Adventi és karácsonyi vásárok Olaszországban

Vágólapra másolva!
Az Alpoktól a Pó síkságon át a csizmaszárig kisebb-nagyobb adventi vásárok színesítik a helyiek életét és a turisták élménybeszámolóit. Íme, néhány Olaszország legszebb adventi vásáraiból, ahol tűzijátékok, elvarázsolt kertek, gospell koncertek, sült mandula és gesztenye, a kihagyhatatlan pannetone kalács és libasonka várja a turistákat.
Vágólapra másolva!

Velence: Adventi vásár a lagúnákon

Tizedik éve rendezik meg Velencében a karácsonyi vásárt, amely idén november 29-én nyitotta meg kapuit. A rendezvény december 23-ig látogatható, minden nap 10:30 és 19:30 között. A vásár alkalmával 30 darab észak-európai stílusban készített fabódénál kínálják karácsonyi portékáját: üvegárut, terrakottákat, történelmi pergameneket, kézzel készített ékszereket, parfümöt, természetes fűszerek és esszenciákat.

Forrás: [origo]

Az ínyencek számára külön "gasztronómiai sarkot" hoztak létre Campilio dei Golosi néven, ahol az összes olasz régió jellegzetes fogásait megtalálhatjuk. A vásárral egy időben számos kapcsolódó esemény zajlik, melyek a rendezvényt valódi találkahellyé teszik. December 7-én délután öt órától például a Venezia Hot Jazz band-et hallgathatjuk, de lesz Gospell is. Az Olasz Turisztikai Hivatal tájékoztatása szerint, idén 3 ezer négyzetméteren válogathatnak a turisták a portékák között.

Síelők is vásározhatnak Trentóban

Az idei trentói adventi vásár - melyet az alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartanak számon - november 22. és december 24. között tart nyitva. A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, virág-kompozíciók, ünnepi édességek és ízletes helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt.

Forrás: [origo]

Akik éhesen érkeznének a síelésből vagy csak egyszerűen ínyencek "I Sapori del Mercatino" (A Vásár Ízei) néven kulináris sétát tehetnek. Idén 15 hagyományos trentinói terméket kínáló stand ajánl kóstolókat. A vásár vasárnaptól csütörtökig 10:00 és 19:30 között, pénteken és szombaton pedig 10:00-től 20:30-ig tart nyitva.

Rómában idén először

Első alkalommal rendeznek Rómában az északi hagyományoknak megfelelő adventi vásárt.Az északi hagyomány ebben az esetben elsősorban a német nyelvterületre és a skandináv országokra vonatkozik, hiszen az észak-olaszországi piacok a német adventi vásárok hagyományait követik, mind a faházak díszítésében, mind pedig az áru- és gasztronómiai kínálat tekintetében. A dél-olasz vásárok ennél sokkal színesebbek, már-már giccsesek, ahol a karácsonyi kínálat is többnyire kimerül a színes betlehemek és faszobrok árusításában.

Forrás: [origo]

Rómában a Piazza Caprera impozáns tere ad otthont a díszes karácsonyi standoknak, melyek karácsonyi ajándékötleteket, forralt bort, forró csokoládét, sült gesztenyét kínálnak.

A római vásárban idén alkalmunk lesz megkóstolni néhány olasz régió jellegzetes termékeit és így könnyen össze is hasonlíthatjuk őket. Gazdag program színesíti a rendezvényt: többek között mesemondók, históriások, bohócok fellépése és a Zampognari koncert, vagyis olasz hegyi pásztorok skótduda szerű hangszerén elődadott műsora. A vásár december 13-án és 14-én reggel 10:00-től este 20:00 óráig tart nyitva.

Levico Terme-Trentino: libasonka és forralt bor

Advent időszaka ezen a vidéken visszaidézi az 1900-as évek eleganciáját, amikor Levico Terme az osztrák és a közép-európai nemesség kedvelt üdülőhelyévé vált. A varázslatos hangulatú antik városka havas utcáit akár lovas hintóval, akár a jellegzetes kis vonattal is bejárhatjuk.

A Habsburg Parkban található több száz éves arborétum ad helyet a hangulatos karácsonyi vásárnak, amely az eredeti trentinói-tiroli néphagyományokat eleveníti fel, különös tekintettel a Habsburg nemesi tradíciókra.

A karácsonyi vásárra ellátogató turisták művészi jellegű kézműves darabokat, játékokat, díszeket, jellegzetes helybéli termékeket vásárolhatnak. Nem szabad kihagynunk a helyi finomságokat sem, úgy mint a sült gesztenyét forralt borral (caldarroste), a hegyi mézet, a helyi kolbász- és szalámiféléket (luganega, mortandela) és az enyhén füstölt vaddisznó-, őz- és libasonkát.

'Oh Bei! Oh Bei!'- Karácsonyi vásár Milánóban

Forrás: Wikipedia

Milánó városa minden év december 7-én megemlékezik védőszentjéről, Szent Ambrusról. A nagy napon évszázadok óta vásárt rendeznek a Sforza-kastély udvarában. A piacot az árusok egykori hangos kiáltásai után "Oh Bei! Oh Bei!", vagyis szépségem-szépségem névvel illetik. A vásár - melynek kínálatát főként régiségek és édességek alkotják - december 5. és 8. között pontos nyitvatartási idő nélkül, pirkadattól alkonyatig várja a turistákat.

Habsburg tradíciók Arcóban is

A Garda-tótól északra fekvő Arco városkája Advent idején hangulatos karácsonyi vásárnak ad otthont, mely a trentinóihoz hasonlóan a Habsburg hagyományokat idézi. A város főterén mintegy 40 árus kínálja karácsonyi portékáját. Idén a gyerekeket is számos különlegesség várja: ünnepi díszek és fények segítségével Arco híres ligeteit Elvarázsolt Kertté (Giardino Incantato) változtatják, ahol a gyermekek számára és méretére kialakított faházikók kínálnak édességet és játékokat.

Forrás: [origo]

Ezenkívül hétvégenként szórakoztató programok sokasága teszi a vásárt érdekesebbé, mint például vezetett városnézés, betlehemállítás, karácsonyi kisvonatozás. A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén (december 8.) az Arcói Vár ünnepi díszbe öltözik, Adventi naptárt vetítenek az antik épületek falaira és lesz tűzijáték is. A karácsonyi vásár december 23-ig látogatható.

Nápoly is elcsendesül

Az utóbbi évek hagyományait követve színes karácsonyi vásár öltözteti ünnepi hangulatba Nápoly utcáit. Minden olaszok leghangosabbika a nápolyi is megszelídül erre a néhány napra, és a környéket járva, maga is elmerül a kézműves remekek és karácsonyi ajándékok tengerében.

Forrás: [origo]

Nemcsak azért érdemes ellátogatni ide, hogy megcsodáljuk a jellegzetes ünnepi hangulatú standokat. San Gregorio Armeno és San Biagio dei Librari utcáin egész decemberben megtaláljuk azokat a bódékat, melyek kis szobrokat és szövetből valamint terrakottából készült betlehemet kínálnak.

Vipitenó: Igazi kisvárosi hangulat

A Brenner-hágótól alig néhány kilométerre karácsonyi álomvásárként emlegetik a vipitenói adventi rendezvényt, amely lenyűgöző fényeiről, és a pompás illatokról híres.

Forrás: [origo]

A fenyőfákat itt a helyi hagyományok szerint almával, dióval, mézeskalács süteménnyel és hagyományos fából készült díszekkel teszik ünnepélyesebbé, és az árusok a karácsonyfa körül állítják fel standjaikat. A visszatérő turisták úgy gondolják, azok csinálják a legjobban, akik elmélyednek a tradíciókban és sietség nélkül járják be a vásárt. A karácsonyi hangulathoz az olyan ünnepi finomságok is hozzájárulnak, mint a sült mandula, kandírozott gyümölcsök, meleg rétes és a forralt bor.

A vipitenói/sterzingi karácsonyi vásár november 27-től egészen január 6-ig várja a nézelődőket. Hétfőtől péntekig 10:00-től 19:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 9:00-től 19:00 óráig tart nyitva.

Sz.K.