Hét kötelező látnivaló Dublinban

Vágólapra másolva!
A vikingek alapította Dublin a városlátogatók az egyik legkedveltebb úti célja, mert a hiedelmekkel ellentétben az időjárás ugyan hamar változik, de korántsem nevezhető rossznak, rengeteg a pub és a történelmi látnivaló, enyhe a tél, kellemes a nyár, a kelta kultúra pedig mindenkit levesz a lábáról.
Vágólapra másolva!

Dublinról általánosságban

A Liffey folyó két partján tanyát vert vikingeknek köszönhető minden. Nemcsak az, hogy megalapították Dublint, hanem az is, hogy felvirágoztatták a város könnyűiparát. Dublinban a mai napig foglalkoznak vászonszövéssel, üveg, szappan, és papírgyártással, bútor és autói-iparral, nem utolsó sorban whisky és sör-készítéssel.

A város látnivalói többnyire a Liffey folyótól délre találhatók. Több utazási beszámoló is említést tesz a város és a folyó tisztaságáról, valamint arról hogy sok városi folyóval ellentétben a Liffey bizony halak és vízi élőlények otthona. Az ivóvíz tisztasága a sörkészítés szempontból is fontos. Annak ugyanis egyik elengedhetetlen alapanyaga a jó minőségű víz.

A turisták gyakran elkedvetlenednek, mert előfordul, hogy épp csak megérkeznek Írország smaragd szigetére, és máris szitáló eső fogadja őket. Szomorkodásra semmi ok: a golf áramlatnak köszönhetően ezek a kevéske csapadékot magukban tartó felhők hamar elszaladnak az égről, és a város vizes macskakövein ugyanúgy folyik tovább az élet. Dublinban enyhe telek, hűvös nyarak váltogatják egymást.

Forrás: [origo]
A képre kattintva jön a gléria

A fapados járatokkal érkezők szerencsések, mivel Dublinnak nincs külön erre a célra létrehozott reptere, a várostól mindössze tíz kilométere található központi repülőtérre érkeznek. Innen több lehetőség kínálkozik, hogy bejussunk a városba. A legolcsóbb, ha 1,65 euróért felszállunk a 16/a, vagy a 41-es buszok bármelyikére. A helyi BKV (DublinBus) által üzemeltetett 746-747-es járatokra már 5 euró egy jegy, és a beszámolók szerint, a buszok semmivel sem jobbak vagy gyorsabbak. Az Aircoach járatait csak vészhelyzetben vegyük igénybe, például reggel 6 előtt vagy este 11 után, mert igen drága, kb. 7 euró egy vonaljegy. Mivel Dublinban a belvároson belül nincsen semmilyen közlekedés a buszok az O`Conell utcánál, kiteszik az utasokat és visszafordulnak. Innen amúgy gyalogszerrel is felkereshetjük a város szinte minden nevezetességét, különös tekintettel a sörfőzdékre és pubokra.

Dublin egyébként Európa egyik legdrágább városa. 10 euró alatt csak gyorsétteremben lehet étkezni, sört pedig 4 euró alatt csak nagyon kevés helyen ihatunk. Az alkohol a boltokban is nagyon drága, bár a skandináv szintet azért nem éri el. Az utazáshoz a napijegy 6 euró körül mozog. A DART, vagyis a HÉV-jegy például a Dublin városközpont- Bray szakaszon oda-vissza 4, 70 euró. A vonatjegy mondjuk a Dublin-Belfast járatra 48 euró. Érdemes tudni, hogy a retúrjegyek csak egy hónapig érvényesek, és az árak hétvégén változhatnak. A városban azonban megválthatjuk a turista buszjegyet, ami egy 3-5 és 10 napos barangoló jegy. Ezeket 6 és 20 euró közötti áron vásárolhatjuk meg.

A top 7 látnivaló

Guinness Store House

Minden turista első számú célpontja, még akkor is, ha a belépő egy kicsit drága. Igaz a jegy árában (13-19 euró) benne van egy korsó sör és a hetedik emeleten kialakított Gravity bár Dublinra néző mesés panorámája.

Forrás: [origo]
A galériáért kattintson a képre

A Guinness ház 1904-ben épült és 1988-ig a gyártás is itt folyt, ma azonban egy interaktív látogatóközpontként üzemel. Itt nemcsak a Guinness történetét, a sör összetevőit, illetve a Guinness dinasztia tagjainak históriáját ismerhetjük meg, de részt vehetünk a sör előállításában is. Hetente 100 szerencsés látogató a saját kezével indíthatja el a gyártási folyamatot egy számítógép segítségével, az első emeleten kialakított modern kóstoló-laboratóriumban pedig a Guinness szakembereihez hasonlóan tesztelheti a frissen elkészült sör ízét, színét és állagát.

Ha jó idő van azért, ha rossz, akkor azért. Örömben, bánatban, magányban vagy társaságban, érkezéskor vagy távozáskor de Dublinban mindig akad egy ok, hogy igyunk egy sört, vagy megkóstoljuk egy másikat.Sokan érkeznek a sör és whisky túrára. Nekik további célpontok lehetnek az Old Jameson, az Old Bushmills desztilláló üzemek és a Tullamore Dew Heritage Centre.

Kilmainham börtön

Európa egyik legnagyobb börtöne, ahol az ír forradalmárokat tartották fogva egészen 1924-ig és ahol kizárólag vezetett sétákat lehet tenni. A legtöbben azért kedvelik Dublinnak ezt a nevezetességét, mert ugyan egy egyszerű múzeum, a közeg mégsem hétköznapi, ráadásul sokat elárul az ország történelméről, főleg az 1916-os lázadásról, amelynek vezéralakjait itt végezték ki.

Forrás: [origo]

A börtön a városközponttól 15 perces buszútra található. Aki egy napot is rászánna múzeumos kult-programokra annak a közeli Ír Modern Művészetek Múzeuma is bőven tartogat látványosságokat. A börtönbelépő 6 euró. További fontos infók, hogy meleg ruha erősen ajánlott, hogy a börtönmúzeum kerekesszékkel is megközelíthető, és hogy a látogatás végén a földszinti teaházban minőségi ír teákat kóstolhatunk.

Trinity Collage

A gondolat és az alkotás szabadságát középpontjába helyező Szentháromság Főiskola (Trinity Collage) az ország leghíresebb intézménye, melyet I. Erzsébet királynő idejében alapítottak (1592) és az évszázadok alatt sok neves ír művészt nevelt.

A legtöbben a nyugat-európai keresztény középkor egyik leghíresebb alkotására a Kellsi Kódex-re (Book of Kells) kíváncsiak, amelyet a főiskola könyvtárában őriznek. A kódexben sajátosan keveredik a kelta és a viking művészet és az iniciálék mellett állatfigurák is láthatók benne. A díszes könyvet Ionában (Skóciában) egy kolostorban kezdték írni, majd a szerzők áttelepültek az írországi Kellsbe, és ott fejezték be.

Forrás: [origo]

A főiskola másik nevezetessége a híres könyvtár, illetve annak is a 65 méteres hosszú terme (The Long Room). Itt a 200 ezer legrégebbi könyvet őrzik. A Csillagok Háborúja legújabb epizódjaiban szereplő Jedi archívum ötletadója is a Trinity Főiskola híres könyvtárának hosszú terme volt. Sok más főiskolával szemben itt a Trinityben nyáron is zajos az élet. A diákok főleg krikett meccseken vezetik le a vizsgaidőszak fáradalmait, amiket a turisták is szívesen figyelmemmel kísérnek.

Phoenix Park

Európa legnagyobb összefüggő, bekerített városi zöld terülte, egyben a világ legnagyobb városi közparkja, ami kétszer akkora, mint a Hyde Park és még New York-i Central Park-nál is méretesebb.

Forrás: [origo]

Ezen a hatalmas területen, jó időben rengetegen piknikeznek, sportolnak vagy indulnak az állatkert felé. Ha szerencsénk van, miközben sétálunk, megnézhetjük hogyan játszák a gaelic futballt a helyiek, ha pedig elég csendesek vagyunk, néhány szabadon élő őzet is megpillanthatunk.

Szent Patrik katedrális

A Szent Patrik katedrálist a normannok előtti időszakban emelték majd 1190-ben újjáépítették. Jonathan Swift 1733 és 1745 között a Szent Patrik esperese volt, ez idő alatt írta a Gulliver utazása című. művét is. Szószéke és sírköve itt található és térítés nélkül megtekinthető. Vasárnaponként délelőtt úrvacsorát celebrálnak, délután három óra után pedig zenés esti ima szem- és fültanúi lehetnek a turisták.

Forrás: [origo]

A névadó Szent Patrik ugyan nem ír származású, de nem sokkal püspökké szentelése után visszatért az írek közé, akik az ő tanításai nyomán váltak keresztény néppé. Az írek nemcsak vidéken, de Dublinban is hiszik, és istenítik Szent Patrik cselekedeteit, köztük a leghíresebbet, a kígyók kiűzését. A hagyomány úgy tartja, hogy azon a napon Szent Patrik egyetlen szavára a tengerbe menekült a szigetország összes csúszómászója, vagyis a gonoszság megtestesítői.

Márciusban a Szent Patrik napon a vigasság nem ismer határokat. Nemcsak Dublinban, de a világ minden táján szétszórtan élő ír közösségek féktelen jókedv közepette hömpölyögnek az utcán. Az emberek vörös koboldok, háromlevelű lóherék, töménytelen mennyiségű whisky és sör társaságában ünneplik a város védőszentjét, Szent Patrikot. Sokan az ország kicsi, modern, kereskedelem-függő gazdaságának évi 6-9 százalékos növekedését is Szent Patriknak tulajdonítják.

Dublin Kastély

Az 1204-ben alapított Dublin Castel az évszádok során hol jelentős, hol mellőzött épületegyüttes volt. Manapság elsősorban a szalon (Drawing Room) forgalmas, ami az államfők látogatásakor tartott tárgyalásoknak, uniós megbeszéléseknek és protokolláris eseményeknek helyszíne. A kastély Szent Patrik terme (St. Patrick Hall) pedig az ír köztársasági elnökök beiktatásának helyszíne.

Forrás: [origo]

A turisták vezetett látogatásokat tehetnek a királyi kápolnában, a kincstári múzeumban, a rendőrségi múzeumban, a kriptában, és a fent említett szalonban.

Croke Park

A város északi részén elhelyezkedő Croke Park nem egy hagyományos értelemben vett park, hanem az ír rögbi-válogatott stadionja. A stadion 82 300 férőhelyes, ezzel Írországban a legnagyobb, Európában pedig az ötödik legnagyobb stadionként tartják számon. Itt főleg augusztusban sok a látogató, ilyenkor mérkőznek egymással az ír gaelic vagy másnéven a kelta foci csapatok. A turisták közül csak a legfelkészültebbek nézhetik meg ezeket a meccseket, hiszen a jegyek már május körül elfogynak.

Forrás: [origo]

Stadionlátogatások persze egész évben indulnak. A turisták megnézhetik az öltözőket, a VIP részleget, a lelátókat, a közvetítő állásokat, és a pályára is ráléphetnek. A vezetett látogatások körülbelül egy órásak, és augusztusban reggel 10 órától délután négyig óránként indulnak. Ára: 10 euró.

A 7 legjobb dublini látnivalón túl városi séták alkalmával érdemes útba ejteni útba a Sackville Street-et, a St. Stephens-Green teret és az ott látható II. György lovas szobrot, a Four Courts-ot, és a híres György-kori házsorokat a jellegzetes színes ajtókkal.