Vágólapra másolva!
Évente egyszer, Európában is egyedülálló természeti jelenséget csodálhatunk meg a Tiszán, amelyet a köznyelv Tiszavirágzásként ismer. A ritka látványosság "főszereplője" a tiszavirág, egy védett kérészfaj, amelynek egyedei napjainkban már csak a Tisza és mellékfolyóinak alföldi szakaszán figyelhetők meg. A kérészek násztáncát előzetes regisztráció után bárki megcsodálhatja. Nem érdemes kihagyni!
Vágólapra másolva!

Általában a rovarvilág az emberekből viszolygást vált ki, de a tiszavirág a mindenki által elfogadott és az úgynevezett érinthető kategóriában tartozik-, mondják a hozzáértők. A 8-12 centiméteres állatkák hosszú lárvaéletük után kifejlett, ivarérett korukban csak néhány óráig, esetleg egy napig élnek. Ekkor járják násztáncukat, ami "virágzóvá" varázsolja a víz felszínét.

A turisták szerint az a legszebb pillanat, amikor szinte árnyék borul a víz felszínére: a megtermékenyített nőstények tízezrével a fák magasságáig repülnek felfelé, és közben szórják petéiket.

Forrás: MTI

A tiszavirágzás érdekessége, hogy ha úgy tetszik, egy egész élet fut le a szemünk előtt kb. 3 óra alatt, a születéstől egészen a halálig. Maga a rajzás tehát egyigen látványos, egyedülálló jelenség. Ekkor olyan a folyó, mintha millió kicsi fehér virág ringna a felszínén.

Igaza Tiszán teljes szakaszán mindenütt jelen van virágzás, de a helyszínek nem mindenhol közelíthetők meg turisták számára, és a jelenség sem mindenhol azonos intenzitású. Ahol az ember drasztikusan beleszólt a természet rendjébe, ott értelemszerűen nincs annyi állat. A Közép-Tisza vidékén a környezeti feltételek viszont adottak. Itt hatalmas tiszavirágozásokra számíthatnak a kirándulók. Tiszakürt-Tiszainoka térsége tehát az egyik legjobb hely a megfigyelésre.

Különös állatok különös élete: a tiszavirágzás

A Palingenia longicauda a kérészek között Európa legnagyobb és legszebb faja, melynek élete órákban mérhető. Június közepén élednek föl, s nagy tömegben, telepeket alkotva rajzanak a Tisza fölött. A tiszavirágtelepek első foltszerű megjelenései már a Felső-Tisza vonalán, Tiszabecs és Tivadar között elkezdődnek.

Forrás: [origo]

A kérészek élete tulajdonképpen násztáncukról szól, miközben a megtermékenyített petéjüket a víz színére rakják. A peték lesüllyednek a mederfenék iszapjába, és ott fejlődnek. Egyedfejlődésük három évig tart, és ez alatt mintegy 20-szor vedlenek. A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő, félig-meddig kifejlett egyedekké válnak, és csak egy újabb vedlés után kezdik meg párórás nászrepülésüket.

A teljes virágzás három szakaszból áll. Az első az elővirágzás, ami kb. egy hétig tart. Ekkor folyamatosan, napról-napra növekedve több százas nagyságrendben repülnek az állatok.

A második a fővirágzás, amikor a felszínen tartózkodó rovarok száma 3-4 napig, elérheti a többszázezret is. Néha, kedvező napsütéses időjárás mellett milliós nagyságrendben is előfordulhatnak. Ilyenkor még a másik partig sem látnak el a turisták.

A harmadik szakasz az utóvirágzás, ami elhúzódhat egy hétig is, de a következő hónapban (július) telihold környékén is néha láthatók még időben eltévedt virágok. A nászrepülés után az elhullott állatok bőséges táplálékként szolgálnak a vízi madaraknak és halaknak.

Forrás: MTI

A kérészek Skandinávia és a mediterrán területek kivételével Európa-szerte közönséges állatoknak számítottak. Ezzel szemben ma már csak a Kárpát-medence alföldi folyóiban, így a Tiszában és annak mellékfolyóiban találhatók meg.

Idén ladikból is nézhetjük a tiszavirágzást

"Ebben az évben harmadszorra vállalkozunk arra, hogy a látszólag lehetetlen feladatot megoldjuk - mondja Tálas László a Tiszakürti Arborétum igazgatója. A tiszavirágzás jelenségét nem lehet előre jelezni, csak a rajzás dinamikájából következtetünk, és kb. 3 nappal a főrajzás előtt tudjuk értesíteni az érdeklődőket arról, mikor nyújtja a legszebb látványt a virágzás. Szakembereink segítségével az elmúlt két évben sikerült a regisztráltaknak a pontos időpontról szóló meghívó kiküldenünk".

Mivel a természeti jelenségeket nem lehet irányítani, a szervezők legjobb akarata ellenére is, vannak kockázatai ennek a programnak. Az viszont biztos, hogy a turisták sokkal többet fognak tudni a kérészekről és erről a sokak számára ismeretlen országrészről, a Tiszazugról.

Tavaly kb. 2500-an voltak a két szervezett nap alatt, az ország minden tájáról, plusz egy svéd és egy portugál turistával is találkoztak.

Idén a szervezők 1000 forint regisztrációs díjat kérnek, de bővítették a programot is. A vízről történő megfigyelés például eddig nagy nehézséget jelentett a szervezőknek, és csak korlátozott számban tudták megvalósítani. Idén egy komp és egy kishajó segítségével a folyón kis sebességgel, keresztben mozogva sokkal több turistát tudnak majd a Tisza közepére vinni, egészen a nagy sebességgel szálló rovarok közelébe.

Forrás: MTI

Az esemény a tervek szerint délután 17 óra körül kezdődik és sötétedésig tart. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a pontos időpontról, csak 2-3 nappal korábban tudják tájékoztatni az érdeklődőket.

A találkozó a meghirdetett időpontban a Tiszakürti Arborétumban lesz, ahol mindenek előtt egy vetített ismeretterjesztő előadás során ismerkedhetnek meg a kirándulók ezzel a rövid életű rovarral. Innen egy 2 kilométeres laza sétával jutnak el a virágzás helyszínére.

A virágzás sötétedésig élvezhető, majd azután az arborétumban beszélgetés, szalonnasütés lesz. Másnap érdemes egy sétát tenni az arborétumban is, ahol az egykori ártéri erdő helyén az idős fák meghagyásával, hazai kertekből és külföldről hozatott fákkal, illetve cserjékkel egy igen látványos terület alakult ki.

A leghíresebb fa a mellmagasságban 6 méter átmérőjű hármas platán, amiről úgy tartják, hogy három, egymáshoz közel ültetett csemete összenövésével alakult ki. Néhány más fajnak is látni itt termetes, idős példányát, ilyen a bíbortölgy, a vöröstölgy, a fekete dió, vagy a török mogyoró.

Szálláshelyek Tiszakürtön 1000-1500 forintos áron foglalhatók. A tiszavirágzásról és az idei tudnivalókról pedig a www.tiszaviragzas.huoldalon olvashatunk.