Barcelona késsel-villával

Vágólapra másolva!
Az evés élvezet, tartja egy spanyol közmondás, amit még a legönérzetesebb katalán hazafiak, s leányok is magukénak vallanak. Nem szólva arról a több millió turistáról, aki évente megfordul Spanyolország legeurópaibbnak tartott városában, Barcelonában. Ha az év bármely szakában akár csak egy hosszú hét végét töltünk itt,életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk,és megtapasztalhatjuk a mondás egyszerű,ám annál örömtelibb igazságát. Pénztárcánk és kapacitásunk függvényében, szuvenírként néhány plusz kilóval.
Vágólapra másolva!

Barcelonában úgy tűnik, hogy reggeltől estig mindig, mindenhol, mindenki valamit eszik. Valószínűleg a városalapító honatyák szigorú verdiktet adhattak ki: saroktól sarokig minimum két tapas-bárnak, egy kávéháznak és egy étteremnek lennie kell. A legújabb kori diktátum szerint pedig metróállomás sem képzelhető el büfé és pékség nélkül, különös tekintettel a fánkokra és szendvicsekre.

Forrás: [origo]
A Ramblas

Egy valamit azonban mindenkinek meg kell jegyezni, akár hátizsákos várostalpaló, akár luxusturista. A "reggeltől estig" erre felé más időszámítás szerint működik. Kora reggel még a piacra sem érdemes kimenni, a vendéglátóhelyek redőnyei meg se rezdülnek úgy délelőtt 9 -10 óráig. Ez ugyanis a normális reggeliző idő, míg az ebédre délután 2 és 4 között kerítenek sort, a vacsorára pedig leginkább csak este 9 után. Na jó, közben azért be lehet kapni ezt-azt, a tapasolók többsége még a szent szieszta ideje alatt sem zár be.

Reggeli a Ramblán

A város szíve a Placa De Catalunya,ahonnan a híres sétány, a Ramblas indul, ami elvisz egészen a kikötőhöz, a monumentális Kolumbusz emlékműig. Eredetileg egy folyó medre volt, ma minden ide látogatónak a fő csapásiránya. Magukra valamit adó kulinaristák óva intenek a számtalan itteni turistacsalogató helytől.

Forrás: [origo]
A Pinoxto bár a Mercat de la Boqueria-n

Nem úgy a Rambla közepe táján található híres piactól, a Mercat de la Boqueria-tól, amely a katalán konyha emblematikus színtere: mar y muntana - a tenger és a szárazföld innen s itt kerül a tányérokra. Ferran Adria és Santi Santamaria három Michelin -csillagos katalán séffejedelmek és tanítványaik egyenesen mágikus helynek, kulináris szentélynek tartják. Mondják, Barcelona ugyanúgy elképzelhetetlen nélküle, mint Gaudi Sacrada Familia-ja nélkül. Maguk sem csak vásárolni járnak ide, gyakran reggeliznek a piacon, s ajánlják mindenkinek. A leghíresebb s legjobbnak jelölt falatozó mindjárt a főbejárattól jobbra levő sarkon a Pinotxo bár. Mi sem természetesebb, hogy a csak néhány, de annál kitűnőbb ételből, főleg tenger gyümölcseiből álló étlapja naponta, a piac kínálata szerint változik. Sorban állásra számítsunk. Akár csak a másik híres "talponállónál", az El Quim-nél, ami családi vállalkozásban, a tradicionális katalán konyha jegyében működik.

Tapas-talatok kicsiben és nagyban

A Diagonálon innen s túl, vagyis a Barcelona modern, polgári negyedeit és antik belvárosát elválasztó főútvonal mentén rengeteg kisebb - nagyobb éttermet találunk, ember legyen a talpán aki választani tud közülük . Mindenesetre a toplistán előkelő helyen áll néhány tapas-bár.

Forrás: [origo]

Mindjárt az elején a Commers 24, a Carles Abellán (Ferran tanítványa) vezényelte gourmet falatozó. Itt a XXI. század konyhatechnológiájával készül a parmezánforgácsos erőleves eszencia, a fürjtojással és szarvasgomba-mártással kísért sült articsóka, a kakukkfüves tonhal carpaccio, a vaníliás lazac és így tovább. Az egyes apró fogások 9-12 eurót kóstálnak, míg egy 10 fogásból álló degusztációs menü 48-50 euró. (Cím: Comerc 24, metró-és buszmegálló:Arc De Triumph, nyitva déli 1-től délután 4-ig és este 8-tól éjfélig.)

Nem kevésbé nevezetes az El Xampanyet, amely egyebek mellett a mindig frissen marinált szardellájáról, saját füstölésű makrélájáról és különböző sült, töltött zöldségeiről híres. No, meg a névadó, kissé édeskés pezsgőjéről és vadalma ízű cidra-járól, azaz almaboráról. Közepes árfekvés: 16-29 euró a falatozás. ( Cím:Carre de Montcada 22, metró: Jaume, nyitva délután 2 és 4 között,este fél 10-től)

A kihagyhatatlan triumvirátus harmadik tagja a Cal Pep, szenzációs, grillezett fogásairól és tenger gyümölcsei fantáziáiról lett ismert. A hagyományos és innovatív konyha keveréke. Szintén közepes árfekvésű. (Cím: Placa de les Olles 8, metró megálló: Barceloneta, nyitva: mint fent).

Nagy tányérok késő este

Ha megálltuk, hogy napközben nem ettük degeszre magunkat jártunkban-keltünkben, érdemes legalább egy vacsorát valamelyik étteremben elköltenünk. Nemcsak a fogások és a tányérok lesznek nagyobbak, de a számla is. Számítsunk rá, hogy fejenként 30-50 eurót fizetünk az élvezetekért, de megéri.

Az Alkímia étterem az új kreatív katalán konyha egyik fellegvára. Az alkimista séf, Jordi Vila minimum mustárhab ágyon tálalja a tonhalszeleteinket, és édes chilis ördöghalat bújtat a paellánk alá. (Cím: Carrer de l'Industria 79,metró: Sagrada Família).

Forrás: [origo]

A tradíció jegyében viszont irány a katalán főváros tengerpartja, a Barceloneta, ahol a Can Solé-ban évszázados receptek alapján készülnek a halas és zöldséges fogások (Cím:Carrer de Sant Carles 4,metró:Barceloneta). A közelben, közvetlenül a parton van a Can Majo, ahol kagylók és rákok számtalan variációban, nem egyszer meglepő módon, rafinált burgonya köretekkel kerülnek az asztalra.

Ha visszatérünk a belvárosba, két kultikus helyre mindenképpen zarándokoljunk el. Az egyik az Els Quatre Gats, azaz a Négy Macska. Az 1897-ben alapított étterem és kávéház a régi Barcelona művészeinek törzshelye volt. Pablo Picasso itt rendezte élete első kiállítását, s ő tervezte a máig is használatos itteni étlapot. Ami a belsejét illeti, némileg megváltozott az idők során, de még mindig ragaszkodnak a hagyományos katalán fogásokhoz. Úgy, mint például a suquet- fokhagymás, paradicsomos krumpli és olíva olajos ördöghal, vagy a fideus - a katalán pasta,a szinte masszává főzőtt-pirított, tojás nélküli, húsos, kolbászos vagy éppen halas tészta. Egy menü 20-29 euróba kerülhet. De nosztalgiázni, a régi relikviákban gyönyörködni egy csésze, sűrű, forró csokoládé és adag édes, cukros tolófánk, azaz churros mellett is lehet, s a délutáni órákban ez mindössze 10 euróba kerül. (Cím: Carrer de Montsió 3, metró:Catalunya)

Forrás: [origo]
Picasso kedvenc helye

A Los Caracoles - Csigák - a Barrio Gotico-ban, a gótikus negyedben ma is ugyanabban a formában működik, mint a 19. század végi nyitásakor, sőt a konyháján még használják ugyanazokat az eszközöket is. Nem is annyira a névadó "jószág" kedvéért, mint inkább a nyárson sült csirkékért zarándokolnak ide a helybeliek és külföldiek egyaránt. No, meg hogy megnézzék, hol is főzött a mai idők egyik legnépszerűbb, világjáró tévé-szakácsa, bizonyos Floyd, amikor Barcelonában állomásozott. A kíváncsiskodás, menüvel együtt kb. 30 - 50 euró (Cím: Carrer dels Escudellers 14, metró: Drassanes).

Szauer Judit