Jégkoncert a gleccser mélyén

Vágólapra másolva!
Kristálytiszta hangokat csalnak ki a zenészek a jéghangszerekből, immár negyedik alkalommal az olaszországi Schnals-völgyben, nem messze attól a helytől, ahol az Ötzinek keresztelt rézkori ember jégbefagyott testét is megtalálták. A 18 méter magas jégkatedrálisban az akusztika igen jó, s turisták szőrmével borított hópadokon ülve a jéghangszereket megszólaltató művészeket, és a meseszép fényjátékot csodálják. Nem mindennapi élmény a határtól alig 600 kilométerre, az olasz Alpokban.
Vágólapra másolva!

A jéghangszerek főleg az északi népek körében ismertek, de nincs túl nagy hagyományuk. A kortárs zene művelőinek egy különleges próbálkozása ez, ami úgy tűnik értő fülekre talált az elmúlt években. A visszatérő nézők szerint, az koncertek attól különlegesek, hogy a művészek mesterien ötvözik a zenét a természettel és a vizuális élenyekkel. A rajongók számára már jégzene fesztivált is szerveznek, rendszerint minden év első holdtöltekor. Az idei jégzene fesztivál a következő hetekben kezdődik a norvégiai Geiloban.

Forrás: [origo]

Icemusic: koncertek február27-től március 7-ig

A Schnals-völgybe immár negyedik éve látogatnak el a leghíresebb jéghangszeres művészek, hogy szórakoztassák a síelőket és azokat a turistákat, akik kizárólag emiatt érkeznek. A koncerteknek helyet adó IceDome a Grawand-hegyen található, alig 20 perces sétára a Grawand felvonóállomástól és a sípályáktól. Hat méter vastag hótakaró borítja a létesítményt, így jogosan érezzünk, hogy a föld alatt vagyunk. A vendégek szerint a hó, mint építő- és egyben szigetelőanyag a szokásostól eltérő, egyesek szerint szinte "hallható csendet" produkál. A jégkatedrálisnak is nevezett hóépítmény belmagassága 18 méter, az akusztikája pedig igen jó.

Ami a koncerteket illeti, idén egy jégdob, egy jéghárfa, jégxilofon és jégkürt hangja is felcsendül, és számos énekes csatlakozik az előadásokhoz. A legismertebb művész Terje Isungset norvég muzsikus lesz, aki maga készíti hangszereit. Az alapanyagul szolgáló jég mindig a koncerteknek helyet adó gleccserről származik, így más az összetétele, más az állaga és a hangszer ez által mindig egy kicsit másként is szólal meg.

Forrás: [origo]

A koncertek forró itallal és beszélgetéssel kezdődnek. Maga az előadás körülbelül 30 perces, amit közös síelés követ egészen a völgy aljáig, ahonnan mentesítő járatokkal viszik haza a turistákat. A szervezők elképzelése az, hogy az idei koncertsorozat után sem zárnak be, hanem jégbárként üzemelnek tovább. Érdemes egybekötni a jégkoncertet akár egy egynapos síeléssel is, hiszen a síbérleteseknek nem kell belépőt fizetniük.

Másnapra egész jó programnak ígérkezik a Hauslabjochi ember, vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember emlékművének meglátogatása. A lelet tulajdonképpen egy 5300 éves gleccserrmúmia a kora rézkor idejéből, amit 1991. szeptember 19-én itt az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méter magasan egy idős házaspár talált meg. Ötzi, a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi testének lelőhelyét, egy kézzel rakott gránitoszlop jelzi.

Forrás: [origo]

Szálláshelyek hosszúhétvégére

Az ország észak-keleti csücskében, (Dél-Tirol) Bolzanótól 40 kilométerre ez a kis völgy alig 1500 ember otthona, de legalább háromszor ennyi turista célállomása. A helyiek 97 százaléka a németet tekinti anyanyelvének, és csak 3 százalék beszéli első nyelvként az olaszt. A hagyományoknak megfelelően ezért a völgybeli falvak nevei két nyelven ismertek. Karthaus (Certosa), Katharinaberg (Monte Santa Caterina), Unser Frau (Madonna), mind remek téli nyaralóhelyek, ahol átlagosan 48 és 72 euró között mozognak a szálláshelyek árai. Madonnában azonban a Hotel Firnben, a Berghotel Tyrolban, és a Hotel Schwarzer Adlerben csak 42 euró egy éjszaka.

Sz.K.