Budapest a föld alatt

Vágólapra másolva!
A nagy jó indulattal változékonynak nevezhető időjárás ellenére nem kell szabadidőnkben a négy fal között maradnunk. A szabadtéri programok helyett olyan lehetőségeket ajánlunk, ahol az év bármely szakaszában hasonló, majdhogynem állandó körülmények fogadnak minket. És ehhez az állandósághoz nem kell messzire utaznunk, hiszen bemutatandó célpontjaink a budapesti és Budapest környéki, nagyközönség számára is látogatható barlangok.
Vágólapra másolva!

Budavári Labirintus

A Budavári Labirintus egy hévizes feltörések, kimosódások révén létrejött mésztufa barlang. A nagyságát tekintve világszerte egyedülálló képződmény a történelem során különböző funkciókat látott el. A kezdetekkor az itt élő emberek lakó és búvóhelye volt, később többször katonai célokra használták fel. Hadi és gazdasági célokból kötötték össze a különböző barlangrészeket a vár utcáival, a házak pincéivel. Az 1930-as években fejeződött be az összekötő utak teljes kiépítése. A háborús évek alatt óvóhelyet alakítottak ki. A modern kori átépítések igencsak rontottak az összhatáson. A természetes képződményeket vasbeton falak csúfították el. A háború után egy ideig zárt katonai objektum volt, majd 1983-tól itt nyílt meg a magyar történelmi panoptikum.

Forrás: labirintus.com

A mai állapotok az 1996-ban bekövetkezett teljes rekonstrukciós munkálatok eredménye, melynek során igyekeztek a barlang eredeti állapotát visszaállítani. A munkálatok, és az azóta tartó üzemeltetés sikerességét bizonyítja, hogy a labirintus a főváros tíz legkeresettebb és legnépszerűbb látnivalói között szerepel most már hosszú évek óta. Népszerűségét az olyan rendhagyó és egyedi kezdeményezéseknek köszönheti, mint a Lámpás Labirintus (éjszakai séta a labirintusban), a Személyes Labirintus (Egyedül a vaksötétben. Olyan népszerű program, hogy csak előzetes időpont egyeztetés után vehető igénybe) vagy a gyermekek körében népszerű Gyereklabirintus. A Labirintust a Várnegyedben, a Lovas útról nyíló bejáraton közelíthetjük meg, minden nap fél tíztől este fél nyolcig tart nyitva. A felnőtt jegyek 2 ezer, a családi jegyek 4 ezer forintba kerülnek.

Pál-völgyi-barlang

Budapest talán legismertebb barlangja, egyben védett természeti érték. A XX. század első éveiben fedezték fel, majd 1919-től vált látogathatóvá a turisták számára is. A második világháború alatt "természetesen" óvóhelyként üzemelt, meg is viselte ez az időszak a barlang képződményeit. Komolyabb felújítás csak 1973-tól kezdődött a barlang területén, majd 1980-tól a járatok feltárása is folytatódott. Jelenlegi állapotában egy ötszáz méteres szakasz látogatható a csaknem tizenkilenc kilométer hosszan feltárt barlangból. A barlangban állandóan 10-11 fok körüli hőmérséklet van. A mindenki által látogatható rész nem kíván különösebb felszerelést, vagy speciális ruházatot. Az egyetlen megkötés, hogy csak vezető kíséretével látogatható a barlang. A szervezett utak hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig indulnak minden óra tizenötödik percében és nagyjából hatvan percig tartanak. A belépőjegy ára 850 forint. A barlang bejáratát a Szépvölgyi út 162. szám alatt találjuk.

Forrás: [origo]

Kisebb "testvére" a szintén a Budai-hegységben nem messze a Pál-völgyi-barlangtól fekvő Szemlőhegyi-barlang. A barlang nemcsak turisztikai, hanem gyógyászati célokat is szolgál. A barlang klímája (magas páratartalom, tiszta, pormentes levegő, állandó 12 fokos hőmérséklet) rendkívül kedvező a légzőszervi betegségek gyógyítására.

Forrás: [origo]

A barlang eddig feltárt hossza 2200 méter, ebből 250 méter a túraútvonal, ami babakocsival, vagy kerekesszékkel is bejárható. A szervezett túra (csak így látogatható) időtartama nagyjából negyven perc, és minden egész órakor indul. Kedd kivételévvel naponta 10-16 óráig tart nyitva a barlang, melyet 700 forintos belépőjegy megváltása ellenében látogathatunk. A barlang a Pusztaszeri út 35. szám alatti bejáraton keresztül látogatható.

A Solymári-ördöglyuk

A végére hagytuk az igazi barlangász élményt, a Solymári-ördöglyukat. Ez a barlang már nem egyszerű séta, hanem igazi kúszós-mászós feladat. A barlang látogatásához azért nem szükséges előképzettség, csak egy jó adag bátorság és kalandvágy. A barlangban nincs kiépített útvonal és világítás se, így mindenki fejlámpával közlekedik. Két túra közül választhatunk, az alaptúra az először idelátogatóknak és a gyerekeknek/gyerekeseknek ajánlott. Időtartama nagyjából 2-2,5 óra. A nagy túra nevéhez méltóan már komolyabb esemény.

Forrás: [origo]

A 3-4 órás út alatt már szűk átjárókon, nehéz terepeken is át kell küzdenünk magunkat. Ennél a túránál a vendégek biztonsága érdekében korlátozások is vannak: 14 év alatt és 90 kilós súlyhatár felett nem ajánlják a szervezők a túrán való elindulást. Mindkét túrán való részvételkor a fejlámpát és a sisakot, valamint térítés ellenében a barlangász overallt a helyszínen biztosítanak részünkre. A barlang a hét minden napján, egész évben látogatható, de csak előzetes bejelentkezés alapján. A családi túra 2-6 fő részére 8 ezer forintba kerül. Nagyobb csoportok esetén az alap túra 1300, a nagy túra 2500 forintba kerül.