Vágólapra másolva!
Az útikönyvek sokszor elavult információi helyett elsőkézből kaphatunk tippeket európai városnézésekhez egy két éve működő, városi blogokat egybegyűjtő weboldalról. Klasszikus városnézés kicsit másképp.  
Vágólapra másolva!

Korábban már írtunk, róla, hogy a különböző blogokat, közösségi szájtokat hogyan hasznosíthatjuk utazásaink során, de most egy minden eddiginél hatékonyabbnak tűnő oldallal szeretnénk megismertetni az olvasókat. A holland pár által működtetett Spotted by Locals nevű site az eddig megismerteknél nagyobb terjedelemben ajánl helyeket európai nagyvárosokban - írja ismertetőjében a Guradian című brit lap online kiadása.

Forrás: Getty Images

Mint sok más jó ötlet, ez is egy sörözés alkalmával született - mondta a lapnak Sanne és Bart van Poll, az oldal két tulajdonosa. A pár épp egy brüsszeli hétvégi kiránduláson tartózkodott 2007-ben, amikor az útközben elvesztett útikönyv helyett egy helyi blogger oldaláról szereztek hasznos információkat a városnézéshez. Nem is csalódtak a blogíró tippjeiben: az általa javasolt éttermekbe és bárokba mentek el és olyan látnivalókat kerestek fel, amelyek többsége a hagyományos útikönyvekben nem található meg.

Forrás: Wikipedia

Az egyik ilyen bárban született meg az ötlet, mi lenne, ha az ilyen helyi blogokat egy helyre gyűjtenék össze, hogy minél több utazó nyerhessen hasznos információkat az oldalról. Az így született meg a városi blogok gyűjtőhelye, a Spotted by Locals , amelynek már mintegy 80 szerzője van, s a tulajdonosok mindegyik íróval személyesen vették fel a kapcsolatot. A bloggerek között a 18 éves csehországi orvostanhallgató ugyanúgy megtalálható, mint a 60-as éveiben járó belga nyugdíjas.

Fotó: Szabó Pál

Mivel a szerzők többnyire nem anyanyelvükön írnak (a fő nyelv természetesen az angol) a blogok nyelvezete néhol megmosolyogtató, de ez legyen a legnagyobb baj, hiszen a posztokban lévő tartalom a lényeg. A legnagyobb előnye ezen bejegyzéseknek, hogy mindig a legfrissebb információkkal látják el az utazókat. Alapszabály, hogy a szerzők csak olyan helyekről írhatnak, amit rendszeresen látogatnak és rendszeresen frissítik is a közzétett információkat.

Forrás: [origo]

Az oldal már két éve működik és eddig mintegy 20 városról találhatunk rajta részletes információkat. A Spotted by Locals sikerét jól mutatja, hogy két kategóriában is jelölték a Lonely Planet blog díjra, amelyet a világ kétségtelenül legismertebb hagyományos útikönyvét kiadó cég hirdet meg.