Egyesület a kerékpáros turizmus népszerűsítéséért

Vágólapra másolva!
A kerékpáros turizmus népszerűsítését, az ehhez szükséges infrastrukturális bázis kiépítését tűzte célul a Kis-Balaton Termál Út Kerékpáros Egyesület - mondta Oláh Péter, a TEKER néven bejegyzett, tavasszal alakult egyesület elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, Zalakaroson.
Vágólapra másolva!

A zalai dombság megfelelő helyszín a kerékpáros turizmus fogadására: a termálfürdők európai hírűek, az erdők, tavak, természetvédelmi területek kellemes környezetet nyújtanak a kerékpározáshoz, míg a történelmi örökségek, várak, várromok, kastélyok érdekes látnivalót kínálnak.

Az egyesület Nagykanizsától Balatongyörökig ötven települést fog össze, s azt szeretné elérni, hogy valamennyi település aktív részese legyen a kerékpározásnak. A szállodákban ugyan jó minőségű kerékpárok kölcsönözhetők, de mindehhez megfelelő szolgáltatásokra, szervizelésre, túraútvonalakra, pihenőállomásokra, eligazító-információs táblákra is szükség van - mondta Oláh Péter. A cél az, hogy a látogatók ne csak keresztül biciklizzenek egy-egy településen, hanem meg is ismerjék a hely nevezetességeit, sajátosságait - tette hozzá.

Fotó: Ballai Vince [origo]

Oláh Péter a fejlesztések közül kiemelte, hogy a jövőben a Balaton-bringautat szeretnék összekötni a Kis-Balatonnal. Ezt most csak úgy lehet megvalósítani, ha a kerekezők Fenékpusztától a 76-os út mentén haladnak Sármellék felé, ami a nagy forgalom, a kamionok miatt gyakran életveszélyes a számukra.

Gyenesei István önkormányzati miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kerékpáros turizmus infrastruktúrájának fejlesztésére 60 milliárd forint áll rendelkezésre 2007-2013. között. Az önkormányzati minisztérium átfogó kerékpárút-fejlesztő koncepciót készít. Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere elmondta, hogy Zalakarost kerékpárút köti össze valamennyi szomszéd településsel. Az önkormányzat az idén pályázatot nyújtott be a Zalakarost és a Kis-Balatont, Hévízt és Gelsét, Nagykanizsát összekötő biciklis út kiépítésére, szervizek, pihenőhelyek kiépítésére.