Közös szerb-magyar kerékpárút a Vajdaságban

Vágólapra másolva!
A Vajdaságban magyar-szerb együttműködéssel kerékpárút épül, a projekt célja nem csak a környezet és a természeti értékek védelme, hanem a kerékpáros és a falusi turizmus népszerűsítése is. Az épülő út a környező biciklis úthálózatokat is összekötné, ezzel lehetővé téve, hogy a térség bekapcsolódjon az EuroVelo kerékpárútvonalak életébe.
Vágólapra másolva!

Pannon nyolcas elnevezéssel kerékpárút építését tervezik a Vajdaságban. A kerékpárutak építése a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés keretén belül valósulhat majd meg, az Európai Unió támogatásával. A projekt célja a környezet védelme, továbbá a kerékpáros turizmus fejlesztése.

Szabadka közel található a nagyobb európai kerékpárútvonalakhoz, melyek EuroVelo néven is ismertek, és mivel a Vajdaságban nagy hagyományai vannak a biciklizésnek és jól kiépített a kerékpáros úthálózat, célszerű a térségnek bekapcsolódni az EuroVelo hálózatba.

A kerékpárút egyik része Szabadkát, a másik része Magyarkanizsát érintené. A már meglévő utak egy részét belekapcsolnák az új nyomvonalba, és a hiányzó szakaszokat kiépítenék. A tervek szerint a magyar-szerb határon is átfutó útvonal érintene több történelmi, természeti, kulturális és turisztikai látványosságot.

A kerékpárút megfelel majd az Európai Kerékpáros Szövetség előírásainak, és hivatalosan is az EuroVelo része lehet. A Pannon nyolcas biztonságosabbá teszi majd a közlekedést és további hozadéka lehet majd a falusi turizmus fejlesztése, vagy különféle sportesemények megrendezése is.

Szabadkán és környékén összesen 115 kilométernyi kerékpárút kiépítését tervezik, melyek helyenként nyári utak lennének és erdőkön keresztül, tavak mellett vezetnének. Az utat végig információs táblákkal látnák el, néhány területre pedig konkrét fejlesztési tervet dolgoznának ki. A projektum megvalósításában Magyarkanizsa község, a Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete, a mórahalmi Homokhátság Fejlesztési Ügynökség és a Vajdaság tartományi vezetése is partner lesz.