Kicsi, lapos, de a miénk

Vágólapra másolva!
A hét elején országszerte havazott és az időjárásnak köszönhetően a hó is megmaradt, sőt az előrejelzések szerint további havazás is várható a napokban, lehet menni síelni.  A mostani hétvége igencsak rövid lesz, hiszen a szombati munkanap miatt mindössze egy szabadnap kínálkozik a kikapcsolódásra. Ezért is választottunk olyan pályákat, amelyek a fővárostól maximum száz kilométerre találhatók.
Vágólapra másolva!

Dobogókő

A fővároshoz legközelebb eső, sífelvonóval rendelkező pálya. Megközelítése könnyű és egyszerű, hiszen mindössze harminc kilométerre fekszik Budapesttől. Dobogókőn összesen 2,2 kilométernyi pályát használhatunk, amelyek a parkolótól 700 méterre, a Zsindelyes büfétől indulnak. Az 1-es pálya 980 méter hosszú, a kettes, pedig 1170 méteres.

Forrás: [origo]

A pályák nehézsége változó, a felső részek meredekebbek, az alsó részek lankásabbak, kezdők számára is ajánlottak. Nagyobb hó esetén használható egy 5,5 kilométer hosszú síút is, melyen egészen Pilisszentkeresztig lehet síelni. Innen hétvégenként busszal lehet visszajutni Dobogókőre. A sípálya mellett egy tányéros felvonó működik 9 és 16 óra között. A dobogókői pályára az idei szezonban 3500 forintért vásárolhatunk napi jegyet.

Visegrád

Kicsit távolabb, Visegrádon is kiváló körülményeket találunk. A Nagyvillám-hegy északi oldalán található területen, 1,6 kilométernyi pályán síelhetünk. Összesen hat felvonó üzemel a pályákon, valamint az ideális viszonyokat hóágyú is segíti, ezért már 10 centis hóban is tartósan nyitva tartják a pályákat. A hivatalos nyitásra most hétvégén, december 19-én 9 órakor kerül sor.

Forrás: visegradsipalya.hu

A pályák a hét minden napján reggel kilenctől este kilencig várják a síelőket, az esti órákban megfelelően kivilágított pályákkal. A kezdők számára külön pálya áll rendelkezésre, emellett előzetes bejelentkezés után oktatást is igénybe vehetnek. Korlátozott számban lehetőség van felszerelés bérlésére is. A síbérletet 2500 és 3500 (hétköznapi, egész napos) forintba kerül.

Nagy-Hideg-hegy

A Nagy-Hideg-hegyi Sí és Túraközpont a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Börzsönyben található 864 méter magasan. A sícentrumban öt pályát alakítottak ki, ebből jelenleg három használható összesen 900 méter hosszúságban. A pályák mellett tányéros és húzós liftek működnek. Az idei szezonban az északi oldalon lévő lift próbaüzemben fog működni, így hamarosan bővülhet a besíelhető pályák hossza, valamint tervben van a hétközi nyitva tartás is.

Forrás: sielok.hu

A pályák megfelelő vastagságú természetes hó esetén üzemelnek. Jelenleg zárva vannak, de egy kiadós havazás esetén, akár már hétvégén használhatóvá válhatnak. Mielőtt útnak indulnánk a hegy felé érdemes a sícentrum weboldalán tájékozódni a lehetőségekről. A pályákat Királyrétről közelíthetjük meg, külön járatokkal, melyekre érvényes síbérlettel ingyen szállhatunk fel. A buszok (vagy nagy hó esetén teherautók) folyamatosan közlekednek a nyitvatartási idő alatt.

Kékestető

Éppen belefér az általunk meghatározott távolságba, hiszen 99 kilométerre található Budapesttől. Az ország legmagasabb pontjáról induló pálya a leghosszabb is egyben, 1,8 kilométer hosszan csúszhatunk egészen Mátraháza széléig. A pálya felső szakaszán 700 méteres sílift üzemel, míg a pálya végétől síbuszokkal lehet visszajutni a Kékestetőre.

Forrás: MTI

A pálya széles, enyhe lejtésű, így kezdők, családok részére is ideális pályának minősül. A pályát folyamatosan karbantartják, és ha szükséges hóágyúzzák is, ezért jóval nagyobb az esélyünk, hogy síelésre megfelelő terepet találjunk. A pályák mellett kölcsönző, síszervíz, pihenők, éttermek várják a síelőket. Egész napos bérletet 4500 forintért, félnapos bérletet 3500 forintért vásárolhatunk. A 17 órától 20, illetve 21 óráig tartó éjszakai síelésért külön 3000 forintot kell fizetnünk. A bérelttel rendelkezők a síbuszokat ingyen használhatják.