Hotelfoglalási trükkök nyaralás előtt

Vágólapra másolva!
Ma már az utazó egy teljes, akár több hetes utazás programjot is összeállíthatja az internet segítségével a repülőjegyektől kezdve, a hotelszoba lefoglalásán keresztül egészen a különböző utazási csomagok megvásárlásáig, vagy a bérautó kikölcsönzéséig. Kezdjük a legfontosabbal, a szállásokkal. Nem mindegy, hogy hol, milyen áron foglalunk és a többi utazó véleményét sem árt figyelembe venni.  
Vágólapra másolva!

Néhány éve még szokatlan volt, ma már szinte el sem lehet képzelni egy utazás megszervezését az internet használata nélkül. Van, aki csak információgyűjtésre használja a honlapokat, s van olyan is, aki az utazás minden elemét online szervezi meg. Legtöbben valahol a két véglet között vannak és a repülőjegyet és/vagy a szállást intézik az interneten.

A fapados légitársaságok megjelenésével párhuzamosan a hajlandóság is nőtt az emberekben, hogy az utazás egyre nagyobb részét online fizetéssel bonyolítsák. Ehhez természetesen kell egyfajta bizalom, hiszen senki nem adja meg szívesen bankkártyájának adatait bárkinek. Miután már megszoktuk, hogy a repülőjegyeket az interneten vásároljuk, jött a következő állomás: a szállodai szobák foglalása.

Forrás: [origo]

A legtöbb utazó ennél a lépésnél kissé elbizonytalanodik, hogy hol is keressen megfelelő, megbízható és nem is túl drága szállásfoglaló oldalt. Ilyenkor legtöbben a google keresőjéhez fordulnak, s az első néhány találat közül választják ki az első jelöltet. A keresgélés megkezdése előtt azonban nem árt néhány dolgot tisztázni.

Aki fél, a helyszínen is fizethet

Az internetes szállásfoglalásnál kétféle elven működhet a szobák lefoglalása és a szállásdíj kifizetése. Az egyik a valóban online rendszer, amikor az adott honlapon keresztül közvetlenül a szállodától kapunk visszaigazolást arról, hogy a kért időpontra a kiválasztott kategóriájú szállás valóban rendelkezésre áll-e. Ilyenkor a rendszer a szobát azonnal lefoglalja, a bankkártyánkról pedig levonják a szállás díját. Ezeken a szájtokon többnyire megjelölik, hogy mely szobákat lehet azonnal lefoglalni és melyeket tudják úgynevezett lekérésre biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a meglévő, blokkolt és garantált szobamennyiségen felül is hozzájuthatunk szabad szobához, de ezt előbb le kell kérdezni a szállodától, s csak ezután bonyolíthatjuk a tranzakciót. Ebbe a kategóriába tartozik például a hotels.com.

A másik, gyakoribb megoldás félig automatikus, ilyenkor tulajdonképpen csak ajánlatot kérünk az internet segítségével egy közbülső állomás, a szállásfoglaló honlap segítségével. Ilyenkor megadjuk a kívánt szoba kategóriáját, a szobák és az utasok számát, az igényünket pedig a portál üzemeltetői továbbítják a szálloda felé. Általában 24 órán belül kapunk választ, hogy a szoba a rendelkezésünkre áll vagy sem és a foglalás újbóli megerősítése után vonják le a megadott bankkártyáról a szállás díját.

Az utóbbi esetben gyakori probléma, hogy a nem teljesen online rendszerű honlapokon gyakran nem található meg a szállodai szoba pontos ára, hiszen az csak a lekérés után, a szabad szobák számának és sok más egyéb tényezőnek ismeretében adható meg pontosan. Ez érthetően kevésbé bizalomgerjesztő, a legtöbb utazó ugyanis szereti látni előre, hogy milyen szállásárakkal kalkulálhat az út tervezésekor.

Létezik egy harmadik megoldás is, amelyet pontosan azért találták ki, hogy a bankkártyás fizetés iránt bizalmatlansággal viseltető potenciális utazókat is sikerüljön online szállásfoglalásra bírni. Ezt alkalmazza például az egyik legismertebb foglaló oldal, a booking.com, ahol a bankkártya csupán egy biztosítékot jelent. A kártya számának megadása után nem vonják le automatikusan a szoba árát, a szállásdíjat érkezés után a helyszínen kell kiegyenlíteni. Amennyiben nem érkezünk meg időben a helyszínre, ne érjen váratlanul bennünket, ha a szállásdíjnál jóval nagyobb összeget vonnak le a kártyáról.

Részben magyar nyelven

Fontos tudni, hogy a nagy adatbázissal rendelkező foglalóoldalakat általában angol nyelven használhatjuk, bár a már említet hotels.com, vagy az octopustravel.hu, igaz ugyan, hogy külföldi adatbázisok, magyar nyelven is elérhetők. Legalábbis egy ideig. Ezek a magyar nyelvű szájtok ugyanis tulajdonképpen az "anyacég" leányvállalatai, azaz legtöbbször egy hazai utazási irodán keresztül érhetjük el az adatbázist. Ez azt jelenti, hogy a magyar nyelvű segítség csak néhány kattintásig áll rendelkezésünkre, ahogy haladunk tovább a foglalás menetében, a magyarázó szöveg, vagy a szálloda részleges leírása már angol nyelven szerepel az oldalon.

Földrészenként más-más áron

A legtöbb nagy adatbázisban a világ minden tájára foglalhatunk magunknak szállást, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik szájt egyforma jó árakat kínál, mondjuk európai, vagy amerikai szállodákba. Nem árt tehát kicsit jobban körülnézni, az árakat összevetni a foglalás megkezdése előtt. Ha mondjuk az Egyesült Államokba készülünk, nehéz - bár nem lehetetlen - jobb árakat találnunk az orlandói központú Touricoholidays-nél, Ázsiában verhetetlen az asiarooms.com, Európában pedig a már említett booking.com a nyerő.

Foglalás előtti teendők

Ma már egy valamire való utazási weboldal nem létezhet a választást segítő képek és információk, az árak összehasonlítása, s végül olvasói, utazói vélemények nélkül. A választásban az árak és az elvileg elfogulatlan - bár kétségtelenül manipulálható - képek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az utazók által a szállodával kapcsolatban közölt személyes vélemények, tapasztalatok. A legismertebb ilyen szájt a Tripadvisor.com, ahol az évek során több ezer vélemény és kritika halmozódott fel a különböző országok szállodáiról. Ezekben a rövid bejegyzésekben sokszor pozitív, de legtöbb esetben negatív kritikákat olvashatunk a kiválasztott hotel tisztaságáról, berendezéséről, a szállodai szolgáltatások színvonaláról, vagy a személyzet kedvességéről.

Forrás: Getty Images

A hozzászólók meglehetősen szubjektív véleményt fogalmaznak meg, amelyek a saját elvárásaik szerint alakulnak ki, s ezek nem biztos, hogy egyeznek a mi kritériumainkkal. Egy családnak például az lehet a fontosabb, hogy van egy játszóház, vagy gyerekmedence a kicsiknek, míg mások a tengertől való távolságot, vagy a szobák méretét tartják a legfontosabbnak. A legtöbben a szobák tisztaságát és árát tartják a legfontosabbnak, de a szolgáltatások színvonala sem mellékes.

Van ingyen is

Ha pedig egyetlen fillért sem szeretnénk fizetni a szállásért utazásunk alatt, egy szokatlan megoldást kell választanunk és regisztrálnunk a couchsurfing.com oldalon. A szájt koncepciója rendkívül egyszerű: a regisztrált felhasználók kiválasztják a meglátogatni kívánt városokat a világ bármely pontján és az adott városban a weboldal segítségével találhatnak maguknak olyan embereket, akik hajlandóak vendégül látni az utazókat saját lakásukban. A weboldal jelenleg közel 200 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik, s több mint 200 országból találhatunk tagokat.

Ha valaki a CouchSurfing.com-on szervezi következő utazását, azért ne számítson az előkelő szállodák színvonalára. A legtöbb esetben a rendelkezésre álló ágyak és férőhelyek fiatalok által bérelt kis lakásokban vannak.

Az utazás ezen módja nem csak annyit jelent, hogy a kiszemelt városban alhatunk néhány éjszakát az ismeretlen vendéglátónál, hanem azt is, hogy a szokásosnál méllyebb betekintést nyerhetünk egy város életébe, hiszen a legtöbb esetben a házigazdák kísérik körbe a vendéget a városban, megmutatva a legjobb helyeket, látnivalókat, éttermeket. Bár nem előírás, a legtöbb házigazda térképet, útikönyvet, sőt néha még a saját autóját is felajánlja a vendégnek, aki így egy teljesen más szemszögből ismerhet meg egy várost, mintha hagyományos turistaként járna arrafelé.

Az ötlet kétségkívül sikeres, de vannak szkeptikusok is, akik szerint korántsem veszélytelen egy alig ismert, idegen ember lakásában tölteni az éjszakákat. Ezeket a kockázatokat hivatott csökkenteni a regisztrációkor kötelező személyazonosítási procedúra, de igazából ez még nem jelent teljes biztonságot. Az oldal üzemeltetői azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mielőtt kiválasztanak egy vendéglátót, vagy vendéget a többi felhasználó hozzászólásaiból, véleményeiből szerezzenek információkat.