Atomzsilip után élvezhetjük a nulla csillagot

Vágólapra másolva!
Harminchat órás svájci utunkon szükségünk volt egy helyre, ahol megpihenhetünk éjszakára. A nekünk ideális hely Svájc keleti felében van, biztosítja számunkra a megfelelő komfortot, biztonságot nyújt, lehetőleg ne legyen túl nagy a forgalom, és ha lehet mégis adjon valami pluszt az átlagos, szürke vidéki szállókhoz képest. Az sem okozhat problémát, hogy viszonylag késő este érkezünk. Véletlenül, és szinte magától adódott a fenti igényeket minden szempontból kielégítő szálloda-bunker.
Vágólapra másolva!

Sevelen Svájc keleti csücskében található négyezres, nyugodt - egyeseknek tán unalmas - kis település. November 11-én, érkezésünkkor, svájci közösséghez híven szavaztak, befogadják-e az eredetileg november 14-i nyitással tervezett nulla csillagos szállodát. A szavazás este 11 órára befejeződött, eredménye pozitív lett, így már szinte semmi nem állhat a Frank és Patrik Riklin "Nullacsillagos Szálloda" névre keresztelt első egységének megnyitása útjába. Míg a Riklin fivérekre vártunk a városka egyik éttermében, a kirakott helyi lapban elolvashattuk, hogy a krízis a svájci turizmust is súlyosan érinti, közvetlenül az előző évi rekord után nagyot esett a forgalom. Persze ez csak statisztika, a legtöbb változásnak vannak vesztesei és nyertesei. A turizmus visszaesése, és az iparágban elköltött pénz mennyiségének a csökkenése lehet jó hír a kis költségvetésű, mégis valami különlegeset adó vendéglátó intézmények számára.

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben

Mikor Frank és Patrik előkerült, konceptuális művészként mutatkoztak be nekünk. Fő céljuk, hogy munkáik hatást gyakoroljanak a társadalomra, befolyásolják a hétköznapi emberek életét. Tevékenységük kontrasztokat teremt, ellentétekre világít rá. A svájci szállodaszövetség által osztott besorolási csillagok (az általuk meghatározott követelményrendszer alapján) egy látszólag teljes és zárt rendszer. Nullacsillagos kategória nem szerepel a listájukon, így ez a kategória nem is létezik. A nulla csillag azonnal szembesít vele, hogy semmilyen előírásnak, konvenciónak vagy minősített elvárásnak nem is próbál megfelelni. A Riklin fivérek szándékosan választották ezt az elnevezést, kiterjesztve az osztályozás határait. Benne is van, meg nem is.

Ugyanilyen kontraszt, hogy a nullacsillagos szálloda szülőhelye Svájc. Az országról és lakosairól alkotott elképzelésekbe nem illik bele a fapados koncepció. Svájc a drága órák, tekintélyes bankok és a minőség, rend, struktúra hazája, ahol sok pénzért mérnek mindent. A testvéreket nem a meggazdagodás vágya, hanem a társadalomra tett hatás motiválja. A zérócsillagos szálloda koncepciót az ellentmondások egybegyúrása jellemzi. A koncepció szinte minden motívumában fellelhető egy-egy újabb ellentmondásos elem.

A polgárpukkasztó koncepciónak elengedhetetlen része a polgárok bevonása a projektbe. A település lakosai nem elég, hogy a svájci normák szerint szavazatukkal támogatják a szálloda létrejöttét, de aktív segítségük, részvételük is elvárás a szálloda életében. Ez lehet önkéntes munka, de lehet adomány is. Lényeg, hogy minél többen érezzék magukénak a szállodát, és ne csak holmi furcsa különlegességnek, melynek jelenlétét tudomásul veszik, vagy elviselik. A szálloda létrehozásakor egy alig másfél évtizede épült katonai atombunker kapott új funkciót.

Szállodából ismét bunker 24 óra alatt

Az atombunkerbe belépve az első tábla, ami fogadja a vendéget, a négy perces rádioaktív zsilipelésre figyelmeztető felirat. (Persze csak a kb. 30 centi vastag vasajtó mögött.) A makettország tökéletességéből, és visszafogott jólétéből, ezzel valóban olyan koncepcióváltáson esünk át, mintha a mátrixból csúsznánk ki. Mivel a szálloda még nem működik, a projektnek azon részei, melyek a szálloda azaz a komfort részét adják, a fantáziánkra volt bízva. Patrik és Frank lelkesen mesélt ezekről, megmutatták a személyzet színes frakkját és fehér kesztyűjét, melyben a reggeli kávét és a kakaót az ágyba viszi a vendégeknek. Láthattuk, hogy mivel lehet kisorsolni a szűkösen rendelkezésre álló melegvizet vagy ki hol aludjon.

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben

Patrik rögtön megmutatta, hogyan varázsolják néhány ronggyal és virággal a rozsdamentes acélból készült tömeges mosdót szállodai szökőkúttá. Így szinte zéró befektetéssel sikerül szállodai hangulatot teremteni.

A fix berendezést, mint az ipari mosdók, zuhanyzók, hajszárítók, vagy a háttérhangot meghatározó zúgó légcserélő berendezést, hadi légszűrő betétekkel, nem érheti kár. Bár a Riklin fivérek művészi koncepciója, hogy bunkerekre nincs szükség, a svájci hadsereg azonban valamiért nem ilyen optimista, így a megállapodás része, hogy a bunkert 24 óra alatt vissza lehessen alakítani eredeti állapotába.

Részben talán ezért, a koncepció része, hogy az átalakítások, a helyi adományok beillesztése mellett, Patrik szavaival, "MacGiver átalakítások". A rendelkezésre álló anyagokból, mint a katonai vaságyak és néhány tégla, vagy gerenda, pillanatok alatt komfortos franciaágyat készítenek.

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben

Mivel a szálloda még nem nyílt meg, elszállásolásunkat úgy oldották, meg, hogy négyesben aludtunk a szállodában. Mi átengedtük a művészeknek a luxus, és a komfort osztályt, amit egy, a faluból adományozott faágy, illetve egy kimustrált szállodai franciaágy biztosított. A "standard" szinten az itt maradt katonai vaskeretes - egyébként kényelmes - ágyakon aludtunk.

Tartottunk tőle, hogy a légcserélő zúgásától nem tudunk majd aludni - és a korábbi tesztek alanyai is megemlítették ezt a problémát - de a hosszú autóút után ez nem bizonyult valós problémának. A hőmérséklet - bár egyesek melegebbhez szoktak - ideális az alváshoz. A bunkerben kb. 14 fok az állandó. Az öt fokos svájci éjszakából betérve ez nagyon kellemesnek tűnt. Az ébredéskor, már inkább emlékeztetett a "null stern" fogalomra.

Forrás: Atelier für Sonderaufgaben

Ébredés után, mint szállodai vendégeket, Frank reggelire invitált, - a falu másik szállodájába. Ott olyan mértékben meglepődtek a szándékon, hogy nem szállóvendégeknek nem tudtak reggelit adni, így egy kávé után a helyi pékségben laktunk jól. Közben Patrikra a városházán újabb adminisztrációs nehézségek és a nyitás kapcsán egyéb megoldandók vártak. Valószínűleg minden vendégnek - gyereknek és nyugdíjasnak is - át kell majd esni egy gyorstalpaló tűzvédelmi oktatáson.

A szálloda honlapján az szerepel, hogy 2009 első felére vesznek csak fel foglalást. A szálloda bővíthető, hiszen jelenleg a teljes bunkerrendszernek csak egy töredékét foglalja el. És persze ha a beválik, lévén ez egy művészeti koncepció, az ötletgazdák szeretettel várnak minden vállalkozót, hogy franchise rendszerben terjeszkedjenek. Az üzlethez nem kell sok, kezdetnek egy kis vállalkozó szellem, művészi beállítottság és egy atombunker is megteszi!

Bujdosó Gergely, Friedman Dávid