Három emeleten a világ legnagyobb terepasztala

Vágólapra másolva!
Németország egyik legfontosabb turistalátványosságává vált egy hamburgi testvérpár által megvalósított gyerekkori álom, a világ legnagyobb terepasztala. Tavaly 1 millióan látták és egy egész játékgyárat menthet meg a csődtől.
Vágólapra másolva!

A 41 éves hamburgi ikerpár, Frederick és Gerrit Braun gyerekkori hobbijukból mára jövedelmező vállalkozás lett. A Miniatur Wunderland nevű magánmúzeum a világ legnagyobb terepasztala egyben, amelyen 12 kilométernyi sínpáron több száz parányi szerelvény közlekedik egyszerre. A múzeum 2001-ben nyitotta meg kapuit, azóta folyamatosan bővül és az elmúlt évben nem kevesebb, mint 1 millió látogató kereste fel.

Forrás: miniatur-wunderland.com

Az ikrek kezdetben tartottak tőle, hogy minden megtakarított pénzük rámegy a tervre és álmukban sem gondolták volna, hogy 2009-re Németország egyik leglátogatottabb turistalátványosságává növi ki magát a múzeum. Ráadásul a fejlődés és a népszerűség töretlen, minden évben jelentősen nő a látogatók száma és az általuk generált bevétel is - mondta Gerrit Braun az ABC News-nak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=bEgZzFizcOJxbWQC
Videó a Miniatur Wunderlandról

A gigantikus terepasztal - amelyen a hamburgi, németországi tájakon kívül osztrák, svájci, skandináviai, sőt amerikai városok és tájak is helyet kaptak - három emeleten helyezkedik el, egy, az Elba partján álló öreg raktárházban. A modellvasutak mintegy 20 százalékát a híres német játékgyártó, a válság miatt csődvédelem kért Merklin készítette. A miniatűr városokban és tájakon "játszódó" jelenetekhez alig több mint egy centiméteres bábúkat készítettek az élethűség kedvéért.

A múzeum februárban 150 ezer euró értékben rendelt meg új modelleket és egyéb eszközöket a Merklintől, hogy ezzel is kifejezze töretlen bizalmát a vállalatban. A két alapító tulajdonos és 150 alkalmazottjuk szerint lehetetlen, hogy a patinás cég végleg beszüntesse működését és a továbbiakban is rendszeres megrendelőik kívánnak lenni.

Forrás: miniatur-wunderland.com

A terepasztalon egyébként a mindennapi élet hagyományos történésein kívül egészen speciális és morbid jelenetek is láthatók. Az egyik németországi városban például egy bűntény utáni rendőrségi helyszínelésnek lehet szemtanúja a látogató: a folyóparton egy véres balta hever, miközben az áldozat teste a folyóban úszik. Egy másik helyszínen - ami a floridai Key Westet ábrázolja - egy búvárt cápatámadás ér a víz alatt, de van itt égő bajor kastély is igazi füsttel és villogó, szirénázó tűzoltóautókkal.

A látogatók csupán 35-40 százaléka gyermek, a többség az idősebb korosztályokból kerül ki. A 75 éves Ingeborg Gehrmann és felesége például két órát utazott hannoveri otthonukból, hogy megnézzék a múzeumot, ráadásul nem első alkalommal teszik. Mivel folyamatosan bővül a terepasztal, évente egyszer eljövünk - mondták az ABC News-nak.

Forrás: miniatur-wunderland.com

A múzeumban csak az egyik érdekesség maga a terepasztal. Legalább ennyire izgalmas az atomerőművek irányító központját megszégyenítő méretű vezérlő helyiség, ahol 45 monitoron követik a forgalmat a múzeum technikusai. Ennek ellenére naponta átlagosan harminc kisebb nagyobb koccanás, ütközés és kisiklás történik. A baleset után a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre küldenek egy szerelőt, aki kijavítja a hibát.

A látogatók szerint a múzeum sikere csak részben múlik a fejlett technikán és a szervezettségen. Nem elhanyagolható tényező, hogy itt mindenkiből ismét gyerek lesz néhány órára. A tulajdonosok tervei szerint folyamatosan bővítik a terepasztalt, a következő években olaszországi, franciaországi a későbbiekben pedig afrikai és indiai helyszínek is felkerülnek az asztalra.