Új skanzen az ezeréves határnál

Vágólapra másolva!
Turistákat is fogad egy rendkívüli falumúzeum az erdélyi Gyimesközéplok mellett, az ezeréves határ közelében, a Keleti-Kárpátok különleges szépségű vidékén.
Vágólapra másolva!

A különleges skanzent egy vállalkozó létesítette a Gyimesközéploktól keletre fekvő Borospatakán. A Boros patakról elnevezett völgyben egy majdnem 23 ezer négyzetméter nagyságú telken alapította a kisebb "múzeumfalut", vagyis a skanzent. A Gyimesi Hagyományőrző Skanzen és Panzió 12 olyan házból áll, amelyet a vállalkozó évekkel ezelőtt a pusztulástól mentett meg.

Forrás: [origo]

Szász István tulajdonos, aki családi vállalkozásként működteti a létesítményt, a távirati irodának elmondta: a véletlenek sorozataként született meg a terv, hiszen eredetileg régi bútorok felújításával szeretett volna foglalkozni. Ilyen értékes tárgyak után kutatva, az egyik hirdetésre 52 személy jelentkezett, akik - mint kiderült - házaikat és csűrjeiket is el akarták adni. Ekkor fogalmazódott meg benne a falumúzeum alapításának az ötlete, mert így elkerülhetővé vált a népművészet szempontjából értéket jelentő vagyon elherdálása.

A vállalkozó lebontatta az értékesebb házakat és csűröket, majd átszállíttatta Borospatakára, ahol fényképek alapján újraépítették eredeti formájukban. A házak közül a legrégebbi 150 éves. Mindegyik parasztháznak megőrizték az eredeti belső berendezését, ami különlegessé teszi az ott kikapcsolódni vágyó turisták üdülését.

Forrás: [origo]

A múzeumot folyamatosan bővítik, amelynek egyik vonzerejét jelenti a tőle nem messze húzódó ezeréves határ. Oda "szekeres nosztalgiakirándulást" szerveznek az érdeklődőknek. Szász István elmondta: a Gyimes völgyének népi hagyománya iránt érdeklődőket olyan hagyományos ételekkel várják, mint a tárkonyos krumplileves és a felcsavart túróspuliszka.