Végleg kikötött a Queen Elizabeth 2

Vágólapra másolva!
A világ talán leghíresebb óceánjárója, a Queen Elizabeth 2 szerdán megérkezett végső állomáshelyére, a dubai partoknál lévő Palm mesterséges szigethez, ahol úszó szállodaként funkcionál majd.
Vágólapra másolva!

Több mint 60 különféle hajó, köztük a dubai sejk megayachtja fogadta a 70 ezer tonnás hajót a Perzsa-öböl vizén, hogy utolsó hivatalos útján végső kikötőhelyére kísérjék. A Rashid-kikötőben tűzijátékkal és rendőrzenekarral tisztelegtek a hatóságok a legendás óceánjárónak.

Forrás: AFP

A tengeren töltött 40 év alatt a Queen Elizabeth 2 közel 6 millió tengeri mérföldet tett meg, 800-szor szelte át az Atlanti-óceánt, s ezalatt 2,5 millió utas élvezhette a fedélzeti luxust.

Forrás: AFP

A hajón működő szállodát üzemeltető cég, a Nakheel's QE2 Enterprises ügyvezetője reméli, hogy még legalább negyven évig sikeresen működik a hajó - írja az Msnbc Travel. Közel három évig tartanak majd az átalakítási munkálatok, amelyek eredményeként egy minden igényt kielégítő luxusszálloda nyitja meg kapuit. A szállodában több étterem, egy színházterem és egy wellness-részleg is helyet kap. A hajó néhány helysége, például a királynői lakosztály, a kapitányi kabin, vagy a parancsnoki hidat eredeti állapotában őrzik meg.

Forrás: AFP

A hajó eredeti tulajdonosa, a Cunard társaság egy évvel ezelőtt adta el a hajót az állami tulajdonban lévő dubai társaságnak nem kevesebb mint 100 millió dollárért. A hajót 1967-ben építették és két évre rá állt szolgálatba. Érdekesség, hogy 1982-ben katonai szállítóhajóként használták a Falklandi háborúban.

Forrás: AFP

A Queen Elizabeth 2 november 11-én hagyta el Southamptont és lisszaboni, római, valamint kairói megálló után érkezett meg utolsó állomáshelyére.