Ahol nem érdemes aludni - Viva Las Vegas

Vágólapra másolva!
"Ami Las Vegasban történik, az ott is marad" - szól a legendás mondás. Amerikát bemutató sorozatunk első részeként elkalauzoljuk Önöket a világ legnagyobb felnőtt játszóterére, ahol éjjel nappal zajlik az élet, és nem érdemes túl sokat aludni. Hotelek, kaszinók, bevásárlóközpontok, koncertek, színdarabok, musicalek, táncelőadások, bűvészek, cirkusz és ezzel még nincs vége a sornak. Irány Las Vegas!
Vágólapra másolva!

Így kezdődött

Las Vegas Nevada állam legnagyobb városa, a sivatag közepén helyezkedik el. A kaszinók fővárosát 1905-ben alapították, eredetileg vasúti munkások szálláshelyének szánták, majd 1911-ben hivatalos településsé vált. Bányászok, munkások, és iparosok lakhelye volt. Nevada államban 1909-ben betiltották a szerencsejátékokat, majd 1931-ben az állam rossz anyagi helyzete miatt ismét engedélyezték, ekkor nyíltak meg Vegas első kaszinói. Legalizálták továbbá az utcai alkoholfogyasztást is, ami kuriózumnak számított Amerikában. Egyre több turista érkezett játszani és mulatni ide, hamar híre ment a város jó hangulatának. Sorra nyíltak a kaszinók, később a hotelek és az egyéb szórakoztató egységek. Las Vegas mára a világ egyik legnagyobb szórakoztató és show központja lett, ahol mindenki megtalálja a kedvére való programot.

Forrás: AFP

A Strip híres hotelei

Las Vegas főutcája a hírhedt a Strip, itt sorakoznak a város leghíresebb szállodái, amik egyben Las Vegas fő nevezetességei is. Minden szállodának egyedi stílusa van, mindenhol speciális látnivalók vannak, és persze az összes szálloda rendelkezik saját kaszinóval is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hYZISA0YySknBSXa
A Bellagio hotel híres szökőkútja

Lássuk a Strip hoteljeit délről északi irányba haladva: az első a klasszicista stílust idéző Four Season's Hotel, ezt követi a Mandala Bay hotel, a trópusi paradicsom, pálmafákkal és dzsungel hangulattal. A következő sarkon már Egyiptomban találjuk magunkat a Luxor hotel piramisának tövében. A szomszédban már a középkori hangulatú Excalibur hotel vár bennünket a jelmezbe öltözött lovagokkal. A Tropicana hotel az üvegmennyezetéről nevezetes, ezt követi a New York New York hotel, neve önmagáért beszél, a felhőkarcolók és a Szabadság szobor kicsinyített mása kiváló háttérkép fotózáshoz. Mellette a monacói hangulatot idéző Montecarlo Hotel található, melynek szomszédja az MGM Grand hotel, ami Amerika egyik legnagyobb szállodája. A hotel előtt áll az MGM filmstúdió jelképe, egy 15 méter magas oroszlánszobor.

Forrás: AFP

A következő szálloda a Planet Hollywood, korábban Aladdin hotelnek hívták. A Stripen továbbsétálva szembetaláljuk magunkat egy mini Eiffel toronnyal, innen tudhatjuk, hogy a Paris Hotelnél járunk. Las Vegas egyik legelegánsabb és legdrágább hotelja a következő a sétányon, a Bellagio. Ezt követi a Ceasar's Palace, az ókori római stílusú szálloda talán az egyik legismertebb Las Vegasban. Ezután jön a Rio Hotel, majd a Flamingo Hilton, ami Vegas egyik legelső szállodája volt. Ázsia hangulatát idézi az Imperial Palace, majd következik a Mirage, ami szintén az egyik leghíresebb szállodája a városnak. A Mirage jelképei a híres fehér tigrisek, van itt delfinárium, és számos film is itt játszódik (pl. Ocean's eleven).

Forrás: AFP

Következik a sorban hamisítatlan olasz hangulatú Venetian Hotel, ahol a mesterséges csatornákon akár gondolázhatunk is. A Tresure Island Hotel a kalózok világába visz minket, minden este fantasztikus show műsor és tűzijáték várja a vendégeket. Las Vegas egyig legújabb és egyben legdrágább szállodája is nemrég épült ötvenemeletes Wynn Resort. A Strip északi részén fekszik még a Circus Circus, a Riviera, a Sahara és a Citycenter Hotel. Épülőfélben van a futurisztikus Echelon Resort, amit 2010-re terveznek átadni. Érdemes még megnéznünk a Stratosphere Towert: a 350 méter magas torony Las Vegas legmagasabb épülete, tetején étterem és vidámpark működik, innen lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

A Downtown

Mindenképp menjünk el a híres Fermont Street-re, ami Las Vegas belvárosának fedett kaszinóutcája. Telis tele van különféle üzletekkel és régebbi kaszinókkal. Az utcát egy óriási acéltető borítja, amire este fantasztikus fény és lézer show-t vetítenek. A kaszinók ajtajában csillogó-villogó ruhás hölgyek invitálnak bennünket, persze kizárólag a 21 éven felüliek léphetnek be. A korhatárt nagyon szigorúan ellenőrzik, bárkitől kérhetnek személyi igazolványt.

A kaszinók


Forrás: [origo]

A legtöbb látogatót nyilván a kaszinók és játékok vonzzák a városban, van azonban néhány dolog, amire nem árt odafigyelnünk. A legtöbb kaszinóban tartanak ingyen bemutatót a különféle játékok szabályairól, érdemes utánanéznünk az adott kaszinóban, hogy ezek mikor vannak, és ha nem ismerjük a szabályokat (márpedig annyiféle játék van, hogy mindent nem ismerhetünk), menjünk el egy ilyenre. Mielőtt belevetnénk magunkat a sűrűjébe, álljunk meg egy asztal mellett és nézzünk bele mások játékába, ha erre lehetőség nyílik, pusztán ezzel is sokat tanulhatunk. A kaszinókban a mezei turistáktól a szenvedélybetegeken át a maffiózókig, gyakorlatilag mindenféle ember megtalálható. Minden kaszinóban van jackpot, félkarú rabló (slut), rulett, póker, blackjack és ezernyi kártyajáték továbbá sportfogadások.

Egy kis shopping

Mint minden amerikai nagyváros, így Las Vegas is a vásárlás-mániások Mekkája. Bevásárlóközpontok szinte minden hotelben vannak, ha pedig autót bérelünk, akkor messzebbre, outletekbe is elmehetünk. A legnagyobb bevásárlóközpontokban a hétköznapitól a megfizethetetlen luxusig mindent megtalálunk. A legjobb lelőhelyek: a Fashion Show Mall, a Showcase Mall, a Forum Shops at Ceasar's, a Meadows Mall vagy éppen a Boulewars Mall.