, a toszkánai középkori játékokat, vagy a riviérán szervezett beach sport fesztivált. A passzív szemlélődők is jól szórakozhatnak például a bresciai fotó biennálén, és könnyesre röhöghetik magukat a duino-i retikül kiállításon.
Vágólapra másolva!

Monteriggioni középkori játékok

Siena közelében (Toszkána) található Monteriggioni városa ez év júliusában feleleveníti a firenzeiek elleni háborúskodás történetét az 1200 évekből. A rendezvényen - mely idén a parányi település városfalán kívül is zajlik - korabeli ruhák és díszletek segítségével, illetve a hajdani csaták és a mindennapi élet rekonstruálásával teljes középkori hangulatot varázsolnak a városba. Monteriggioni pont a Via Francigena, vagyis a valamikori Frankhonba vezető úton fekszik, illatos olajligetek és pipacsmezők ölelésében.

Forrás: [origo]

A Via Francigena Canterburyből vezetett Rómába, amelyen zarándokok ezrei jutottak el az Örök Városba. A középkorban vált igazán fontossá ez az út, amelyen elsősorban gyalogosan közlekedtek, napi 20-25 km-t maguk mögött hagyva. Kosztümös fesztivál és korabeli dinom-dánom autentikus környezetben július 4. és 6. között, majd egy hónapra rá Július 11. és 13. között.

Szent Pál-év Rómában

A Vatikán a Szent Pál jubileumi évet a szent születésének kétezredik évfordulója alkalmából hirdette meg, aki a népek apostolaként, a kereszténység egyetértése és egysége érdekében áldozta fel magát. A jubileumi évet maga XVI. Benedek pápa nyitja meg, amely június 28-tól és 2009. június 29. között különböző kulturális, ökumenikus és társadalmi rendezvényen keresztül kívánja jobban megismertetni Szent Pál alakját és tanítását.

Forrás: [origo]

A Szent Pál-év programjai a megnyitó után, június 30-án veszi kezdetét a római Szent Pál Bazilikában, mely az apostol földi maradványait őrzi. Akit egyáltalán nem érdeklenek a vallási jellegű programok, hallgassa meg a megnyitó ünnepségen Handel tollából, Mozart hangszerelésében és Lorin Maazel dirigálásában felcsendülő Messiást.

Manifesta

Az immáron európai szinten is elismert, kétévente megrendezett európai kortárs művészeti biennálét idén Olaszország látja vendégül július19-től, de a turisták egészen november 2-ig szemlélődhetnek. Ezúttal, az eddigiektől eltérően nem csupán egy város, hanem egy egész régió ad otthont az eseménynek, melynek szervezésében Trentino-Dél-Tirol tartomány fontosabb városai vesznek részt, így Fortezza, Bolzano, Trento és Rovereto.

Forrás: [origo]

A szervezők választása a régió ipari fejlettsége és kiváló kulturális infrastruktúrája miatt esett Trentino-Dél-Tirolra, mely a kiállítással egy időben számos egyéb kulturális eseményt lát vendégül. A kiállítóterek - úgymint postahivatalok, gyárépületek, csokoládégyár - érdekes kreatív környezetet biztosítanak az alkotók és a turisták számára egyaránt. A Manifesta, mely a világ egyetlen vándorló biennáléja idén is több tízezer utazót csalogat Trentino tartományba.

Riviera Beach Games 2008

Egy hétvége kizárólag a sportoké és az egészséges szórakozásé Lidi di Comacchiótól Cattolicáig. Emilia Romagna tartományban a part menti kisvárosok nem ellenfelei, hanem partnerei egymásnak, és az állandó együttműködésnek köszönhetően egész nyáron buliból buliba, programról programra ingázhatnak a turisták egy 40 kilométeres partszakaszon.

Forrás: [origo]

Az Adriai Riviéra Beach idén július 31-től augusztus 3-ig rengeteg programmal készül. Standröplabda, strandfoci, strandtollas, frizbi, és tengeri úszóversenyek váltják egymást. Szervezettség, moderált árak, közös bulik.

Nemzetközi fotográfiai biennálé

A bresciai Nemzetközi Fotográfiai Biennálé idei mottója: "Valahol a világban", mely tulajdonképpen távoli országok kultúráját kívánja bemutatni. A kiállítás érdekessége, hogy nem egyszerű úti beszámoló-szerű felvételeket láthatunk, hanem az alkotók igyekeztek az adott nemzetre leginkább jellemző momentumokat intim közelségbe hozni. A kiállításon a közismert, történelmi fotók mellett kortárs művészek munkáit is megnézhetjük, a ritkaságnak számító 1800-as évekbeli albuminpapírra készített alkotásoktól kezdve egészen a Loeffler és Tabler által megörökített San Fransiscó-i, New Orleans-i és New York-i fotókig.

Forrás: [origo]

A tárlat éppúgy felvonultatja a kor technológiai felszereltségéhez képest kiváló minőségű képeket a késői XIX. századból, mint az 1900-as évek elejéről származó úgynevezett vintage printeket vagyis első kópiákat. A gyűjteményben Jeff Dunas, Mario Vidor, Wim Wenders művei is helyet kapnak. A kiállításon az internet, mint új kommunikációs eszköz jelenik meg, melynek segítségével lehetőség nyílik idegen tájak, kultúrák felfedezésére, illetve fotók tárolására. A kiállítás helyszínéül a Ken Damy Múzeum szolgál, amely Bresciában a Corsetto Santa Agata 22 szám alatt található.

Női táska- és retiküll kiállítás

Duino kicsi, tengerparti település az Adria talán legészakibb pontján, Trieszttől északnyugatra. Mióta a magas sziklaszirten álló duinoi kastély magánkézbe került, se szeri, se száma a gála vacsoráknak, konferenciáknak, esküvőknek és nívós kiállításoknak. A legközelebbi tárlat több mint 200 kézitáskát számláló gyűjtemény lesz, amelyben napjaink modern darabjai éppúgy helyet kapnak, mint a XIX. század első negyedéből megmaradt, mai szemmel nézve enyhén szólva is vicces darabok.

Forrás: [origo]

A táskák a világ legkülönbözőbb részeiről érkeztek, így a kiállítás mesterien tükrözi a különböző tájak divatvilágának, anyagainak, viseleteinek, és az emberek igényeinek változatosságát. A gyűjteményben éppúgy megtekinthetők a ritka és egyedi bőrből készült, hímzett és gyöngyökkel kirakott táskák, mint a fával, textillel, nemesfémmel, kristállyal, bakelittel vagy műanyaggal díszített darabok vagy éppen a vintage stílusú retikülök. A kiállított táskák részletes bemutatására összeállítottak egy katalógust, amely a korabeli emberek históriáján keresztül, anekdoták segítségével meséli el az egyes modellek történetét. A kiadvány árusításából származó bevételt az Olasz Rákkutató Szövetség regionális gyógy-központjának ajánlják fel.