Fürdőtúra két keréken

Vágólapra másolva!
Gyógyító vizek, végtelen mocsárvilág, ritka madarak és ízletes borok. Ezt és még többet kínál az utazónak a Kis-Balaton térsége. A környéket kerékpárral érdemes bejárni, csekély forgalmú utak, sok kerékpárút, festői lankák várják a kerekezőket. A lenti túrát nyereghez nem szokva is könnyedén teljesíthetjük, a letekert távolság rövid, az emelkedők enyhék, de ha mégis megerőltetnénk magunkat, Európa legjobb gyógyvizeiben pihenhetjük ki a fáradtságot.
Vágólapra másolva!

Bemelegítés

Kevés olyan hely van Magyarországon, mint a Kis-Balaton térsége. A Balaton nyugati csücskétől pár kilométerre fekvő Európa-hírű vizes élőhely a természetkedvelőknek jelent vonzerőt, a zalai dombok szelíd, finom borokat termő lankáinak szomszédságában világhíres termálfürdők csábítják a gyógyulni, és pazar wellness-hotelek a felfrissülni vágyókat.

A látnivalók és az élmények több napra is adnak programot, és nincs alkalmasabb a vidék bejárására, mint a kerékpár. Már csak a csekély forgalmú közutak és a sok kerékpárút miatt is, de a terepviszonyok is kedvezőek: a dimbes-dombos vidék változatos, az emelkedők se nem túl meredekek, se nem túl hosszúak. A dombtetőkre felérve rendre a békés tájra táruló panoráma, és hűsítő menetszéllel csábító lejtők kárpótolnak az erőfeszítésért.

Fotó: Ballai Vince [origo]

Az sem gond, ha épp nincs kerékpárunk. A szálláshelyek közül sokan rendelkeznek saját kölcsönözhető bicikliflottával, és lelkes túraszervezők számtalan útvonalat ajánlanak, így igazi aktív időtöltéssel kecsegtet a környék: a délelőtti vagy kora délutáni tekerés során ismerkedhetünk a szép tájjal, és a védett élővilággal, utána híres fürdők gyógyvizében vagy élménymedencék pezsgőfürdőiben pihenhetjük ki a fáradtságot. A koronát a napra egy helyi borokkal leöblített finom vacsorával tehetjük fel. Mi három napos kerékpár-kiránduláson jártunk a Kis-Balatonnál: Zalakarostól Hévízen át Kehidakustányig.

Fotó: Ballai Vince [origo]

Bemelegítésnek - és hogy jobban essen majd az ebéd -, egy laza körrel kezdünk a lassan az elnéptelenedés felé haladó kisközségből az 1962-ben megtalált termálvíz révén népszerű fürdőhellyé vált Zalakaros körül. A szomszédos alig 2 kilométerre fekvő Galambok egy 19. század hajnalán épített templommal, tájházzal és horgásztóval vár. A betonútról letérve szőlőskertek közé visz a dombtetőkre felkaptató ösvény, ahonnan a nevével ellentétben békés és barátságos Banyavölgyön át lehet visszatérni Zalakarosra. Ezután érdemes feltekerni a kilátóhoz - csinos régi pincék, és megint csak szőlőskertek között -, ahonnan a környék szelíden hullámzó lankáira vethetünk pillantást, vagy kerekezhetünk egy kört a parkerdő lombjainak hűvös árnyékában.

Fotó: Ballai Vince [origo]

Innen már csak pár száz méter gurulás - ami a kilátónál jól megtömött bendővel is könnyedén teljesíthető - választ el a fürdőhelytől. A bemelegítő-túra letudva, jöhet a kényeztetés. Választhatjuk a híres termálfürdő kénes - izomfájdalmakra, idegrendszeri és nőgyógyászati problémákra ajánlott - gyógyvizét, egy híján húsz medencéjét és csúszdáit, de közel ugyanezt - kisebb léptékben - megkaphatjuk a Hotel Karos Spaban is. A négycsillagos szállodában a vendégek lifttel juthatnak el szobájukból a medencékhez, élményfürdő, úszómedence, gyógyvizes fürdő, gyerekmedence, és sokféle szauna közül válogathatnak. A szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkezőket számos vendégház vagy a Hotel Napfény várja, amely ugyan saját élményfürdővel nem, de kedvező áraival és finom konyhájával annál inkább csábít.