A sejkek is szívnak - Dubajt sem kerüli el a válság

Vágólapra másolva!
A mérhetetlen sok pénz és a hatalmas olajkészlet ellenére úgy tűnik, a leggazdagabbnak és ezért szinte sérthetetlennek tartott Öböl-menti országok sem kerülhetik el a válságot. Az ingatlanárak zuhanni kezdtek, sorra függesztik fel a nagyobb építkezéseket, eddig egyedül az idegenforgalomban nem történt jelentős visszaesés, de várhatóan rövidesen itt is megkezdődik a lejtmenet.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem tud róla, de Babu Sassi, az indiai Kerala tartományból érkezett fiatalember a dubaji építkezéseken dolgozó munkások tízezreinek kultikus hősévé vált. Ő az az ember ugyanis, aki a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burj Dubai építkezésén a darukezelő. Sassi munkahelye a 819 méter magas építmény fölött lévő kabin, amely egyben az otthona is, hiszen ilyen magasságból túlságosan hosszú időbe telik a leereszkedés, a felfelé útról már nem is beszélve, így a darukezelő nem teszi meg minden nap a fárasztó utat.

A helyi vendégmunkások szemében Sassi valóságos hős, s a legendák szerint már több mint egy éve a magasban dolgozik, de sokan szívesen vállalnák a munkával járó veszélyt. Sassi állítólag a vendégmunkások körében átlagosnak mondható 800 dirhamos - mintegy 25 ezer forintos - havi fizetés helyett ő 30 ezer dirhamot - közel 1,8 millió forintot - kap kézhez minden hónapban. A titokzatos darukezelő személye annyira foglalkoztatja a dubaji építkezéseken dolgozó vendégmunkásokat, hogy a chat-szobákban és fórumokon is rendszeresen előbukkan a neve és a két leggyakoribb vélemény szerint, vagy nagy tehetség, vagy komplett őrült.

Forrás: [origo]

Hasonlóan szélsőséges a megítélése magának a felhőkarcolónak is, amit sokan teljesen értelmetlen beruházásnak tartanak, igaz nem az egyedüli, ilyenekből Dubajban van bőven. A felhőkarcoló szükségessége mellett érvelők szerint, a Burj Dubai egymagában is jól reprezentálja Dubaj és a helyi ingatlanpiac hihetetlen mértékű fejlődését és a város gazdagságát. A torony az elmúlt 10 évben megkezdett hatalmas beruházások egyike csupán, de talán a leglátványosabb - írja a Telegraph.

Alig három évtized alatt a sivatagi poros városkából egy igazi metropoliszt varázsoltak a költségkorlátokat és a lehetetlent nem ismerő sejkek. Az építkezések több rekordot is megdöntöttek - a Burj Dubai a világ legmagasabb felhőkarcolója lesz, ha elkészül, itt van a legnagyobb bevásárlóközpont, a legnagyobb mesterséges sziget - és még mindig nem merült ki a tervezők fantáziája. Még el sem készült a Burj Dubai, máris tervezik az 1 kilométer magas Nakheel-tornyot sok más óriás-beruházás mellett.

Forrás: [origo]

A legnagyobb kérdés mostanában az, hogy miként finanszírozzák majd ezeket az építkezéseket és hogyan reagál az érinthetetlennek hitt dubaji gazdaság a világválságra. Mára világossá vált, hogy a dubaji sikertörténet egyik alappillérének tartott építőiparban a leglátványosabb a visszaesés. Az irreálisan túlértékelt ingatlanok árai meredek zuhanásba kezdtek az elmúlt hónapokban: a nagy sajtónyilvánosságot kapott mesterséges szigeten, a Palmon egy négyszobás, átlagos méretű tengerparti házat nem kevesebb, mint 750 millió forintnak megfelelő dirhamért hirdetett egy helyi ingatlancég. A túlértékelt piac másik jele, hogy a már elkészült felhőkarcolókban is jó, ha 20 százaléknyi lakás és iroda talált gazdára.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NInNAtenGbdUkQhZ
Álomtervek Dubajban

A nagy beruházások némelyikét - például a már említett Nakheel-toronyét - felfüggesztik, vagy újratervezik. Megkezdődtek az építőipari cégeknél az első leépítések is, amelyek elsősorban a teljes dubaji építőipart fenntartó és működtető ázsiai munkásokat érintik: naponta több száz indiai, bangladesi, pakisztáni, vagy nepáli építőmunkástól válnak meg a cégek, vagy legalábbis újragondolják a későbbi munkaerő-felvételt. Az ingatlan piacról folyamatosan tűnnek el a vevők, ami tovább növeli az iparág gondjait.

Forrás: AFP

Bármennyire is hihetetlen a begyűrűző válság szociális problémákat is okozhat, igaz ez szintén inkább a vendégmunkásokat érintik. A nagyobb bankok ugyanis - felkészülvén a várható nagyobb arányú elbocsátási hullámra - felfüggesztik a kisebb összegű lakossági kölcsönök, vagy áruhitelek folyósítását. A jelentősebb építkezések leállítása várhatóan együtt jár majd nagyszámú munkás kitoloncolásával is, ami viszont elégedetlenségeket, utcai megmozdulásokat is eredményezhet a munkások körében. Hogy mennyire komolyan foglalkoztatja a dubaji vezetést egy ilyen lehetőség, jól mutatja, hogy a kormányhivataloknál már kész tervek és forgatókönyvek vannak az ilyen esetekre.

Talán a turizmus

A dubaji sejk eltökélt célja, hogy készülvén a valóban hihetetlen mértékű gazdagságot biztosító olaj utáni időkre, az egykoron tengeri kereskedők, gyöngyhalászok és sivatagi beduinok lakta emírségből igazi turistaparadicsomot varázsol.

Forrás: AFP

Az ehhez vezető kétségtelenül impozáns és merész tervek már készen vannak, s a látványosságok és az infrastruktúra egyes részei már el is készültek, anyagi korlát pedig egyszerűen nincs. A válsággal és az építőipar visszaesésével még inkább fontos szerep jut, vagy jutna az idegenforgalomnak, de tekintve, hogy Dubaj korántsem számít olcsó helynek, vélhetően itt is visszaesik majd a külföldi turisták száma.

A várható lejtmenet ellenére a turisztikai célú beruházásokat úgy tűnik, nem törlik, sőt további elegáns, 6-7 csillagos szálloda építése van folyamatban és épül a világ legnagyobb témaparkja is az emírségben. A képet ráadásul árnyalja, hogy az elmúlt egy évben a szomszédos Abu Dzabi komoly versenytársává vált Dubajnak mind az építőipari, a sport-, vagy a turisztikai célú fejlesztések terén.