A magyar turisták nem félnek a terrortól

Vágólapra másolva!
Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: Thaiföld és India idegenforgalma is komolyan megsínyli majd a mumbai terrortámadást és a bangkoki repterek lezárását. A tapasztalatok szerint a magyar turistákat ugyanakkor kevéssé zavarják az ilyen események.
Vágólapra másolva!

Akár halálunk árán is megvédjük a két repülőteret - közölték az ellenzéki tüntetők a thai főváros, Bangkok légikikötőiben, amelyeket határozatlan idei le kellett zárniuk a hatóságoknak. A harcias nyilatkozatok ellenére aligha valószínű, hogy a blokád sokáig fennmarad, hiszen az események már így is helyrehozhatatlan károkat okoztak az ország megítélésében, s ami még ennél is fontosabb: a mostanihoz hasonló eseményekre érzékeny - főként nyugat-európai - turisták várhatóan jelentős számban mondják vissza utazásaikat.

Thaiföld úrrá lesz a problémákon

Így történt ez idén nyáron a kormányellenes tüntetések idején is, amikor egyedül Nagy-Britanniában az előzetes szállásfoglalások 40 százalékát mondták vissza, ami hatalmas szám. Az ellenzéki megmozdulások azóta kisebb-nagyobb intenzitással folyamatosan tartanak, így várható, hogy a repülőterek elfoglalása további lemondásokhoz vezet. Ezt erősítette meg az [origo]-nak Thaiföld budapesti konzulja, Chakrapan Yuvari is, aki elmondta, hogy az események kapcsán már eddig is voltak útlemondások, de nem túl nagy számban. A konzul szerint Thaiföld elemi érdeke, hogy minél hamarabb megszűnjön a válság és újra fogadhassanak járatokat a repülőterek.

Forrás: [origo]

A reptérzárlat már csak azért is jön rosszkor, mert a thaiföldi idegenforgalom az utóbbi években folyamatos bővülést mutat, annak ellenére, hogy a korábbi esztendők dinamikája erősen mérséklődött. Míg 2005-ben 11,52 millió külföldi látogatott el a dél-kelet ázsiai országba, addig 2006-ra ez a szám 20 százalékkal 13, 82 millióra nőtt. Az elmúlt évben a növekedés üteme 4,65 százalékra csökkent, ami összesen 14,46 millió külföldi turistát jelent.

A Thaiföldi Turisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban 110 ezer, 2007-ben pedig már 134 ezer turista érkezett Kelet-Európából, így ezzel az összes turistaérkezés 1 százalékát teszik ki a régióból útra kelő utazók. Az idei első negyedévben 7,86 millió turista érkezett Thaiföldre, s a helyi hatóságok reménykednek benne, hogy a mostani események hatására legrosszabb esetben is stagnáló forgalmat regisztrálnak majd 2008-ban.

Bátor magyarok

A nyugat-európai turistákkal szemben a magyar utazókra nem jellemző különösebben, hogy "megijednek" a különböző negatív hírektől. Olyannyira nem, hogy a 2004-es szökőár után minimális útlemondást tapasztalhattak a magyarországi utazási irodák, igaz ugyan, hogy a forgalom némileg visszaesett a cunami utáni hetekben. A mostani helyzet annyiban különbözik a 2004-estől, hogy a turisták nincsenek közvetlen veszélyben és a kiemelt turisztikai központok sincsenek fenyegetve. Az [origo] által megkérdezett utazási irodáknál azt mondták, hogy éppen ezért egyelőre nem érzik a bangkoki és a mumbai események negatív hatásait, az utasok nem mondják le az utakat.

Egyedül azok kerültek nehéz helyzetbe, akiknek a már befizetett útjuk épp a napokban lenne esedékes, de a bangkoki reptérzárlat miatt a szervező cégnek le kellett mondania az utazást. Ez történt a Fehérvár Travel egy csoportjával is, ahol viszont az iroda - a hazai szokásokkal ellentétben - teljes egészében visszafizeti a részvételi díjat az utasoknak. Az irodánál kérdésünkre elmondták, hogy az utasok egyelőre inkább kivárnak az utak lemondásával, bíznak abban, hogy rövid időn belül javul a helyzet Thaiföldön. Dr. Békefi Veronika, a Neckermann ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a cég charterjárata Thaiföldre csak az ünnepi időszakban indul . Addig természetesen figyelemmel követik az eseményeket. Eddig az iroda utasai részéről egyelőre nem merült fel probléma az utazásokkal kapcsolatban.

Bajban az indiai idegenforgalom

Még pénteken sem ért véget az indiai Mumbaiban zajló véres terrordráma, amely szintén súlyos hatásokat fejthet ki India feljövőben lévő idegenforgalmára. Az elmúlt időszakban szinte minden évben történt halálos áldozatokat is követelő terrortámadás, méreteiben azonban a szerdai mumbai támadás volt a legnagyobb. India az egyik leggyorsabban fejlődő idegenforgalmi célország, ezért minden ehhez hasonló esemény komoly bevételkiesést jelent. Bár Mumbai az ország gazdasági központja, a legtöbb Magyarországról érkező turista nem az Arab-tenger parti metropoliszt keresi fel. India első számú attrakciója az úgynevezett Arany háromszög, amely a fővárost, Delhit, Jaipurt és a Taj Mahal városát, Agrát foglalja magába. Szintén felkapott turistacélpont az Arany háromszöggel általában összekapcsolható Varanasi, a szent város is, valamint a Mumbaitól délre található Goa, homokos tengerpartjaival.

Forrás: Getty Images

Az Indiába látogató külföldiek száma is dinamikusan nőtt az elmúlt években: 2007-ben például mintegy 5 millió turista érkezett az országba, ami 12,5 százalékos növekedésnek felel meg, s ez mintegy 7,5 milliárd font pluszbevételt generált az országnak - írja a Telegraph című brit lap online kiadása. Épp a támadások előtti napon mondta az indiai turisztikai miniszter, Ambika Soni, hogy a gazdasági válság jelentős károkat okoz majd az indiai idegenforgalomnak. A válság hatására egyébként az idei évre vonatkozó 15 százalékos növekedési becslést 5 százalékra mérsékelte a minisztérium. Várhatóan a mumbai események még tovább ronthatják a kilátásokat, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a turisztikai főszezon csak most kezdődik Indiában.

Az Indiai Utazásszervezők Szövetségének elnöke szerint, a legnagyobb baj épp az, hogy Mumbaiban kifejezetten külföldiek ellen irányultak az akciók és olyan szállodákat érintettek, amelyeket előszeretettel vettek igénybe a turisták. Korai lenne megmondani, milyen mértékű a veszteség, de alighanem az utóbbi évek legnehezebb esztendejére számíthat az indiai idegenforgalom - mondta a szövetség elnöke. A rohamléptekkel bővölő indiai légitársaságoknak is a lehető legrosszabb időben jött a támadás: a Kingfischer Airlines vezetője például úgy nyilatkozott, hogy az események hatására kénytelenek felülvizsgálni a Mumbaiba és Mumbaiból közlekedő járataikat és adott esetben csökkenteni azokat.