Kambodzsa egzotikus nyaralószigetei

Vágólapra másolva!
Ha trópusi egzotikus nyaralásra gondolunk, aligha valószínű, hogy Kambodzsa jut eszünkbe. Pedig az ország partvidéke mentén 60 kisebb-nagyobb trópusi sziget található, ahol valóban érintetlenek a strandok, alig van turista és még az árak is jobbak, mint a közeli, turistáktól hemzsegő Thaiföldön.
Vágólapra másolva!

Kambodzsáról legtöbbünknek a vörös khmerek rémuralma, jobb esetben a világ egyik legszebb és leglátogatottabb műemlék-együttese, Angkor jut eszünkbe. Az ország nem tipikus egzotikus nyaralóhelyként él az emberek fejében. Pedig akik jártak már a Sziámi-öböl keleti végében fekvő parányi szigetek egyikén, egybehangzóan állítják, hogy hihetetlen adottságokkal rendelkezikk ez a vidék. Ilyen lehetett Thaiföld nagyjából 20 évvel ezelőtt: pálmafákkal szegélyezett homokos strandok, apró halászfalvak és mindenek előtt csend és nyugalom, semmi nyüzsgés. Ha igazi különlegességre várunk, irány egy kambodzsai nyaralás.

A partmenti Sihanoukville városából a legkönnyebben a hosszú homokos strandokkal szegélyezett Koh Ru, azaz Bambusz-sziget érhető el, amely már a hajóról elkápráztatja az ide érkezőket. A kambodzsai szigetek közül ez volt az első, ahol felismerték a turizmusban rejlő lehetőségeket, ami azt jelenti, hogy a két strand egyikén nagy valószínűséggel fogunk találkozni 8-10 külföldivel, igaz többel aligha. Ha pedig ez a hatalmas tömeg mégis zavarna minket, a sziget középső, elkeskenyedő részén néhány perc alatt átérhetünk az átellenes partszakaszra.

Forrás: [origo]
Koh Ru

Koh Ru akár egynapos kirándulásra is kitűnő célpont lehet, de ha a szigeten szeretnénk éjszakázni, 10-12 dollárért találhatunk kétágyas bungalókat mindkét partszakaszon - írja összeállításában a Guardian.

Ha búvárkodni, vagy csak sznorkelezni szeretnénk a környező vizekben, akkor a lakatlan Koh Tang a legjobb választás. A sziget környéki vizeken történt a Mayagüez-incidens 1975-ben, amikor is a vörös khmerek elfogtak egy amerikai hajót, de sokkal lényegesebb, hogy az itteni merülőhelyek igazi különlegességnek számítanak és itt sem kell tartani attól, hogy a búvárhajók tömött sorokban parkolnak a víz felszínén.

Forrás: [origo]
Koh Tang

A szárazföldtől öt órára lévő sziget körül színpompás koralltelepekben gyönyörködhet a búvár és barracudákkal, sőt polipokkal is lehet találkozni, a közeli Koh Prins szigete mellett pedig két merülhető hajóroncs is van. A távolság miatt célszerű olyan túrára befizetni, ahol van lehetőség a hajón alvásra. Ha erre nincs keretünk, de nem szeretnénk kihagyni a búvárkodást, a Sihanoukville-hez közelebbi Koh Rong Salolem lehet a legjobb hely, ahol szálláslehetőség is van, 25-30 dolláros áron két személynek éjszakánként.

A thai határhoz legközelebb eső Koh Sdach (Király-sziget) a pezsgő halászfalvairól híres. Sihanoukville-ből 20 dollárért visz el ide a komp, de érdemes ellátogatni ide. A fából készült kikötőmólókon sétálva megfigyelhetjük a halászok ténykedését, de ami sokkal fontosabb ennél: kitűnő halételeket kínáló olcsó éttermek vannak itt. Ha itt szeretnénk éjszakázni, a Mean Chey vendégházban 5 dollár ellenében megtehetjük.

Forrás: [origo]
Koh Sdach

Koh Tonsay, a Nyúl-sziget a 20-as években Kambodzsa legelőkelőbb nyaralóhelyének számított, manapság viszont csupán néhány khmer család lakja, akik a tengerparti bungalókat és éttermeket üzemeltetik. A két homokos, sekély vizű strand ideális a sznorkelezésre, de ha ez túlságosan megerőltető, használhatjuk a bungalók alapfelszereléséhez tartozó függőágyat is egy hideg sör kíséretében. A sziget további vonzereje, hogy csak este 6-tól 9-ig van elektromos áram, amit egy rozoga generátor szolgáltat. A vendégházaknál és bungalóknál 5-10 dolláros áron vehetünk ki kétágyas szobákat.

Forrás: [origo]
Koh Tonsay

A szárazföldtől két és fél órára lévő Koh Rong vitán felül a legszebb sziget a partvidéken, ráadásul itt még annyi turistával sem lehet találkozni, mint az eddig említett helyeken. A sziget belsejében dzsungelt, a partokon hosszan elnyúló homokos strandokat találunk, közülük a dél-nyugati parton lévő különösen finom homokú. Mivel ösvény, vagy gyalogút nem vezet ide, az egyedüli megoldás, ha csónakkal, vagy charterhajóval jövünk a közeli halászfalvak egyikéből. A szárazföldről 50-80 dollárért találhatunk hajót a szigetre, az alkudozási képességeinktől függően.

Mikor és hogyan utazzunk?

Kambodzsába legcélszerűbb Bangkok érintésével utazni, ahová az összes nagyobb európai légitársaság üzemeltet járatokat Európából. Budapestről jelenleg sajnos nincs közvetlen légijárat, ezért készüljünk föl legalább egy átszállásra. A jegyárak szezontól függően váltakoznak, de a válság miatt lecsökkent kereslet miatt mostanában egész jó áron, 160-180 ezer forintért találhatunk jegyeket illeték nélkül.

Forrás: [origo]
Koh Rong

Bangkokból fapados járattal (Air Asia) juthatunk Phnom Penhbe, Kambodzsa fővárosába, innen pedig busszal 6 dollárért, taxival kb. 35 dollárért juthatunk le a tengerparton fekvő Sihanoukville-be, ahonnan a szigetekre közlekedő hajók indulnak. Az utazásra a legjobb időszak a novembertől márciusig tartó száraz évszak.