Megnéztük a világ legmagasabb épületét

Vágólapra másolva!
Január elején adták át a világ legmagasabb épületét, a 828 méteres Kalifa-tornyot Dubajban, amely kapásból hét világrekordot döntött meg. A helyszínen forgattunk videót, a turisták előtt megnyitott 124. emeleten.
Vágólapra másolva!

Egy autóverseny tudósítójaként kerültem Dubajba január közepén, így alkalmam volt megnézni belül is a világ legmagasabb épületét, a január elején átadott Burdzs Khalifát. Egy 11 hektáros hatalmas lakó-pihenőövezet közepén fekszik a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontja és több lakópark között, a házak között egy mesterséges tó húzódik.


Nézze meg videónkat az épületről!

Dubaj új jelképének alaprajzát a pókliliom nevű növényről mintázták, de iszlám motívumokat is bele lehet látni. Három levelet mintáz Y-alakban, ami az esztétika mellett a stabilitást is szolgálja. Az épület tulajdonképpen egy összetett oszloprendszer, kifelé egyre alacsonyabb hengerekkel, alakja leginkább egy tüskére hasonlít.

A Kalifa-torony rekordjai

- A legmagasabb szerkezet: 828 m (előzőleg a KVLY-TV torony 628,8 m-rel)
- A legmagasabb szabadon álló épület: 828 m (előzőleg a CN Tower 553,3 m-rel)
- A legtöbb emelet egy épületben: 160 (előzőleg a Sears Tower/World Trade Center - 110 emelet)
- Legmagasabb függőleges betonpumpálás bármilyen építményhez: 601 m (előzőleg a Riva del Garda vízerőmű - 532 m)
- A legmagasabban fekvő mecset (158. emelet)
- A legmagasabban fekvő lakószint
- A legmagasabban fekvő uszoda (76. emelet)
- A legmagasabb fedetlen kilátó (124. emelet)
- A leghosszabb lift
- A leggyorsabb lift

Megépítése öt és fél évbe telt, és 75 ezer munkás dolgozott rajta. Egy chicagói tervezőiroda volt felelős a tervekért, a kivitelezést egy dél-koreai cégre bízták. Tömege 100 ezer elefántéval egyenértékű, felülete 17 futball-pályányi, egyszerre akár 12 ezer ember is kényelmesen elfér benne, nem véletlenül hívják a világ első függőleges városának is.

A nyolcadik emeletig tartanak majd a világ első és egyetlen Armani hoteljének szobaszintjei. A 160 darab szobát és a 38-39. emeleten található 144 darab lakosztályt személyesen a híres divattervező, Giorgio Armani tervei alapján készítik el.

A többi szinten a legfelső, 160. emeletig irodák és magánlakások találhatóak, amelyek állítólag már mind elkeltek, négy szintet foglalnak el a fitness-wellness részlegek is, és étteremből is rengeteg van. Érdekesség, hogy a Burdzs Kalifa csúcsa egy 200 méteres acéltüske, melyet a toronyban építették meg, és belülről tolták ki. Összesen 57 darab lift található az épületben, természetesen a világ leghosszabb és leggyorsabb felvonója is itt üzemel.

Forrás: AFP

Nem volt olyan egyszerű a belépés, mint vártam. Nem az épület főbejáratán, hanem a szomszédos Dubai Mall bevásárlóközpont alagsori szintjéből lehet bejutni, egy alagúton keresztül. Általában egy napra előre kell jegyet venni, ami konkrét időpontra szól, a belépő 100 dirhamba, azaz nagyjából 5000 forintba kerül. Csoportokba osztva lehet bejutni, a repülőtéri vizsgálathoz hasonló átvilágítást nem lehet megúszni.

Apró szépséghiba

Eredetileg Dubaj-toronynak, azaz Burdzs Dubajnak nevezték volna el az épületet, de az építkezés végén elfogyott a pénz, és a szomszédos Abu Dzabitól kellett kölcsön kérniük. Ezért az utolsó pillanatban átnevezték az épületet, a város helyett Abu Dzabi uralkodója, ben Szaid al-Nahajan sejk lett a névadó, a hivatalos elnevezés tehát Burdzs Kalifa, azaz Kalifa-torony lett. Jól látszott a helyszínen, hogy nem így tervezték, szinte az összes hivatalos feliraton és ajándéktárgyon még a Burj Dubai felirat szerepelt. Az ajándékboltokban meglepetésemre semmi olyat nem lehetett venni, ami a toronyra emlékeztetett volna, csak a régi névvel ellátott pólókat, kulcstartókat, bögréket és plüssfigurákat láttam, és egyiken sem volt rajta a torony képe.



Először egy rövid ismertetőt lehet megnézni, amely érintőképernyőn fut, és a világ eddigi legmagasabb épületeit mutatja be. Csak ezután lehet belépni a liftbe, amelyet természetesen nem magunk kezelünk. Mindössze két gomb, a földszint és a 124. emelet gombja van benne, az utazás 620 méter magasan lévő kilátóba alig tart tovább egy percnél. Fönt nyitott és zárt kilátót is kialakítottak, az üvegfalba nyílásokat vágtak, hogy szabadon lehessen nézelődni. Bármennyi időt el lehet tölteni a kilátóban, nem küldenek ki, és látnivalóból nincs hiány, állítólag 95 kilométeres távolságra is el lehet látni. Mindenesetre furcsa volt az alulról hatalmasnak tűnő többi felhőkarcolót felülről nézni, de az is jól látszott, hogy mekkora porfelhő úszik a város fölött a sivatagi homok miatt, és hogy mennyi építkezést hagytak félbe a gazdasági válság következtében. Jól érezhető volt az épület mozgása, a csúcsánál állítólag 1,2 méteres kilengés is előfordul.


Az épület előtti szökőkút működés közben

A Kalifa-torony mellé egy 6600 lámpa és 50 projektor által megvilágított, rekordméretű szökőkútrendszert álmodtak, amely 20 percenként működik. Páratlan látványt nyújt éjszaka, ahogy a 275 méteres alkotás 150 méterre lövi fel a víznyalábokat, zenei aláfestéssel kísérve.