Strandkönyvtárak nyílnak a Balatonnál

Vágólapra másolva!
A könyvtárak számára holtszezonnak számító nyári hónapokat igyekszik okosan áthidalni két balatoni üdülőváros könyvtára, úgy hogy mozgókönyvtár jelleggel kitelepül a strandjaira. A keszthelyi strandkönyvtárnak nagy sikere van lent a parton, az ötletadó Balatonalmádi pedig már bővítette is a szolgáltatásait.
Vágólapra másolva!

Keszthelyen örülnek a nyaralók

A szemfüles városi könyvtárak összehozták a kellemest a hasznossal. Ahogy a nyaralók mondják, a könyvek házhoz jönnek, vagyis nem kell bemenni a könyvtár épületébe, hogy valami könnyed nyári olvasmányt szerezzünk be. Keszthelyen különösen örülnek a nyaralók, hiszen az amúgy jól felszerelt városi strandon nincs újságos. Most azonban a Keszthely délnyugati szélén található pázsitos parton a minigolfpálya, az óriás csúszda, a homokos röplabdapálya, a focipálya, és a három játszótér mellett már két napja strandkönyvtár is van.

A tavalyi kísérleti próbálkozásunk után rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, úgyhogy idén egy héten több alakalommal is kitelepülünk - mondta az [origo]-nak Kántor Krisztián a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár könyvtárosa.

Forrás: [origo]

Idén július 20. és augusztus 20. között hetente három alkalommal lesz nyitva a strandkönyvtár a keszthelyi városi strandon. Hétfőn, szerdán és pénteken 10-től 17 óráig. A főbejáratától 100 méterre, a kabinoknál találják a nyaralók a mozgópultot, ahol könyv- és újságkölcsönzésre, és régi könyvek megvásárlására is van lehetőség. A nyaralók körében nagy az érdeklődés, és az ötlet sikere óriási.

Újságos híján például a szerdai napon minden színes újságot és szórakoztató magazint kikölcsönöztek, de elkeltek a helyi napilapok és a bulvárújságok is. A könyvkölcsönzés feltétele a könyvtárba való helyszínen történő beiratkozás, vagy 500 forint kaució befizetése.

Balatonalmádi már bővítette a szolgáltatásokat

Az ötletadó Balatonalmádiban már komolyabb az infrastruktúra, lévén maga a könyvtár is közelebb fekszik a parthoz. Ők egész héten, déltől este hatig tartanak nyitva, és különböző programokat is szerveznek.

Forrás: [origo]

Almádiban a Wesselényi strandon idén már egy kis pavilont is kialakítottak internet-kapcsolattal, hogy az ügyeletes strandkönyvtáros azonnal regisztrálni tudja a beiratkozókat. Az idei év másik újdonsága, a Strandkönyvtári esték programsorozat. Ennek keretében a legnagyobb hőség elmúltával esténként rövidebb-hosszabb, csendes felolvasásokat rendeznek. A legközelebbi felolvasó program Bereményi Géza és Zeke Gyula közreműködésével július 29-én lesz. Almádi korábban csatlakozott az Olvasóliget országos hálózatához, melynek lényege egybeesik a strandkönyvtár ötletének lényegével, vagyis hogy nem az embereket viszik a könyvtárakba, hanem a könyvek juttatják el az emberekhez.

Jövőre is lesz strandkönyvtár

Az elmúlt két nap tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyaralók minden esetben visszaviszik a könyveket, és nincsenek eltűnt újságok sem.

A szervezők tisztában vannak vele, hogy a komolyabb irodalmi műveket úgysem keresik a nyaralók, így az igényekhez alkalmazkodva könnyed nyári olvasmányokat, főleg krimiket és romantikus regényeket készítenek össze, és ezeket szállítják le a partra.

Forrás: [origo]

A könyvtár számára különösebb anyagi haszonnal nem jár az egyhónapos akció, de az alkalmazottak úgy gondolják, hogy ezzel a praktikus szolgáltatással nemcsak az olvasás fontosságát jelzik, de egyben egy pozitív imázst, jó hírnevet alakíthatnak ki magukról, és ami a legfontosabb, bővülhet a könyvtárak rendszeres olvasóiknak száma. A szervezők jövőre még több szolgáltatással készülnek megnyitni a strandkönyvtárakat.