Zöld zónát vezetnek be Frankfurtban is

Vágólapra másolva!
Berlin, Köln, és megannyi német város után, idén október 1-jén Frankfurtban is bevezetik a környezetvédelmi zónát a finom porra megszabott értékhatárok betartása érdekében, amelyeket a Szövetségi Emisszióvédelmi Törvény (BIMSchG) szabályoz. Októberben az autós turisták már csak piros, sárga vagy zöld matricával hajthatnak be a Majna-parti városba gépjárműveikkel.
Vágólapra másolva!

Idén ősztől az autós turistáknak különös figyelemmel kell hajtaniuk Frankfurtban. Jóllehet a környezetvédelmi zóna kialakítása lépésről lépésre, fokozatosan történik, a Frankfurt am Main-ba érkezőknek figyelniük kell a gépjárművekre vonatkozó korlátozásokat. Az előírás szerint - Berlinhez hasonlóan - az autótulajdonosok a károsanyag-kibocsátás mértéke szerint piros, sárga, és zöld matricákat kell ragasztaniuk a szélvédőre Frankfurtban is.

Berlinben a már érvényben lévő korlátozás a város 1, 2 millió gépjárművének mintegy 7 százalékát érinti. A zónát az elővárosi vonatok gyűrűjén belül jelölte ki a városvezetés, de azok a járművek, amelyek károsanyag-kibocsátása nem haladja meg a törvényben előírt határértéket, beléphet a környezetvédelmi zónába is.

Forrás: [origo]

A német közvélemény szerint, a városokban kialakított környezetvédelmi zóna nem csak a zónahatáron belül élőket érinti, hanem természetesen az ingázókat, az ott dolgozókat és a városba látogató turistákat is. Mivel a környezetvédelmi zónát már több német városban bevezették, és a későbbiekben, további városokban is tervezik, érdemes egyszer beszerezni a matricákat, mert a rendszer egységes, így minden német város környezetvédelmi zónájában egyaránt érvényesek. Ha egy gépjármű matrica nélkül hajt be Frankfurt környezetvédelmi zónájába, 40 eurós bírságot köteles fizetni.

Az előírás szerint a gépjárművek tulajdonosai a károsanyag-kibocsátás mértéke szerint piros, sárga, és zöld matricákat ragasztanak a szélvédőre. Az autósok újonnan bevezetett közlekedési táblán láthatják, hogy hol kezdődik a környezetvédelmi zóna. A járművek osztályzása az EURO 1, 2, 3, 4-es szabványoknak megfelelően változik.

Forrás: [origo]

Frankfurtban, az első szakaszban idén októberétől még minden matrica (piros, sárga, zöld) megengedett, a második szakaszban (2010. januártól) már csak sárga és zöld, a harmadik szakaszban (2012-től) pedig kizárólag zöld matricával rendelkezők gépjárművek közlekedhetnek.

A környezetvédelmi matricák beszerzése nagyon egyszerű folyamat és összesen 5-6 euró az ára. Érvényessége nem korlátozott, egy adott gépjárműre egyszer kell beszerezni. A környezetvédelmi vizsgálat a modern járművek esetében a forgalmi engedély alapján történik, például bármely TÜV műszaki állomáson Németországban, amelyekből több tucat áll rendelkezésre. A vizsgálat és matricák kiállítása néhány percet vesz igénybe.

Sz.K.