Tizennyolcas karika - nyaralás gyerekzsivaj nélkül

Vágólapra másolva!
Gyerekbarát szállodákról, kempingekről sokan hallottunk már idehaza is, de Magyarországon még csak elvétve találkozni olyan hotellel, panzióval, ahol kizárólag felnőtteket látnak vendégül. Az Egyesül Államokban és Nyugat-Európában is hatalmas üzlet a felnőtt utaztatás, olyannyira, hogy már a nagy hajóstársaságok is indítanak olyan hajójáratokat, ahol a vendégek csendben, nyugalomban tölthetnek el pár napot, hogy aztán kipihenve térjenek haza a nagyszülőknél hagyott csemetékhez.
Vágólapra másolva!

Mielőtt tisztáznánk, hogy mi is pontosan ez a leginkább felnőtt turizmusnak nevezhető irányzat, nem árt megjegyezni, hogy itt korántsem gyerekgyűlölő, háklis idősödő párok kedvteléséről van szó, hanem nagyon is valós igényről. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy egy balatoni strandon a vízbe vezető lépcsőn hosszú percekig kellett várakoznia, mert egy boldog apuka idült vigyorral az arcán mártogatta porontyát a vízbe, vagy a lángos-sör kombó utáni pihenést az árnyékban egy csapat kiskölyök hiúsította meg, mivel épp a mi pokrócunkat nézték ki egy jó kis focimeccsre.

Forrás: [origo]

Ép az ilyen kényelmetlen helyzeteket kikerülendő, no meg az üzletben rejlő hatalmas lehetőségeket felismerve döntött úgy néhány szálloda 6-8 évvel ezelőtt a Karib-térségben, hogy korlátozza a szobákban vendégül látható gyermekek korát, vagy éppenséggel teljesen megtiltja a gyerekek érkezését.

A szállodák után a nagy hajóstársaságok is felismerték az igényt a gyerekek nélküli utaztatásra és fokozatosan kialakították a felnőttek nyugodt pihenéséhez szükséges helységeket hajóikon. Kezdetben a felnőttek részére kialakított területet különítettek el a hajókon, s mivel látták, hogy a családosan, gyerekekkel nyaraló szülők előszeretettel veszik igénybe ezeket a csendes és pihentető helyeket, mára egész hajókat használnak ilyen célokra.

Forrás: [origo]

Az egyik legnagyobb amerikai hajóstársaság, a Disney Cruise Line, amikor 1998-ban új hajók tervezésére és építésére adott megrendelést, az óceánjárókat már úgy tervezték, hogy több, kifejezetten a felnőttek pihenését célzó helyiséget is beépítettek, külön felnőttek részére szóló medencéket, kávézókat és éjszakai klubokat. A vendégek többsége családos, akik a megerőltető nap után igényelték a csendes, hangos zene és mobilcsörgés nélküli pihenést.

A Disney az elsők között vezette be az új szolgáltatást, de ma már nincs egyedül. A többnyire party-hajóiról ismert Royal Caribbean is alkalmazza már a felnőtt-részlegeket. A Caribbean hajóin egy elhúzható tetejű félreeső medence a központja ezeknek a helyiségeknek, a medence mellett pedig jacuzzik, masszázs és spa-kezelések várják a vendégeket, mindezt a legnagyobb diszkrécióval és ami a legfontosabb, csendben.

Forrás: [origo]

A társaság Freedom-osztályú hajóin igazi különlegesség, hogy a felnőtt részlegen két, négyméter hosszú jacuzzi "lóg" ki a hajó oldalán, így a vendégek közel 40 méterrel a vízszint felett élvezhetik a pihenést és a kilátást.

A kínálat bővítésében a rivális Princess Cruises sem maradhatott le, ezért 2006-ban Crown Princess nevű hajójukon kialakították a Szentély nevű részleget. Ez, a kizárólag felnőttek részére fenntartott rész a legfelső fedélzeten és a hajó orránál található, tele pihenő helyekkel, masszázskabinokkal és a nagyobb diszkréció kedvéért szinte hermetikusan elkülönítették a hajó többi részétől. A dolog szépséghibája, hogy a szolgáltatás - a hajókon megszokottakkal ellentétben - nem ingyenes: a táraság egy 4,5 órás ittlétért 15 dollárt számol fel személyenként. A díjért cserébe az áhított nyugalmon felül fürdőlepedőket és Evian ásványvizet is kapnak a vendégek, amit csinos stewardessek szolgálnak fel.

Forrás: EPA

További összegekért az utasok egészséges ételeket is rendelhetnek, kölcsönözhetnek a társaság által relaxációs zenének nevezett számokkal feltöltött MP3 lejátszót, vagy éppen kényeztető masszázst kérhetnek valamelyik szeparált luxuskabinban. A kezdeti sikereket látva a társaság több más óceánjáróján is kialakított hasonló tereket.

A példa ragadós, így nem meglepő, hogy a Carnival is kínál hasonló szolgáltatást, Serenity (Békeség. Nyugalom) néven legújabb hajóin, ráadásul ingyenesen. A szolgáltatást eredetileg a régebbi, Fantasy-osztályú hajók renoválásakor vezették be, de a siker láttán új építésű hajóikat is felszerelik ezekkel a pihentető elemekkel.

S ahogy egyre nagyobb és nagyobb hajókat építtetnek a világ nagy társaságai, a felnőtt-részlegek mérete is egyre nagyobb lesz. Idén novemberre várható a világ jelenlegi legnagyobb utasszállító hajója, a 220 ezer tonnás, 5400 ember befogadására képes Oasis of the Seas, amelyen minden eddiginél nagyobb felnőtt részleg várja majd az utasokat. A nyitható tetejű felnőtt fedélzeten úszómedence, élménymedencék, függő jacuzzik, bárok, pihenő- és spa helyiségek állnak majd a pihenni vágyó felnőttek rendelkezésére.

Bizonyára még ez sem a csúcs. A Norwegian, vagy a Carnival közeljövőben átadandó új, többezres hajói valószínűleg további extrém újításokkal várják majd a módosabb utasokat, akik legalább néhány nap erejéig szeretnének gyerekzsivaj nélkül pihenni.