[origo] utazás

A Balaton idén lenyomhatja az Adriát

2009.04.03., 18:11|Utolsó módosítás:2009. 04. 03., 18:10|

Idén nyáron különösen nagy feladattal áll szemben az, aki az éves rendes nyaralás megtervezésén fáradozik. A szokásos dilemma - miszerint a Balaton, vagy Horvátország legyen a pihenés helyszíne - a válság miatt talán a magyar tenger felé billenti a mérleg nyelvét, de nem feltétlenül kell lemondanunk a tengerről sem, ha olcsón akarjuk kihozni az utazást.

Az elemzések szerint az idei év lehet az első, amikor komoly csapást mér az Adriára a Balaton, azaz - részben a válságnak is köszönhetően - a korábbi években tapasztaltaknál jóval többen látogatnak el majd a tó partjára. A horvátországi utazások száma várhatóan ugyan nem csökken, de az eddigi növekedés lelassulhat.

A magyar turisták számára első számú két nyaralóhely szolgáltatói közül a Balaton környéki szállásadók várhatják bizakodóbban az előttünk álló szezont, hiszen minden jel arra mutat, hogy a magyarok többsége idén a határokon belül keresi majd a pihenési lehetőségeket. Ráadásul Horvátország számára még inkább fájó lehet a külföldi turisták számának csökkenése, hiszen itt a GDP jóval nagyobb része származik a turizmusból. A baj akkora, hogy a horvát turisztikai szakemberek már a szerb turistákat is az Adria partjára csábítanák. A horvát idegenforgalom irányítói a tavalyi forgalom szinten tartását jelölték ki célul és ennek érdekében arra kérték a szállásadókat, hogy tanúsítsanak önmérsékletet az árképzésben.

Forrás: [origo]

Az Adria helyzeti előnye, hogy több komoly küldőországgal rendelkezik, míg a Balaton túlságosan is függ - a hazai mellett - az osztrák és a német turistáktól. Utóbbiak száma egyébként a KSH adatai szerint az elmúlt évben jelentősen, mintegy 16 százalékkal csökkent. A németek vendégek így az összes balatoni vendég 10,2 százalékát, míg a külföldi vendégek 36,5 százalékát adják a térségben.

Szerencse, hogy hosszas huzavona után áprilisban újra megnyit a sármelléki repülőtér, amelytől kimondottan is azt várták, hogy más országokkal ellensúlyozza a kimaradó német turistákat. A magyar Turizmus Rt. egyébként épp a Fly Balaton körüli bizonytalanságok miatt döntött úgy korábban, hogy az eddigi Légi Marketing Alap helyett életre hívja a Buszos Marketing Alapot.

Forrás: [origo]

A marketingalapban felhalmozódó összegeket elsősorban a buszos csoportos utazásban hagyományokkal rendelkező Ausztriában, Németországban, esetleg Lengyelországban és Csehországban költenék el reklámokra. A repülős turizmusról a buszos turizmus erősítésére a hirtelen megváltozott feltételek miatt volt szükség - mondta korábban az [origo]-nak Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. a marketingigazgatója.

A magyar turistákat természetesen elsősorban az érdekli majd, hogy Horvátországban, vagy a Balatonnál tudja-e olcsóbban kihozni a nyaralást. A horvátországi árszínvonal európai viszonylatban átlagosnak mondható, ugyanakkor a Balatonhoz képest itt továbbra is némileg magasabb árakat figyelhettünk meg az elmúlt évben. Horvátország elsősorban a szállásdíjak tekintetében drágább a Balatonnál, ráadásul a szálláshelyek árai még az egy-két évvel korábbi különbséghez képest is érezhetően nőttek 2008-ban. Egy átlagos apartmant ellátás nélkül már csak elvétve lehet találni 10-15 euróért személyenként egy éjszakára, a legtöbb helyen már 25-30 euróba kerül egy éjszaka. Az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren.

 


Rövidfilm Krk szigetéről

 

A nyári főszezonban (júniusra) már 25 ezer forintért is találtunk szállást Umag közelében ellátás nélkül egy hétre, egy személyre, de 40-50 ezer forintos összeghatáron belül már nagy a választék. Egy Trogirhoz közeli faluban a szintén ellátás nélküli apartmanért személyenként 44 ezer forintot kell fizetni augusztus második hetében. A szállásadók nagy része gyerekkedvezményt is kínál a családosoknak, amelynek mértéke eltérő lehet.

A szállásköltség mellett természetesen további kiadásokkal is kell számolnunk, ha Horvátországba készülünk. Az üzemanyag költsége nagyságrendileg megegyezik a magyarországi árakkal, de a benzinpénz mellett autópályadíjakkal is kell számolnunk, ami a Balaton mellett szól. A válság hatására ismét népszerűek lehetnek a Balaton környéki olcsó magánszálláshelyek, ezekből viszont az Adria partján sokkal nagyobb a választék. Szállodák tekintetében is sokkal jobban állnak déli szomszédaink, s a Balaton egyik nagy hiányossága továbbra is az, hogy nincs megfelelő számú 3-4 csillagos szállod a tó partján.

Árak itt és ott

Miután megérkeztünk, lepakoltunk és megvolt az első strandolás is, következhetnek az előre nem kalkulálható egyéb költségek. A tavalyi árakon a tengerparton egy korsó csapolt sör fajtától függően 12-15 kunába került. Boltban ugyanez jóval olcsóbb, csupán 7 kunát kell fizetnünk érte, igaz akkor oda a kellemes érzés. Egy üveg 1,5 literes szénsavas ásványvíz 5 kuna körüli áron kapható, ha pedig a gyerek fagyira vágyik, gombóconként 4-5 kunát kell kiperkálnunk az eladónak.

Forrás: [origo]

Nem lehet tökéletes az adriai nyaralás a hangulatos esti vacsorák nélkül. Egy átlagos árfekvésű kikötői étteremben egy pizzáért 30-40 kunát, egy 30 dekás sülthalért 50-70 kunát kell kifizetnünk. A helyi specialitásnak számító és kihagyhatatlan csevapcsicsi 40 kunába, a pljeskavica 50 kunába kerül, hozzá a köretekért 15-20 kunát kell fizetnünk.

Az étkezés a Balaton partján nem sokkal olcsóbb, mint Horvátországban. Egy strandon elfogyasztott ebédért étellel, itallal, desszerttel kb. 4-5 ezer forintot kell kifizetni két személyre, míg egy étteremben elköltött vacsora 6-tól akár 13 ezer forintig is terjedhet.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Havasi Boglárka Elvarázsolt világ nem is olyan messze Magyarországtól Az osztrák Alpok - a többi környező hegységhez hasonlóan - rengeteg lehetőséget kínál, ha a szabadban szeretne lenni az ember. Pont ezért nem is feltétlenül szükséges ...
    Forrás: Darányi Zsófia Zágráb utcáin a szemét ismeretlen fogalom A horvátországi utazások elsődleges célpontja általában nem Zágráb, hanem az Adria vagy a Plitvicei-tavak, pedig igazán megér egy kis időt a horvát főváros felfedezése ...
    Forrás: Flickr/michal Lenézni a Magas falról nem mindennapi élmény A május már a tavaszi túrák és a hüttézések hónapja. A hegyek még hófoltosak, de a zöld, a sziklák és a napfény hívogat a természetbe. Például a Bécshez közeli Hohe ...
    Fotó: Vörös Szabolcs - Origo Tényleg nehezen talál ennél szebb metrót Noha tavaly nyáron már felfedeztük legismertebb megállóit, utólag beláttuk, hogy hiba volt mindössze egy napot tölteni vele, hiszen megannyi állomását érdemes még ...
    Forrás: Flickr/Andrij Bulba Ide járnak túrázni a magyarok Ausztriában Ezek az igazán tavaszias-nyárias melegek Ausztriában is meghozták a jó időt, és bár még hófoltosak a hegyek, az alacsonyabban fekvő régiókba már érdemes kimozdulni akár ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat