Nyaralás Korfun túl - az ismeretlen Jón-szigetek

Vágólapra másolva!
Ha görögországi nyaralást tervezünk, ne csak a jól ismert szigetekre koncentráljunk! Korfu például a magyarok egyik legkedveltebb nyaralócélpontja Görögországban, földrajzi elhelyezkedése miatt pedig kiváló kiindulópont, hogy felfedezőútra induljunk a környéken. Koncentráljunk ezúttal a még kevésbé zsúfolt és felkapott szigetekre: irány Paxos, Antipaxos, Lefkas, Kefalónia, Itháki és Zakhintos!
Vágólapra másolva!

Paxos

Paxos szigete mindössze 11 kilométernyire fekszik Korfutól. Mérete igen pici, 10 kilométer hosszú, 4 kilométer széles, és alig több mint 2000 lelket számlál. Paxos "fővárosa", az egyetlen város a szigeten Gaios. A város Szent Gaius után kapta a nevét.

Forrás: [origo]

Az itt élők többsége a turistákból, ezen kívül halászatból és olívaolaj termesztésből tartja fenn magát. Gaios kikötője igazi tengerparti, kisvárosi hangulatot áraszt. Fehér házak, pici tavernák, a tenger illata és a halászok kiterített hálói képeslapra illő látvánnyal szolgálnak. A friss halakat és tenger gyümölcseit mindenképp kóstoljuk meg valamelyik étteremben. A városban egy szálloda üzemel, viszont szinte minden második házban találunk kiadó szobát, ha nem csak egynapos kirándulásra jönnénk a szigetre.

Június 29-e, Szent Péter és Szent Pál napja Paxoson az év egyik legfontosabb ünnepe, ilyenkor körmenet indul a szigeten a szentek tiszteletére.

Antipaxos

Antipaxos Paxosnál is kisebb, aprócska sziget. Ide csak rövid időre érkeznek a turisták, mert szálláslehetőség nem igen van a mini méretű szigeten. Szálloda egyáltalán nincsen, elvétve akad egy-egy magánház, ahol kiadnak szobákat a turistáknak. Összesen 120 ember él Antipaxoson, többségük halászattal, földműveléssel foglalkozik. Hajóval juthatunk ide, a szomszédos Gaios városából naponta több járat is üzemel.

Forrás: [origo]

A jón tenger másik négy szigete kicsit odébb, körülbelül 60 kilométerre fekszik Korfutól. Mivel Lefkas, Kefalónia, Itháki és Zakhintos picit messzebb van, mint az előző két sziget, ezért egynapos kirándulást nem érdemes ide tervezni, töltsünk el inkább 1-2 éjszakát valamelyik szigeten. Kefalóniába és Zakhintosba a nyári időszakban még charter repülőjáratok is üzemelnek.

Lefkas

A sziget nagyon közel van a görög szárazföldhöz, sőt, egy töltésen keresztül még kapcsolódik is hozzá. Az utóbbi években egyre több embert vonz a sziget, új szállodák épülnek és fellendült a turizmus. Ennek ellenére rengeteg érintetlen, vadregényes terület található itt, úgyhogy, aki nem szereti a zsúfolt partokat és a nyaralóvárosok emberforgatagát, annak Lefkas szigete ideális célpont. Vassiliki és Nidhri a sportok szerelmeseinek ajánlott, szuper búvárhelyek, és kiváló partszakaszok vannak itt a szörfösök számára.

Forrás: [origo]

A szállodák főként Lefkáda városában vannak, ahol az egyetlen gond az, hogy a városban nincsen strand. A magánszállások többsége is inkább fent van a hegyekben, ezért be kell vállalni egy kis sétát, hogy eljussunk a tengerpartra. Ha egyszer lejutottunk oda, a kristálytiszta víz és gyönyörű végtelen kékség garantáltan ott marasztal majd minket. A sziget egyébként a "Szerelemugrás" legendájáról is ismert, Lefkas déli csücskénél ugrott fejest a mélybe 60 méter magasról Sappho, a költő, a reménytelen szerelme miatt. Állítólag példáját akkoriban sok hősszerelmes ifjú követte.

Kefalónia

Kefalónia a Jón tenger legnagyobb szigete, elég népszerű úti céllá vált az utóbbi időkben, de még mindig nincs akkora forgalma, mint Korfunak. Találhatunk itt nyüzsgő városkákat és zsúfoltabb partszakaszokat is, ugyanakkor csendes kisfalvak, kietlen tájak és vadstrandok is fellelhetők. Ezen a szigeten forgatták a Corelli kapitány mandolinját, Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A sziget festőien szép tájait a filmben is megcsodálhatjuk.

Forrás: [origo]

Érdemes ellátogatnunk a Fiskardos névre hallgató kis halászfaluba, ahol még állnak a XVII. századból teljesen épségben megmaradt velencei házak. Hasonlóan Korfuhoz, Kefalónia is Velence fennhatósága alá tartozott egykoron, s ennek nyomai még ma is fellelhetők errefelé. A Jón-szigetek legmagasabb hegysége, az Enos hegység (1632 m) végigvonul a teljes szigeten. Az Enos hegy területe egyben nemzeti park is. Ritka feketefenyő erdőkkel borított vonulata sok védett növénynek és állatfajnak ad otthont.

Ithaki

Forrás: [origo]

Ithaki szigete Odüsszeuszról vált ismertté. Állítólag ez volt Homérosz hősének az otthona, bár történelmi bizonyítékok nincsenek rá. Ithaki nem annyira népszerű úti cél, mint a Jón tenger többi szigete, de ha időnkbe belefér érdemes egy kirándulást tennünk ide. A főváros Vathi, a szállások többsége itt található.

Zakhinthos

Képeslapokra illő látvány várja az ideérkezőket, kristálytiszta tenger, hosszú partszakaszok és végtelen nyugalom csábítja az embereket Zakhintos szigetére. A nyári időszakban charter járatokkal is megközelíthető a sziget. A legtöbb látogató a sziget déli részén fekvő Laganasba érkezik, ami egy 14 kilométer hosszan elnyúló öböl. A sziget jelképe az itt őshonos cserepes teknős. A teknőc kizárólag ezen a szigeten él, ezért a hosszú öböl egy részét védett területnek nyilvánították.

Forrás: [origo]

Zakhintos városa igazi mediterrán hangulatot áraszt, macskaköves kis utcácskákkal és szűk sikátorokkal. A tereken kávézók sokasága hívogat bennünket, érdemes leülni és egy jó frappét elfogyasztani. Éjszakai élet is van a városban, a kávézók, éttermek és üzletek sokáig tartanak nyitva.

Hasznos Információk:

Közlekedés: Korfuból kikötőjéből indulnak a hajók a Jón tenger többi szigetéhez. A pontos menetrend évszakonként eltérő lehet, de minden szálláshelyen adnak nekünk felvilágosítást arról, hogy hogyan juthatunk el az általunk kiválasztott célponthoz.

Autóbérlés: Paxos, Antipaxos és Ithaka szigetén ilyesmiről beszélni felesleges a méretek miatt, a többi szigeten akár már napi 25 euróért is bérelhetünk autót. Aki nem gyakorlott vezető, inkább vigyázzon, mert a helyiek nem szívbajosak. Rengeteg a keskeny, meredek és kanyargós útszakasz, ahol a duda használata szinte kötelező.

Éghajlat: mediterrán, júniustól szeptemberig kánikula van, gyakorlatilag egy felhőt alig lehet látni az égen. A napsütés igen erős, a déli órákban húzódjunk inkább árnyékba. Lenge, nyárias ruhákkal készüljünk, és mindenképp vigyünk kalapot, sapkát és napszemüveget is magunkkal.

Pénz: Görögországban euróval fizetnek. A Jón-szigeteken Korfu városán kívül nagyon kevés a bank. A nemzetközi hitelkártyákat a nagyobb üzletekben, szállodákban és benzinkutaknál elfogadják, de azért ügyeljünk arra, hogy legyen nálunk készpénz, vagy legyen lehetőségünk pénzt váltani

Nyitva tartás: az üzletek nagy része reggel 8-tól délután 1-ig, majd 5-től akár este 10-ig is nyitva van.

Szauer Judit