Minőségi bortúrák ínyenceknek

Vágólapra másolva!
A borturizmusnak egyre több követője akad és nem is véletlenül. A bor kóstolása csak az utolsó lépés az igazi borturista számára. A legjobb és legismertebb bortermelő területeken rengeteg sokszínű és összetett program várja az édes nedű hódolóit.  
Vágólapra másolva!

Bár több definíció is létezik a borturizmusra, röviden összefoglalva azt lehet mondani, hogy a borturizmus célja a bor fogyasztása és megvétele. A száraz meghatározás mögött azonban olyan programok állnak, mint például a pincészetek látogatása, a szőlőültetvények megtekintése és azon éttermek látogatása, melyek gyakran az adott vidékre jellemző étel- és italkülönlegességekkel kedveskednek ízlelőbimbóinknak. De a borturizmus még ennél is többet adhat; bejárva a vidéket, látni, hogyan és miből készül a majd' minden fontos történelmi pillanatban jelen levő édes nedű, közelebb hozza az embert a természethez, és a környék olyan apróságaihoz, amelyet egy átlagturista talán észre sem venne.

Forrás: [origo]

A borturizmus maximális kihasználásához ezért érdemes a külön erre a célra szakosodott cégekkel felvenni a kapcsolatot, akik igazi és élménydús felfedezést nyújtanak a vidék borainak megismeréséhez. Természetesen létezik egyszerűbb fajtája is ennek a kikapcsolódásnak, de sok pincészetnél előre be kell jelentkezni, ha meg akarjuk látogatni. Ugyancsak érdemes szemmel tartani a borral kapcsolatos programokat, fesztiválokat.

Milyenek is a legismertebb bortermelő területek? A következőkben három híres európai borvidéket mutatunk be, melyek a világ első számú borait adják.

Bordeaux, Franciaország:

A világon a legtöbb turistát vonzó ország egyben a világ legismertebb boraival is büszkélkedhet. A Bordeaux-i borvidék régóta ismert rendkívüli borairól. A körülbelül 120 ezer hektárnyi termőterületen, 14000 gazda osztozik évi 700 milliónyi üveget megtöltve az asztali boroktól egészen a 'premier cru'-nak nevezett elsőosztályú borokig. Ezek a Château Lafite Rothschild ,Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton-Rothschild. A hagyománynak, minőségnek és márkanévnek ára van: egy üveg 2003-as Château Lafite Rothschild több mint 800 dollár is lehet.

Forrás: [origo]

Helyi különlegesség

Ne féljen visszaülni az iskolapadba; a borkóstolás művészetét tökélyre fejlesztheti akár 4 nap alatt is a Maucaillou Boriskolában. A kurzus olyan témákat ölel át, mint például, az ízlelés fajtái, a bor nyelve, valamint az ételek és a bor harmonizációja. A kurzus elvégzése után, még oklevelet is kap a látogató.

Egyéb látnivalók

Bordeaux városa önmagában is megér egy külön vakációt, azonban ha csak rövid időre vetődünk is erre, mindenképpen érdemes megnézni a Place de la Bourse-t. A Garonne partján fekvő teret, két gyönyörű épület fogja közre, a Bourse és a Musée des Douanes, Bordeaux kikötőjének múzeuma. A tér közepén pedig a három grácia szökőkútja

La Rioja, Spanyolország

A főleg a vörös borairól híres, La Rioja borvidék pontos területét 1926-ban határozták meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyen fiatal lenne a bortermelés a vidéken. Mint annyi más helyen Európában, itt is a rómaiak honosították meg a szőlőtermesztést. Pincészeteik még ma is láthatóak. Az innen származó borok egyediségét, a különleges tölgyfahordókban való érlelés és a finom vanília aroma adja. A borvidék specialitása a kevés, vagy mindenféle érlelés nélkül készülő Sin Crianza, a nagy gonddal kiválogatott, 3 évig tölgyfahordóban és üvegben pihenő Reserva és a minimum 5 évig (ebből 36 hónapot hordóban) érlelt Gran Reserva.

Forrás: [origo]

Helyi Különlegesség

Bár nem éppen pénztárca barát, de a Luxury La Rioja Wine Tours Weekend olyan körutazást kínál a környéken, ami igazi ínyenceknek való. A háromnapos út során csak és kizárólag ötcsillagos hotelban száll meg az utazó, miközben VIP tagként kóstolhatjuk meg a legfinomabb nedűket a környéken, meglátogatjuk Európa legnagyobb bormúzeumát, és helyi ételkülönlegességekkel is kedveskedhetünk gyomrunknak.

Forrás: [origo]

Egyéb látnivalók

La Rioja provincia főleg mezőgazdaságából él, de akad itt néhány történelmi épület. A világörökség részévé nyilvánított San Millán de la Cogolla két monostort rejteget a világ elől. A Yuso és Suso monostor közül az utóbbi a híresebb. Itt találták meg a legkorábbi spanyol és baszk szavakat egy latin kódexben.

Douro, Portugália

A régiót a Marao és Montemuro hegyek védik az Atlanti-óceán hűvös és nedves levegőjétől, ezért kontinentális éghajlata kedvez a szőlőtermesztésnek. A római időktől kezdve folyik a bortermelés és a terület igen rövid idő alatt kivívta magának Portugália prémium bor vidéke címet. Az elmúlt pár évben különösen nagy fejlődésen ment keresztül a vidék, új borfajtákat hozva magával. A teraszos lejtőkön sokáig olcsó asztali borokat termeltek de a gazdák összefogásának eredményeképp az utóbbi időben előtérbe kerültek a minőségi borok, azok közül is a Barca Velha, vagy a Duas Quintas Reserva. Douro nem a fehér borairól híres, ez alól üdítő kivétel a friss és elegáns, Redoma Branco.

Forrás: [origo]

Helyi Különlegesség

A 10 történelmi portugál falu közé tartozó Marialvában egy különleges bolt várja az arra tévedőket. Az izgalmas Loja do Cőro a pihenés és kultúra helye. Az üzlet egy igazi kincsesbánya a turista számára; szuvenírek, lekvárok, különböző regionális mézek, mandulák, ecetek, első osztályú olíva olajak és a legjobb borok kínálják magukat.

Egyéb látnivalók

A környéken lévő több történelmi falu, Trancoso, Castelo Rodrigo és Linhares, várakkal, csata helyekkel és gyönyörű tájakkal ajándékozza meg az ide látogatót, de érdemes ellátogatni egy kis időutazásra a Cőa Valley Régészeti Parkba is, ahol történelem előtti falrajzokban gyönyörködhetünk.