Év eleji méregtelenítés Bükfürdőn

Vágólapra másolva!
A nyugati országrészben a pihenés fogalma egybeforrt Bük nevével. Az ország második legnagyobb fürdőkomplexuma, ahol egykor hévíz-elvezető árkokban áztatták a lábukat a helyiek, jövőre még tovább fejlődik.
Vágólapra másolva!

Bükfürdő Vas megye észak-nyugati részén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található. Ideális fekvése még a vonattal érkezőknek is előnyös, hiszen alig 40 kilométeres körzetben városlátogatásokat tehetünk Szombathelyre, Sopronba, vagy Kőszegre. Szubalpin jellegű, de lényegében kontinentális éghajlata miatt szintén sokan keresik fel.

Váratlanul 70 méteres vízoszlop tört a felszínre

Az 1962-ben társadalmi nyomásra megépített első medence és a későbbiekben létrejött gyógyfürdő, tulajdonképpen a véletlennek köszönheti létét. A 20-as években megkezdett, majd az 50-es években folytatott kőolaj-kutató források eredményeként 1957-ben váratlanul 70 méteres vízoszlop tört a felszínre. Az akkori fúrások körülbelül 1200-1300 méteres mélységben dolgoztatták a fúrófejeket, innen tört fel az 58 fokos víz. Ez a 14 ezer milligramm/liter ásványi anyagot tartalmazó kincs új fejezetet nyitott nemcsak Bük és a környező települések, de az egész régió életében.

Forrás: BGYZrt.

A víz összetétele a szakemberek szerint egyedülálló: alkáli hidrogén karbonátos, magas kalcium-, magnézium-, és fluor tartalmú gyógyvíz elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok, valamint ivókúra formájában emésztőszervi megbetegedések kezelésénél alkalmazható a leghatásosabban.

Az 57-es kitörést követően a kutat egy hatalmas betondugóval azonnal elzárták, és csak két év múlva, lefojtott vízhozammal (1100 liter/perc) engedték újra útjára a vizet. Akkoriban úgynevezett hévíz elvezető árkokban a Répcébe vezeték a gyógyvizet, a folyékony kincs tehát szó szerint elfolyt. A helyiek ezekben a csatorna árkokban áztatták lábaikat, mert jótékony hatását ők már akkor érezték.

Azóta a fürdő 27 medencével 5100 négyzetméteres vízfelülettel szolgálja nemcsak a magyar, de az európai vendégeket is. Ahogy Dr. Németh István a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója mondja, a fejlesztésekre nemcsak látvány miatt, hanem praktikus okokból is szükség van. A jelenlegi 9 ezer négyzetméteres fedett fürdőrész a főszezonban gyakran kicsinek bizonyul. Megesik, hogy túlzsúfoltak a pihenőterek és előfordul, hogy már délelőtt bezárnak a pénztárak, mert ki kell tenni a "megtelt" táblát.

A tavaly várossá nyilvánított Bük még állja a sarat. A 3 ezres lélekszámú településen 13 ezer magán szálláshely, a nagy szállodákban pedig további 71 ezer szoba várja a vendégeket.

Több kezelés és zöld technológia a jövő

A korábbi fejlesztésekből egyértelműen kiderült, hogy szinte kimeríthetetlen a vendégek igénye a gyógykezelések és megelőző kúrák terén. Ez jórészt annak köszönhető, hogy idehaza is egyre nagyobb az igény a minőségi szolgáltatásokra, és egyre többen gondolkodnak és élnek egészségtudatosan. Előtérbe kerül a prevenció és az emberek úgy érzik, hogy néhány napos kúrára feltétlenül szükségük van. Ugyanezt tapasztalják a közeli Sárváron és Röjtökmuzsajon is.

Forrás: [origo]

Bükön a fejlesztések keretében új pihenő teret építenek, így további 500 fővel bővül a fürdő befogadó képessége. Itt a pihenőágyak, több fürdővel ellentétben ingyenesek lesznek, és jövő ősszel már birtokba is vehetik a vendégek. Az egészségtudatosság jegyében a rekreációs rehabilitációs és wellness jellegű szolgáltatások a Wellness Centrumba álmodták meg a tervezők. Itt lesz egy 200 vendég kiszolgálására alkalmas étterem, egy élményfürdő, csúszda-együttes és egy gyermekfoglalkoztató.

Épül egy több funkciós épületcsoport is, amit Rekreációs Park néven vezetnek be. A szauna-részlegben tepidárium, hókabin, különböző gőzfürdők, aroma szaunák lesznek, amelyhez egy 100 férőhelyes fedett pihenő és a makettek szerint egy remek szaunakert is tartozik majd.

Forrás: [origo]

Ami a vendégekre nézve igen kedvező, hogy a felújítás alatt, ugyanúgy üzemel a gyógyfürdő és minden kezelés ugyanúgy igénybe vehető lesz.

Szállás

A Radisson Birdland elegáns wellness szállójától és a négycsillagos Danubius Health Spa Resort Alpokra néző szobáitól, a régi SZOT üdülő középkategóriás Hunguest Hotel Répce kínálatáig mindenféle szálláshelyet találhatunk. Rengeteg a családi vendégház és apartman is, vagyis Bükön szinte lehetetlen, hogy szállás nélkül maradjunk. A felsorolt szállodák mindegyikében üdülési csekkel is fizethetünk. A Birdlandban 29-72 ezer forint között foglalhatunk, a középkategóriában 17-től és 38 ezer forintig válogathatunk, a vendégházakban pedig 8 és 12 ezer forint között mozognak a szobaárak.

A télen is üzemelő kempingben ennél olcsóbban is megússzuk. Ez a szolgáltatás télen is népszerű, hiszen közvetlen átjárót építettek ki a kemping és a gyógyfürdő között. A 166 beálló helyen most is parkolnak lakókocsik: a napidíj ilyenkor alig 5 euró és a kempingvendégeknek külön egy-két vagy háromhetes gyógy csomagokat is összeállítanak.

Sz.K.