Szánkópályák itthon és Ausztriában

2008.12.23. 21:29

Az időjárás előrejelzések szerint kis szerencsével akár sportolásra alkalmas hó is eshet hegyeinkben az ünnepek alatt. Ilyenkor legtöbbször a síelési lehetőségekről beszélünk, pedig legalább ilyen sokan szeretnek szánkózni is. Magyarországon is találunk remek szánkópályákat, de az igazán jó helyekért Ausztriába kell mennünk.

Gyerekként mindenkinek kihagyhatatlan napi program volt télen a sokórás szánkózás a közeli kisdombon, vérre menő versenyekkel, életveszélyes szlalomozásokkal a fák között és nem ritkán komolyabb sérülésekkel. Később igazi kihívásnak számított a Normafa meredek lejtője, vagy a profibbaknak Dobogókő. Hallottuk, hogy külföldön vannak több kilométer hosszú, elkerített, sőt kivilágított pályák, de ezek akkoriban többségünk számára elérhetetlen helyek voltak, mire pedig volt lehetőségünk elmenni messzebbre, a szánkózás iránti szerelem mérséklődött.

Forrás: [origo]

Manapság azért minden sítúrán legalább egyszer felmerül az igény egy jó kis szánkózásra, de a megvalósításba legtöbbször hiba csúszik. Pedig ma már itthon is, de főként Ausztriában számtalan jó minőségű, könnyen elérhető szánkópálya áll rendelkezésünkre. Indulás előtt azért nem árt utánanézni, hogy a kiszemelt osztrák síterepen milyen típusú szánkópálya van: a profiknak való jeges felületű betonvályú, vagy természetes hóval borított erdei pálya. Utóbbiakat általában sárga színnel jelölik a sítérképeken és a legtöbb helyen a pálya mellett szánkókölcsönző is van, így nem kell magunkkal vinni a sportszert.

Forrás: [origo]

A Budapesthez legközelebb lévő rendes szánkózási lehetőség a már említett Dobogókőn van, ami ugyan elsősorban a síelők kedvelt helye, de van hely a szánkósok számára is. Természetesen nem a sípályán, ugyanis a legtöbb lesiklópályán szigorúan tilos és balesetveszélyes szánkózni, ha lehet, ezt a mutatványt, ne nagyon erőltessük. Dobogókőn sem szeretik a szánkósokat a sípályán látni, ezért számukra külön lejtő. A szánkópálya Dobogókő első parkolója melletti erdőben található.

Veszprémtől 50, Pápától mintegy 10 kilométerre fekvő Döbröntén, a falu fölött magasodó "várhegy" oldalán az 1980-as években sípályát alakítottak ki. Az elsősorban kezdőknek ajánlható rövid pályához egyszerű felvonó is tartozik. A várhegy túloldalán alakították ki a szánkópályákat.

Forrás: [origo]

A felnőttek 400 forintért vásárolhatnak fél napra érvényes bérletet. A diákoknak ugyanez 250 forintba kerül. Lehetőség van egyszeri útra érvényes jegy vásárlására is 50 forintért. Csoportos igény esetén hétköznap is elindítják a felvonót.

A tavalyi szezonra újították fel a kőszegi sípálya felvonóját, így kedvező hóviszonyok esetén itt is jobb körülmények között művelhetők a téli sportok. Sajnos a pályához nem tartozik hóágyú, így hómentes napokon a közeli Ausztriába kell átruccanni. A felújított Chernel István sípályán megfelelő hóviszonyok esetén villanyfényes síelési lehetőség és szánkópálya várja a téli sportok szerelmeseit - írja a sielők.hu. Érdekesség, hogy itt, Kőszegen található az ország egyetlen síugrósánca és a városban még egy síugró klub is működik.

Ausztriában ennél jóval nagyobb a választási lehetőségünk van. Itt van mindjárt a világ leghosszabb szánkópályája Salzburg tartományban, Brambergben. A 14 kilométer hosszú pályán a sebességtől függően 30-50 percig élvezhetik a vendégek a csúszást.

Forrás: [origo]

A pályát este tíz óráig teljes hosszában megvilágítják. Szánkót vagy bobot a neukircheni vagy a brambergi sportboltokban lehet bérelni. A Wildkogel lifttel a felnőttek 5, a gyermekek 3 euróért juthatnak fel a hegytetőre, ahonnan a Wildkogelhaus irányába kb. 15 perces sétával érhető el a szánkópálya. A pálya egyébként 2120 méteres magasságból indul és 850 méter a szintkülönbsége.

Magyarországhoz kicsit közelebb, Alsó-Ausztriában is találunk számos természetes szánkópályát. A magyar síelők egyik kedvenc terepén Semmeringen is van például ilyen. A Zauberberg 3 kilométer hosszú természetes pályáját akár éjszaka is használhatjuk, hiszen a pálya teljes hosszában van világítás. A pálya 3100 méter hosszú, szintkülönbsége 350 méter és az indulóállomás 1350 méter magasan található.

Forrás: [origo]

Szintén Semmeringen található egy, az előbbinél rövidebb pálya is, amelyet inkább a gyerekeknek ajánlunk. Itt a szintkülönbség csupán 30 méter és a pálya teljes hossza sem több 200 méternél, ugyanakkor ez is 1030 méter magasan található közvetlenül egy gyereklift mellett. Az összes osztrák szánkópályáról itt tájékozódhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK