Igényes olasz programok egész nyárra

Vágólapra másolva!
Olaszországban még a legeldugottabb kis falvakban is igényes galériákkal, zajos megnyitókkal, elegáns fogadásokkal, és remek rendezvényekkel találkozhatnak a turisták. Azoknak is érdemes elidőzniük egy percet, akik csak átutazóban vannak és csak egy gyűrött inget tudnának kitúrni a hátizsák aljából, hogy megjelenjenek. Az alábbi programokhoz azonban a gyűrött ing is bőven megteszi. Raffaello kiállítás, velencei jazz fesztivál, és biennále, barokk építészet és nyitott pincék: idén nyáron is érdemes lesz leugrani az olaszokhoz.
Vágólapra másolva!

A világ éjjel

Ezzel a címmel a Chivasso-i Clizia múzeumban egészenszeptember 6-ig a legszebb égi jelenségekről nézhetünk felvételeket. A neves olasz művészről elnevezett új chivassói múzeum ad otthont egy, a csillagászat évének alkalmából rendezett kiállításnak. A turisták többek között felvételeket tekinthetnek meg, a Twan Projectről, a teliholdról a japán Fuji hegyen, a holdszakokról az athéni Akropoliszon, és egy érdekes csillagörvényről, melyet a chilei Cerro Pachón csillagvizsgálójában készítettek. Chivasso városa a Pó bal partján Torinótól 20 kilométerre található.

Forrás: [origo]

A bourbonok és a művészet Nápoly közelében

Bejáró vonattal Nápolytól alig egy félórányira található Caserta, ami kis túlzással egy barátságos elővárosi része a kevésbé barátságos Nápolynak. A Reggia di Caserta pedig a kisváros büszkesége, egy az UNESCO Világörökség részét képező királyi palota. A versailles-i kastélyhoz hasonló palotát a 18. században építette a holland származású építész Luigi Vanvitelli a nápolyi Bourbon királyok számára. A palota körül szökőkutak és vízesések hűsítik a dél olasz forróságot.

Forrás: [origo]

Július 6-ig a Reggia di Caserta ad otthont a teljes egészében Lodewijk van Wittelnek szentelt kiállításnak. A történelemben Luigi Vanvitelliként ismert építész és festő 1750 és 1773 között a Bourbon udvarban tevékenykedett, alapítója volt a XVIII. századi olasz panorámafestészeti irányzatnak.

Raffaello és Urbino

A Palazzo Ducale (Hercegi Palota) a helytartók, dózsék lakópalotája, ahol a magánlakosztályokon kívül vannak a bíráskodási és tanácskozótermek is. Olaszország területén körülbelül egy tucat található. Az urbinói hercegi palota trónszobájában, valamint a hercegnői lakosztályban július 12-ig tekinthető meg a Raffaello és Urbino című kiállítás.

Forrás: [origo]

Urbino nem pusztán Raffaello szülővárosa volt, hanem jelentősen meghatározta művészetét. A kiállítás a mester és városa közti szoros kapcsolat hatásait hivatott bemutatni. A kiállítandó művek között látható lesz néhány Raffaello legkiválóbb munkái közül, köztük 20 festmény és 19 eredeti rajz. A belépő 3 és 10 euró között mozog.

55. Puccini fesztivál

Torre del Lago Puccini Toscanában, Viareggio mellett, Pisától nem messze, körülbelül 10 kilométerre található. A városka egy nagy tó partján terül el. Itt ezen a festői tájon élt és alkotott Puccini.Az 1930-ban debütáló Puccini Fesztivál, mely a névadó művész akaratára jött létre, az idén már az 55. alkalommal szórakoztatja az operakedvelőket és a turistákat.

Forrás: [origo]

A fesztivál az egyetlen olyan zenei rendezvény, amelyet teljes egészében a XX. század egyik legkiválóbb zeneszerzőjének szentelnek. A szabadtéri színház tulajdonképpenegy hatalmas, félig a tóra épített amfiteátrum, már több mint 70 éves múlttal büszkélkedhet, ahol a világ illusztris operaénekesei lépnek fel évről évre. A Puccini fesztivál programsorozata augusztus 16-ig tart. A legolcsóbb jegyek 33, a legdrágábbak 160 eurós áron válthatók.

Umbria jazzfesztivál

Forrás: [origo]

Perugiában július 10-től 19-ig az umbriai főváros legkülönbözőbb helyein és terein, a nap bármely szakában élvezhetjük a jazz koncerteket. A fesztivál immár több mint 30 éve hevíti a perugiai nyarat.

Velencei jazzfesztivál

Július 27 és augusztus 2 között venetojazz néven szervezik az egyébként még igen fiatal velencei jazz fesztivált. A második alkalommal megrendezett zenei megmozdulás idén is számos nemzetközi hírű és újonnan felfedezett művészt vonultat fel. A rendezvénnyel párhuzamosan számos más kulturális esemény zajlik Velencében, a La Fenice színháztól kezdve a Szent Márk térig például élő zene a Rialtón, kiállítások, felolvasóestek, konferenciák valamint bor- és gasztronómiai kóstolók.

Forrás: [origo]

Szintén Velencében, néhány hét múlva már indul a Művészeti Biennálé, ami egészen november 22-ig tart. Az 53. Nemzetközi Művészeti Kiállítás az idén a "Making worlds" címet kapta. Megújult kiállítótérrel várja a látogatókat, és a pavilonok rendszerében is lesz egy kis változás. A régi arzenáli Olasz Pavilon lesz az új " Itália Pavilon", míg a parkokban található Itália Pavilon helyén jön létre az új "Palazzo delle Esposizioni".

World air games

Ezzel a címmel az idei nyár egyik legizgalmasabb szabadidős programlehetőségének ígérkezik ez a repülős bajnokság, amelyet június 6. és 14. között rendeznek Torinóban.

Forrás: [origo]

Az esemény alkalmával 10 légi sportágat kísérhetünk figyelemmel. A 27 futamból 21-re a Torino Aeritalia repülőtéren kerül sor, míg a hőlégballonok viadalát Mondoviban rendezik. A siklóernyősök és a sárkányrepülők versenyét Avigliana látja vendégül, a modellrepülők futamaira a torinói Palaruffini sportcsarnok felé induljunk.

Nyitott pincék napja-borkóstolás országszerte

Cantine Aperte így mondják az olaszok a nyitott pincék rendezvénysorozatot, amely az idén is rengeteg turistát vonzz majd Olaszország szerte minden borvidékre. Május utolsó vasárnapján a "Movimento Turismo del Vino" mozgalomhoz csatlakozott boros pincék az egész országban várják a borkedvelőket. Húsz olasz tartományban, (köztük Toszkána, Umbria, Veneto, Calabria, Abruzzo) tartományonként legalább 15 helyi pincészetet látogathatunk, de van olyan térség ahol 50 borospince tulajdonosa készül az eseményre.