Homokbányában épül a legnagyobb zöld szálloda

Vágólapra másolva!
Tizenöt éves tervezőmunka után, elkezdődtek az első kapavágások San Fransiscótól 500 kilométerre délre, a Monterey-öbölben egy lepusztult homokbánya helyén. A tervek szerint a Monterey Bay Eco Resort and Residence a világ eddig leginnovatívabb öko-szállója lesz, egyben sok száz ember lakó-és munkahelye. A szállodai szobák és az zöld otthonok az eddig kifejlesztett legmodernebb környezetbarát technológiával készülnek. Cél a fenntarthatóság és az oktatás.
Vágólapra másolva!

Az építkezés minden elemében a természetvédelmet szolgálja, védi a kaliforniai partszakasz természetes élővilágát, és kihasználja a természeti erők adta lehetőségeket, így legfőképpen a szelet. A léghűtő berendezések is a természetes légáramlatokkal működnek majd, így az itteni lakásokat tökéletesen átjárja az óceán levegője. A biofilteres, úgynevezett élő falak szintén lélegeznek, így igény szerint friss levegővel látják el a szobát. A szélnek egyébként nemcsak a hűtésben, de az energia-előállításban is fontos szerepe van/lesz.

Biológusok szerint, egy ilyen beruházás jó irányba is befolyásolhatja az élővilágot: a Monterey Bay szálloda saját mikrokörnyezetében képes lehet például egykor honos növényfajokat is természetes módon újrahonosítani.

Forrás: stantiallstudio.co.cz

A környezet-rehabilitáció és az úgynevezett szelíd technológiák alkalmazása, kizárólag hosszútávon jövedelmező, és a siker sem feltétlenül anyagi javakban mérhető. Ha a szálloda üzemeltetéséből mégis nyereség származna, az a tervek szerint a kaliforniai zöld alapba vándorolna, újabb zöld projektek tervezésére.

A fenntarthatóság keretében a szálloda 30 százalékban megújuló energiaforrásokat használ a működéshez, ami egy hagyományos módszerekkel épült szállodához képes közel 50 százalékkal csökkenti a Monterey hotel káros kibocsátását.

A hotel kialakítása, és formája

A szálloda egyik legérdekesebb tulajdonsága a formája. Áramvonalas épület, a helyszín topográfiáját, vagyis a létező és a már helyrehozott homokdűnék természetes, teraszos formáját követi. Belső tereket a teraszok alatt, a homok belsejében is kialakítanak. A teraszokra telepített növények, fák és egész parkok védik az épületet a melegtől és a káros sugaraktól.

A hotel elhelyezkedése

A szálloda nem közvetlenül, de a partra épül. A hotel és a tenger között lévő pár száz méteres szakasz lehetőséget ad a szabadtéri rendezvények rendezésére. A szálloda kapcsolódik a helyi bicikli utakhoz is.

Megújuló energiák

A Monterey-öbölben 100 százalékban esővizet használnak majd az üzemeltetéshez, a nem ivóvíz tisztaságú víztartalékokat öntözésre és a mosásra használják, de az ivóvíz 50 százalékát is újrahasznosítják. A fent említett élő falak, és a szél energiája is visszaforgatódik, csakúgy, mint a nap ereje. A napfényt a sugarak beesési szöge alapján tervezett szobákba "irányítják."

Forrás: [origo]

A szállodai szobákon kívül a komplexumban környezetvédelmi oktató- és holisztikus gyógy központ is lesz, parkolóval botanikus- és gyógynövény kerttel. Elektromos és biodízellel üzemelő járgányok illetve kisbuszok furikázzák majd az egyes létesítmények között a vendégeket, a dolgozókat és a lakókat.

Az építkezés befejeztével a szálloda megkapja a legmagasabb környezetvédelmi tanúsítványt és mintegy 500 munkavállalónak nyújt munkalehetőséget nem mindennapi környezetben. A tulajdonos úgy tervezi, hogy az átadást követően is követik a szálloda filozófiáját, a "respect, renew, and restore" elméletét, vagyis tisztelik, megújítják, és újjáépítik a környezetet.

Innovation hotel: Egy korábbi próbálkozás

Egy évvel ezelőtt készültek el az InterContinental Hotels Group (IHG) munkatársai a 100 százalékban környezetbarát megoldásokkal üzemelő szálloda terveivel.

A szállodában például a fel nem használt, de nem romlandó ételeket karitatív célokra, vagy ételbankokba adnák, a tetőn elhelyezett napelemekkel melegítenék a vizet, a vécék öblítését és a vízellátást esővízzel oldanák meg, a tetőre ültetett dús növényzettel érnének el még jobb szigetelést, az elektromosságot pedig szélenergiából nyernék. A szálloda ablakai újrafelhasznált üvegből lennének, ahogy a bútorokhoz is újrafelhasznált anyagokat használnának. A háztartási szemétből pedig energiát és hőt nyernének.

A tetők, amiket nagy tűrőképességű, kevés gondozást igénylő növényekkel borítanának be, javítják az épületek hőleadását, miközben segítenek meleg időben megtartani a hűs levegőt, télen pedig szigetelnek. A növények és a vékonyka földréteggel is beérik, sőt nedves talajon kifejezetten jó zajszigetelők.

Forrás: [origo]

A fürdőszobákban vákuumszelepes zuhanyzófejek segítségével intenzívebben folyik a víz a tusolófejből, mégis kevesebbet használunk el belőle. A takarítószemélyzet biológiailag lebomló tisztítószerekkel dolgozik, a konferenciaterembe érkező vendégeket pedig környezetbarát busz szállítja majd.

A tervekből egyelőre csak egy látványos virtuális változat született. Szakértők szerint a turisták nyomására egyre több, igaz még mindig nem elegendő mennyiségű hotel kényszerül átalakulásra.

Egyes vélemények szerint a szállodák még mindig óriási vákuumot képeznek maguk körül. Nem hajlandóak senkivel és semmivel együttműködni, mellőzik a pro-aktivitást és ami a legszomorúbb, hogy sokuk a mai napig mellőz mindenfajta környezetbarát megoldást.

Sz.K.