Hősként ünnepelték a súlyosan hibázó pilótákat

Vágólapra másolva!
Valóságos hősként ünnepelték a múlt héten Oroszországban annak a repülőgépnek a pilótáit, amelyik futóművek nélkül hajtott végre balesetmentes leszállást a kalinyingrádi repülőtéren. Mostanra azonban kiderült, hogy a pilóták hibáztak, elfelejtették kiengedni a futóműveket.
Vágólapra másolva!

A KD-Avia légitársaság pilótái a Boeing 737-300-ast letették a hasára és a hajtóműveire úgy, hogy az utasok közül senki nem sérült meg és a gépben is csak viszonylag csekély kár keletkezett - idézte vissza a történteket hétfőn a Novaja Gazeta orosz folyóirat.

A lap azonban megírta, hogy a pilóták leszálláshoz készülődve először szabályszerűen kiengedték a futóműveket, majd visszahúzták azokat, mivel észleltek egy problémát. Ezt jelentették is az irányítótoronynak, majd a gondot megoldották, és ereszkedni kezdtek, de közben elfeledkeztek a futóművekről. Igaz, a Boeingeken van e célra külön riasztóberendezés, de azt kikapcsolták.

Forrás: EPA
Itt tényleg hősök voltak a pilóták

A Roszaviacija polgári repülésügyi főhatóság időközben elrendelte a pilóták letiltását és megjelenését a legfelső minősítő bizottság előtt - amely megvonhatja jogosítványukat -, továbbá vizsgálni kezdte a társaság pilótáinak munkarendjét is. Ha szabálytalanságot talál, a társaság működési engedélyét is megvonhatja.

A légitársaság az utóbbi hónapokban háromszor is bekerült a sajtóba: július végén kényszerleszállást hajtott végre egy Boeingje, mivel a hajtómű vibrációját jelezte egy műszer, szeptember 8-án a tel-avivi repülőtéren egyetlen működő hajtóművel ért földet ugyancsak egy Boeingje, szeptember 18-án pedig egy autója nekiment a Rosszija társaság Tu-134 típusú repülőgépe szárnyának.

A kalinyingrádi hőstett az elfelejtett futóművekkel inkább anekdotába hajlik, de a történet még folytatódik. A szerencsés-szerencsétlen leszállás éjjelén a repülőtér irányítótornyában éjszaka megjelent két rendőr, és mindenáron el akarta vinni kihallgatásra a légiirányítókat, akik hiába magyarázták, hogy ehhez vagy le kell zárni a város légterét, vagy meg kell várni a reggeli műszakban dolgozókat. Végül a rendőrök feladták.

Kora reggel azonban megjelent egy civil ruhás rendőr, aki erős alkoholszagot árasztva erővel kezdte kilökdösni a teremből az ügyletes légiirányítókat. Verekedés tört ki, de a részeg százados erősítést kapott, s elvitt három légiirányítót, szerencsére addigra a reggeli műszak megérkezett.

A három férfit autóba rakták, hogy a rendőrségre vigyék őket, de egyikük feleslegesnek bizonyulhatott: őt kirakták útközben - idézte a lap Szergej Kovaljovnak, az orosz légiirányítók szakszervezete elnökének a legfőbb ügyészhez írt levelét.