Hátizsákkal és bédekkerrel Thaiföldön

Vágólapra másolva!
A téli nyaralások kedvelt célpontja Thaiföld: a mosoly országáról először a fehér homokos part és a harmónia jut eszünkbe, de a tengerparti pihenésen túl számtalan thai-kaland vár a nyaralókra. A tuk-tukolás, a thai rizs és a hegyi törzsek megismerése nélkül rejtve maradna a trópusi paradicsom. Érdemes tehát beutazni az országot hátunkon a táskával, kezünkben a bédekkerrel.
Vágólapra másolva!

Bangkok arcai

Az európai télből a napfény országába látogatókat Bangkok legnagyobb repterén, Suvarnabhumin megcsapja a párás forró levegő, és az ország magával ragadó hangulata. Kell egy kis idő, mire az Európából érkező turista hozzászokik a csaknem 10 milliós főváros lüktetéséhez és pezsgő ritmusához. Bangkokban sosem áll meg az élet, a szálloda ablakából kinézve ugyanaz a pezsgő utca tárul elénk délben, mint hajnali ötkor.

Forrás: [origo]

Az egész várost átjárja az utcai árusok ételeinek illata és a tuk-tukok hangja. A tuk-tukot azonban csak rövid utakra, illetve az élmény kedvéért érdemes igénybe venni. Ha nem vagyunk elég határozottak, a sofőr az úti cél elérése előtt kitérőt tesz még valamelyik szabó vagy ékszerész rokonánál, ahonnan nem szívesen hagynak távozni vásárlás nélkül. Meggyőzni persze barátságosan próbálnak, de ha minden erőfeszítésük ellenére nemet mondunk, ne lepődjünk meg, ha megsértődnek, és nem visznek tovább. Nagyobb távolságokra így a taxiórás taxit ajánlatos választani, ráadásul anyagilag is ezzel járunk a legjobban.

Bangkokban még a kevésbé vastag pénztárcával érkezők is találhatnak igazán jó szállásokat. Azoknak az egyéni utazóknak, akik szeretik előre megszervezni utazásukat, ajánlatos még itthonról lefoglalni a szállásukat. Akik nem riadnak vissza a spontán ötletektől, azok betérhetnek a szinte minden nagyobb utcában megtalálható utazási ügynökségek egyikébe, ahol általában még az online áraknál is találhatunk kedvezőbbet.

Az európai árakhoz képest fillérekért lakhatunk jól például a legfinomabb currys, csirkés, ananászos, rákos vagy kesus rizs- és tésztaételekből, amiket ne féljünk akár a legkevésbé bizalomgerjesztő helyeken is megkóstolni, mert ezeken a kevésbé turistás helyeken főznek a legjobban. Ettél ma már rizst? - a thai nyelvben így hangzik a kérdés, mely arra vonatkozik, ettél-e ma már? Ez a nyelvi fordulat jól szemlélteti, milyen fontos nemzeti étel és érték Thaiföldön a rizs, melyet sok helyen már a reggeliző asztalon is megtalálhatunk.

Forrás: [origo]

Bangkokban minden turista ellátogat a Királyi Palotába, a Wat Phra Keo (a smaragd buddha templomába), a What Pho és a Wat Arun templomaihoz.

Egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb része a kínai negyed (China Town), ahol a legjobb piacokat találhatjuk. Érdekes kontrasztot ad ezek után a város luxusnegyede, a felhőkarcolókkal és a bevásárlóközpontokkal körülbástyázott Siam tér és környéke. De ha igazi autentikus élményre vágyunk, sétáljunk le a Chao Praja partjára, vessük bele magunkat a kikötők és halpiacok mélyébe, ahol biztosan beleütközünk egy a hajóját kínálgató thaiba, aki egy taxizás áráért elvisz minket egy igazán élvezetes kirándulásra, a víz mentén cölöpökön álló bambuszházak, a folyóban mosó asszonyok és fürdőző gyerekek közé. Végezetül pedig kérjük, hogy tegyen ki minket a néhány kalandvágyó turistán kívül csak a helybéliek által látogatott úszó ételpiacra, ahol frissen sütik a folyóból kifogott halat.


Kedvcsináló rövidfilm Thaiföldről

Egy biztos, betekintést ugyan nyerhetünk a város életébe egy nap alatt is, de megismerni és megszeretni akkor fogjuk, ha eltöltünk itt legalább néhány napot, és apránként fedezzük fel a metropolisz szépségeit.

Bangkok környéke: a top 3 úti cél

Érdemes a fővárosból indulva egynapos kirándulásokat tenni Bangkok környékén (akár egyénileg - autóbérléssel, akár szervezett kirándulás keretén belül):

Damnoen Saduak úszópiacára nem árt hajnalban (9 óra előtt), még a turistadömpinget megelőzve érkezni, ekkor a helyiek vásárolnak hosszú fa hajóikból friss gyümölcsöt, zöldséget, halat és fűszereket a piacon. Mire megérkeznek az első buszok, a szuvenír árusok és kókuszital-árusok is kipakolják portékájukat.

Forrás: [origo]

Ayutthaya igazi utazás a múltba, Thaiföld régvolt székhelye ugyanis mára romváros. A Mae Csao Phraya partján fekvő Ayutthayát 1767-ben a burmaiak többszöri ostrom után végleg bevették, a várost felégették, lakóit pedig megölték vagy eladták rabszolgának.

Khao Yai Nemzeti Park - a park bejárása előtt tegyünk egy hajnali sétát az útba eső Nakhon Nayok piacán. Egészen különleges látvány fogad minket ezen a helybéli piacon, ahol roskadoznak a standok pálmalevélen felhalmozott friss zöldségek és a lédús gyümölcsök alatt. Mindenképpen kóstoljuk meg a mangosztánt, a világ egyik legdrágább gyümölcsét, valamint a rambutánt vagy a csillaggyümölcsöt.

Forrás: [origo]

A nemzeti park rizsföldjein ökörfogattal tehetünk egy kirándulást. Az őserdő belsejében túrázhatunk a vízesések szegélyezte túraútvonalakon és utazhatunk elefántháton is.

Aktív utazóknak - irány észak

Bangkokból kiváló a légi összeköttetés nem csupán a hófehér homokos déli tengerparti részek irányába, hanem északra, az ország egyik leglenyűgözőbb régiója felé is. A trópusi klíma ellenére Észak-Thaiföldön friss, magaslati levegő és a hegyvidék varázslatos tájai teszik élvezetesebbé a kirándulást.

Chiang Rai-ból érdemes ellátogatni az Aranyháromszögbe. Az Aranyháromszög országai - Burma (Mianmar), Laosz és Thaiföld - hajdanán az ópium termeléséből éltek, ma azonban már a turizmusból. A három ország határán fekszik Chiang Szaen, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az országokat elválasztó Mekong folyóra, s annak partjaira.

Forrás: [origo]

Látogassunk el az északi régió legérdekesebb térségébe, az itt élő, népi viseletet öltő hegyi törzsek falvaiba (hmongok, akhák, padauangok=long nack women, liszuk), akik ma már kizárólag abból tartják fent közösségeiket, hogy kézműves munkáikat kínálják az arra tévedő turistáknak. Felejthetetlen élményben lesz része annak, aki végigjárja a gyönyörűen megmunkált ékszerekbe és színes kelmékbe öltözött törzsek falvait. Míg a nők a színes selyemkelmék szövésén vagy éppen ékszereik fényesítésén dolgoznak, thai kisgyerekek játszanak a kunyhók tövében.

Chiang Raiból busszal utazzunk le Chiang Maiba. Válasszuk az ún. VIP buszt (nagyon olcsó ám luxus kivitel), a helyi járat ugyanis minden faluban megáll, és nincs rajta légkondicionáló. Ha szerencsénk van, részt vehetünk a Chiang Mai-i virágkarneválon, ahová az ország minden tájáról érkeznek látogatók, hogy megtekintsék a színpompás és bódító illatú trópusi virágokból elkészített kompozíciókat. Ilyenkor a thaiok kivonulnak Chiang Mai parkjába, ahol pokrócokon ülve eszik az utcai árusoktól vásárolt finomságokat, és élvezik a tradicionális thai táncelőadást.

Érdemes északon is kipróbálni a thai masszázst, a hegyi levegő hatására valahogy jobban esik a két órás felfrissülés.

Napsütés és áttetsző tenger, avagy hol strandoljunk?

Ha szeretnénk minél többet bejárni az Andamán-tenger csodás partszakaszaiból, szálljunk komphajóra, mellyel igazán egyszerűen juthat el egyik szigetről a másikra. A látvánnyal nem lehet betelni: a kis szigetek mindegyike olyan, mintha retusált képeket lennének előttünk. Megelevenedik a Part című film díszlete, kis keresgéléssel pedig egészen kietlen partszakaszokat is felfedezhetünk.

Phuket: a legnépszerűbb

Thaiföld délnyugati részén található Phuket, Thaiföld talán legismertebb és legkedveltebb strandjával, a sziget nyugati oldalán fekvő Patong Beach hosszú homokos partjával. A turistadömping ellenére a sziget megőrizte egzotikus varázsát, viszont a kókuszligetek és parti korallzátonyok mellett Phuket nyugati és déli részén még mindig látszik a 2004-es cunami hatalmas pusztítása.

Forrás: [origo]

A sziget déli csücskében található Rawai, ahol az ínyencek a parton kóstolhatják meg a tenger gyümölcseit, melyeket a helyi halászok szabad tüdővel hoznak fel a mélyből. A tengeri cigányoknak nevezett őslakosok több percig bírják a víz alatt, majd gazdag zsákmánnyal bukkannak fel a habokból.

Családosoknak, pihenni vágyóknak: Kho Lanta

Ezt a parányi, vadregényes szigetet érdemes robogóval bejárni, és felfedezni a csodásabbnál csodásabb partszakaszokat. Aki egy kis éjszakai életre vágyik, az is megtalálja a megfelelő helyet, a tengerparton található bárok ugyanis éjszakára megtelnek a homokba leterített szőnyegeken koktélozókkal, akik a tengerparton élvezik a zenét és a tűzzsonglőrök mutatványait.

Kho Phi Phi, a búvárparadicsom

Phi Phi szigetén érdemes a centrumtól távolabb, a hegyoldalban sorakozó bungalók egyikében megszállni, ahonnan a tengerbe besétálva neon színű halrajok úsznak felénk.

Forrás: [origo]

Aki szereti a snorkelinget, az mindenképp fizessen be egy hajókirándulásra, melynek során lehetősége nyílik a legszebb öblökben búvárkodni a trópusi halak és a korallok között: Cápaszirt, Bambusz-sziget, Majom-sziget, Moszkító-sziget és a Part című filmből jól ismert öböl, a Maya-bay vár a kalandvágyókra.

Mester Dóra