Jóval kevesebb német nyaralt a Balatonnál

2009.02.17. 9:31

Jelentősen, mintegy 16 százalékkal csökkent a német vendégek száma 2008-ban a Balatonnál; a németek így az összes balatoni vendég 10,2 százalékát, míg a külföldi vendégek 36,5 százalékát adják a térségben. Több vendég érkezett Romániából, Bulgáriából és az Egyesült Államokból is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szintén, csaknem 10 százalékkal kevesebben látogattak a Balatonhoz Ausztriából is; az onnan érkező turisták így az összes vendég 4,3 százalékát, míg a külföldi vendégek 15 százalékát adták.

A KSH adataiból ugyanakkor kiderül, hogy kétszer többen érkeztek a Balatonhoz Bulgáriából, valamint Ausztráliából, mintegy harmadával többen Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból és az Egyesült Államokból, emellett a belgiumi, hollandiai, norvégiai és romániai vendégforgalom növekedése is számottevő.

Forrás: [origo]

A belföldi vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt 2008-ban a Balatonon, a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma összességében azonban 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől, mivel a külföldiek által eltöltött éjszakák száma 5,6 százalékkal csökkent 2008-ban.

A balatoni üdülőkörzetben 2008-ban a szálláshelyek több mint 1,2 millió vendéget fogadtak, számuk az egy évvel korábbihoz hasonlóan alakult.

A vendégforgalom héttizedét kitevő hazai vendégek száma 1,9 százalékkal nőtt, miközben a külföldről érkezőké 4,7 százalékkal maradt el a 2007-es adattól. A határokon túlról érkező vendégek átlagosan 5,3 éjszakát, a belföldiek pedig 2,8 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken.

A Balatoni üdülőkörzet vendégéjszakáinak kétharmadát a szállodák - ezen belül legnagyobb arányban a három-, illetve négycsillagos kategóriájú szálláshelyek -, 16 százalékát a kempingek regisztrálták. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma az öt- és az egycsillagos kategóriában növekedést, a többiben stagnálást, illetve csökkenést mutat.

A vendégek körében népszerű gyógy- és wellness-szállodák igénybevétele az egy évvel korábbihoz képest mérséklődött, miközben a kempingek iránt nőtt az érdeklődés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK