Vágólapra másolva!
A vasi vendéglátósoknak nem megy az üzlet, mert egyre több turista a helyi éttermek helyett, inkább az apartmanban főzőcskézik és szállásán költi el ebédjét. Ennek a helyzetnek a feloldására érdekes összefogásba kezdett néhány vendéglátásban érdekelt vállalkozó. Sörtérképet nyomtatnának a turistáknak a hozzájuk vezető legrövidebb bicikli utakról, a bringával érkezőknek pedig ingyen sört adnának. Vendégvárás és vendéglátás vasi módra.
Vágólapra másolva!

Bükfürdő az ország egyik kedvelt fürdőhelye. A település legnagyobb kincse a szubalpin jellegű klíma, és az 1300 méter mélyről feltörő, 58 fokos, ásványi anyagokban igen gazdag termálvíz.

Az üdülőfaluban az apartmanok és a kempingek elterjedésével a turisták egyre többet főznek maguknak a nyaralás alatt, ahelyett hogy felkeresnék a közeli nívós éttermeket. Ezzel ugyan valamennyi pénzt megspórolnak, ám az értékes nyaralóidőből sokat el is veszítenek. Mindeközben az éttermek üresen állnak.

A helyi vendéglátósoknak viszont támadt egy vendégcsalogató ötlete. Azt remélik, hogy elképzelésükkel a kispénztárcájú vendégek is többet költenének az üdülőfaluban és a környék éttermeiben.

Az alapötlet egy sör-és kocsmatérkép, ami segít a választásban, és amelyet az étteremtulajdonosok saját költségükre körülbelül 10 ezer példányban nyomtattak. A térképen azokat a színvonalas helyeket mutatják be, amelyeket 4-5 napos tartózkodás alatt érdemes végigjárnia egy turistának. Elképzelésük szerint a kiadvány még a rövidebb kerékpáros túráknál is jól használható lenne. Akik például Bükfürdőn vagy Bükkön töltenek 3-4 napot egy szállodában, de ki szeretnének mozdulni a kölcsönzött kerékpárjukkal, a térképet áttanulmányozva megtudhatják, merre érdemes tekerniük.

A térképre felkerülő vendéglátó egységekben a bringával érkezőknek ingyen sört, a helyben fogyasztás után pedig kedvezményeket adnak, amelyek akár a helyszínen, vagy egy másik vendéglőben, sörözőben válthatnak be.

A kiadvány célja az is, hogy mozgásba hozza a turistákat, hiszen sok vendéglátós tapasztalata az, hogy az információhiány miatt csak egy-egy helyet látogatnak az ideérkezők. Sőt, gyakran még a visszatérő vendégek sem ismerik igazán a büki vendéglői kínálatot, ez az ötlet azonban ráirányíthatja a figyelmet azokra az éttermekre is, amelyek eddig kiestek a látókörükből. Amennyiben a büki kocsma- és sörtérkép sikeresnek bizonyul, a borbarátokra gondolva elképzelhető, hogy a bortérképes változatot is elkészítik a vendéglátósok.