Madeira: pihenés a kevésbé lustáknak

Vágólapra másolva!
Madeira dús vegetációjú, hatalmas mesebeli erdőségekkel, és 40 méter magas fákkal tarkított vidéke, igazi felfedezni való nyaralóhely, ezért a természetbarátok és öko turisták egyik kedvelt helye. A szigeten szinte ismeretlen fogalom a bűnözés, tolvajlás, ezért a világ egyik legbiztonságosabb nyaralóhelye is egyben.
Vágólapra másolva!

Portugália jól ismert üdülőhelyei, mint Alhambra vagy Madeira a kíváncsi turistáknak köszönhetően évről évre új értelmet kapnak. Az utazók önállóbbak és bátrabbak, amikor egy várost vagy éppen egy szigetet indulnak felfedezni. Egyedül is felkutatják az aktív pihenés minden formáját.

Madeira a vulkáni eredetű szigetcsoport legnagyobbika, amely Lisszabontól 978 km-re az Atlanti-óceánban található. Bár földrajzilag az Afrikai lemezen fekszik, politikai és kulturális szempontból is Európához tartozik. Közelsége, kedvező klímája miatt sok millióan töltik szabadságukat a szigeten. Egyhetes nyaralásokat repülővel, már egészen elfogadható áron, körülbelül 110-190 ezer forinttól foglalhatunk. Madeirán már maga a landolás is egy élmény, hiszen a Funchal nemzetközi repülőtér nemrég felújított, és meghosszabbított kifutópályája a tengerbe nyúlik. A schengeni egyezmény tagországainak állampolgárai, így mi magyarok is szabadon léphetnek be a szigetre.

Laurissilva: az ősbabéros

A Madeirára érkező turisták szívesen veszik nyakukba a szigetet, akár kerékpárral, akár gyalogosan és az utolsó túraútig mindent felfedeznek.

Forrás: Getty Images

A sziget fő természeti látványossága a földtörténet harmadik szakaszában, mintegy hatvanötmillió évvel ezelőtt kialakult Laurissilva (babérerdő) erdőség. Ez az, ami a legtöbb természetbarátot csábítja Madeira szigetére. Ahogy a tudósok mondják, a Laurissilva, Európa más ős-erdőségeitől eltérően túlélte a szárazföldet súlytó utolsó jégkorszakot ettől felbecsülhetetlen természeti értéket képvisel. Ezen a kiemelt természetvédelmi területen,- melyet az UNESCO 1999-ben csatolt a világörökség részeként nyilvántartott területekhez - rövid és hosszú távú túrútvonalakon keresztül fedezhetjük fel az egész erdőséget. A kirándulási lehetőséget szinte végtelenek, hiszen maga az erdő közel húsz százalékát borítja Madeirának.

A Laurissilva 40 méter magas fái és a több ezer hektárnyi élő lombfelülete felbecsülhetetlen értékű, a világon egyedülálló trópusi fauna, amely előtt eddig csak a biológusok, ma már a turisták is fejet hajtanak.

Levada túrák

Az erdőjárás egyik sajátos formája "levada túra". A levadák sajátos helyi öntözőrendszerek, melyek nyomvonalát követve ma már több mint 2 ezer kilométer hosszú útvonalat járhatunk be keresztül-kasul a szigeten. A levadák célja, hogy az északi, csapadékosabb területen az esővizet összegyűjtsék és a hatalmas víztározókból eljuttassák a csapadékban szegényebb, déli vidékekre. Ezt a rendszert a XVI. században kezdték kiépíteni, az EU támogatásával pedig a 80-as évek óta hatalmasra sikerült kibővíteni a hálózatot.

Forrás: [origo]

A csatornahálózatot a levada őrök tartják tisztán, télen pedig gondoskodnak a befedésükről. A levadák mellett ösvények futnak, ezen járják az ellenőrző utjaikat az őrök. Mára az ellenőrző ösvények népszerű kiránduló útvonalakká váltak, amelyek szinte kézen fogva vezetnek a Laurissilva vagyis ősbabéros lombjai alatt páfrányos tisztásokhoz, és vadregényes vízesésekhez.

Látnivalók

Madeira természeti szépségei olyan hatással vannak még az átlagutazókra is, hogy a legtöbben az autó helyett gyalog indulnak neki, hogy felfedezzék a szigetet. Madeirán kiválóan kiépített, gondosan karbantartott túraútvonalakat terveztek a helyi hatóságok. Legtöbbjük 5-10-15 kilométeres szakaszokon mutatja be a szigetet, ráadásul a lombok alatt még a legnagyobb augusztusi kánikulában is kellemesen hűvös van. Azért is érdemes Madeirán gyalog közlekedni, mert a szokatlan útkörülmények miatt, a személygépkocsik amúgy is csak 40 km/h-val közlekedhetnek.

A "Ribiero Fior" fedőnevű kirándulás kezdő túrásoknak ajánlott. Dimbes-dombos, hegyi szakaszokkal, kulturális emlékekkel, sebes folyású hegyi patakokkal, kilátókkal és Madeira legmagasabb pontjával a Pico Ruivo-val (1862 méter) tarkított "túracsomag" nagyon népszerű. A második legmagasabb csúcs, az 1818 m magas Pico do Areeiro a sziget legmagasabb olyan pontja, ahova autóút is felvezet. Az autópárti turistáknak csak az utolsó 10 métert kell gyalog megtenniük.

Forrás: [origo]

A Madeira élménypark, amolyan szabadidőpark, amelynek témájául Portugália történelme, kultúrája, és hagyományai szolgálnak. A fő látványosság a négy, multimédiás pavilon, köztük a legnépszerűbb "Szigetfelfedező pavilon" és a "Bolygónk jövője pavilon".

Az élménypark karácsony kivételével az év minden napján nyitva tart és 10 euróért mindenki annyit gyalogolhat, amennyit akar.

A sziget északi részén található a Sao Vincente barlang, ahol harminc perces túrákon ladikokkal haladnak a turisták a híres lávacsatornákon. A Sao Vincente barlag nemcsak a kristálytiszta belső tavak és a háttérben megszólaló halk zene miatt olyan népszerű, hanem mert itt végre nem kell gyalogszerrel közlekedni.

Evés-ivás

A szubtrópusi klímának köszönhetően Madeirán igen változatos a zöldség és gyümölcskínálat, az óceán közelsége miatt pedig a piacokon óriási a hal választék. Igaz a a partmenti halászat nem túl jelentős, főleg a helyiek és a turisták igényeit kielégítő mennyiséget hoznak partra hajnalonként. Az Espada, vagyis a fekete kardhal hagyományosan az egyik legkedveltebb fogás a szigeten. Ugyanilyen kedvelt a hasonló nevű Espedata, vagyis a nyárson sült marhahús szeletkék. Az éttermekben érdemes érdeklődnünk a madeirai borok után, mint amilyen a száraz, erős Sercial, az édes, malvázia szőlőből készült Malmsey, és a félszáraz Bual és Verdelho.

Városi és vidéki kis piacokon keressük a Bolo de caco-t vagyis a kenyérre helyezett grillcsirkét és a hozzá való levest.

A Szent Mária kerületben található piac például az egyik látványosság, ami szinte kihagyhatatlan. A művészettörténészek szerint a bejárati ajtó és a fölötte elhelyezkedő boltív, az Estado Nuovo építészet egyik legjobb példája, amely a modernizmus és a 30-as évek art deco stílusa között alakult ki Portugáliában.

A piac épületében állandó virágillat terjeng, hiszen a földszinti részen csak virágokat és gyógynövényeket kínálnak a helyiek, akik portugál, és azon belül is a helyi népviseletben árulnak. A középső szinten a halpiac üzemel, a legfelsőn pedig a zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk.