Szálloda lehet a piarista rendházból

Vágólapra másolva!
Szállodaként hasznosítaná a tatai önkormányzat az 1700-as évek végén épült piarista rendházat, amelyben jelenleg a városi gimnázium kollégiuma működik.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan csak akkor kaphat más funkciót, ha a város megoldja a kollégium áthelyezését egy új épületbe - közölte Michl József polgármester. Tata történelmi központja fejlesztési elképzeléseiben már 2006-ban szerepelt az ingatlan négy-öt csillagos szálláshelyként való hasznosítása.

A műemléki védettségű épület felújítására és átalakítására a legoptimistább becslések szerint is legalább 1,6 milliárd forint kellene, de a költségek akár ennek az összegnek a dupláját is elérhetik. Az önkormányzatnak a jelenlegi gazdasági körülmények között nincs pénze a rekonstrukcióra, ezért hasznosítási pályázattal szeretne magántőkét bevonni az átalakításba - tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat tulajdonában levő, Fellner Jakab tervei alapján épült ingatanban jelenleg 126 diák él, nagy részük az Arany János tehetséggondozó program keretében kapott szállást. A közel kilencezer négyzetméter alapterületű, barokk stílusú épület becsült értéke 1,2 milliárd forint. Az épület állapota folyamatosan romlik, tetőszerkezete sérült, falai vizesednek.